Arhim. Irineu Ilie a fost comemorat la împlinirea a 30 ani de la trecerea la cele veşnice

Părintele Arhimandrit Irineu Ilie, fost stareț al Mănăstirii Secu și superior al Așezămintelor românești de la Ierusalim, a fost comemorat marţi la Mănăstirea Secu din judeţul Neamţ, în contextul împlinirii a 30 ani de la trecerea la cele veşnice.

Slujba de pomenire a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, scrie Doxologia.

Ierarhul a evocat personalitatea Arhimandritului Irineu Ilie, evidenţiind că „părintele a iubit de tânăr viața monahală” şi „mai multe persoane” i-au vorbit frumos despre părintele Irineu”.

„Părintele Justin Pârvu și alți părinți din zonă l-au întâlnit și au aprins ceva în inima lui, de vreme ce a ales calea monahală și s-a identificat cu obștea Mănăstirii Secu, căreia i-a fost pentru o vreme ostenitor, coordonator și părinte duhovnicesc”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

În continuare, a fost lansat volumul „Arhimandritul Irineu Ilie – o viață scurtă, dar densă în fapte bune spre veșnicie”.

Lucrarea apărută la Editura Doxologia este semnată de părintele Vasile Păvăleanu, profesor la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț.

„Prin mărturia sa ortodoxă în fața unei lumi neortodoxe, multe persoane din Anglia, Irlanda, Franța au descoperit frumusețea Ortodoxiei noastre, atât frumusețea liturgică, dar și frumusețea icoanei”.

„Părintele Irineu Ilie rămâne, atât în istoria Mănăstirii Secu, cât și în istoria Așezămintelor Românești de la Ierusalim, ca un om dăruit de Dumnezeu, ca un om cu vocație monahală, ca un om cu drag de Biserica noastră strămoșească și cu drag față de neamul nostru românesc”, a subliniat autorul volumului, pr. prof. Vasile Păvăleanu.

Născut în anul 1953, în comuna Poiană Teiului, județul Neamț, într-o familie de buni creștini ortodocși, a urmat Seminarul la mănăstirea Neamț și Facultatea de Teologie la București.

După obținerea licenței, a fost trimis pentru studii la Colegiul Saint Patrik din Maynooth-Irlanda, unde și-a luat doctoratul în teologie. Reîntors în țara, a intrat în monahism la mănăstirea Secu și a fost hirotonit ieromonah, apoi numit stareţ al mănăstirii și ridicat la rangul de arhimandrit.

La 19 iulie 1986 a fost trimis în Țara Sfântă, ca superior al Așezămintelor românești de acolo. La 13 octombrie 1988 însă și-a pierdut viață la Ierusalim, într-un tragic accident de circulație, după ce, timp de doi ani, lucrase cu râvnă și pricepere pentru bunul mers al așezământului, dovedindu-se un harnic chivernisitor în cele spirituale și materiale.

Foto Credit: Doxologia

Comentarii Facebook


Știri recente