Arhiereul Ilarion Mircea Bacaunul va fi omagiat in mod deosebit la Roman

La Roman, va fi organizat un simpozion in memoria arhiereului Ilarion Mircea Bacauanul, la care vor participa diferite personalitati ale orasului Roman. Mai multe detalii despre ilustrul arhiereu ne-a oferit pr. Florin Tuscanu, protopop de Roman: ‘A devenit o traditie la Roman comemorarea arhiereului Ilarion Mircea Bacauanul, un fiu al satului Ruginoasa, in preajma Romanului. Acest distins ierarh al Bisericii noastre a pastorit la Roman, in calitate de arhiereu vicar, intre 1922 – 1950, 9 februarie, cand a trecut la cele vesnice. A slujit cu foarte multi ierarhi, a cunoscut foarte multi ierarhi din viata Episcopiei Romanului, dar el a ramas acelasi smerit si pios, cum este inscris si pe Crucea sa. Reprezentativa pentru viata si activitatea sa este cariera de profesor la Seminarul ‘Sf. Gheorghe’ din Roman, unde a petrecut multi ani de zile, fiind in tinerete arhimandrit si egumen al Bisericii ‘Precista Mare’ din Roman, care avea si spitalul vechi orasenesc in subordine’.

In acest an s-au implinit 70 de ani de la hirotonirea intru ierodiacon a PF Parinte Patriarh Teoctist, hirotonire ce a fost oficiata de catre PS Ilarion Mircea Bacauanul, dupa cum ne-a spus tot pr. protopop Florin Tuscanu: ‘Intr-una din intalnirile cu PF Patriarh Teoctist, PF Sa a spus cu emotie ca in clipa in care a pasit in Biserica ‘Precista Mare’ din Roman, intr-o zi de iarna, la pomenirea Sf. Teoctist, arhiereul Ilarion, care era atat de impunator (avea aproape 2 metri si 140 de kg), i-a profetit de fata cu directorul Seminarului de atunci, pr. Gheorghe Vlad, ca avea sa ajunga mare. Intr-adevar, viata Bisericii a confirmat, incat PF Parinte a ajuns la aceasta inalta demnitate’.

Parintele Florin Tuscanu, protopop de Roman, ne-a vorbit, de asemenea, si despre simpozionul organizat maine, la Roman, simpozion precedat de o slujba de pomenire pentru arhiereul Ilarion Mircea Bacauanul: ‘Aceste manifestari cuprind doua specte: unul religios si unul cultural. Mormantul arhiereului Ilarion este in incinta Centrului eparhial de la Roman, unde vom face o slujba de pomenire, iar Sf. Liturghie o vom oficia la paraclisul eparhial cu hramul ‘Sf. Antipa de la Calapodesti’. Apoi, in Protopopiatul Roman, in sala de festivitati, vom organiza un simpozion si o expozitie documentara. In acest an, primaria comunei Ruginoasa l-a declarat cetatean de onoare post-mortem pe arhiereul Ilarion. La acest simpozion vor fi aduse documente din arhiva Sf. Sinod privind corespondenta episcopului Visarion Puiu cu arhiereul Ilarion Mircea, precum si cele din Arhivele Nationale. Dorim sa intocmim o brosura, o carticica, o mica monografie pentru acest mare om al parohiei Ruginoasa’.

Comentarii Facebook


Știri recente