Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului își serbează ziua onomastică

Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, își serbează onomastica joi în ziua de pomenire a „Sf. Cuv. Teodosie cel Mare”.

Cuviosul Teodosie cel Mare, supranumit Chinoviarhul, adică începătorul vieții de obște, a trăit în secolele 5-6, în Asia Mică și în Palestina. În mănăstirea pe care a înființat-o au viețuit aproape 700 persoane. A trecut la cele veșnice la vârsta de 105 ani, în anul 529.


Arhiepiscopul Teodosie s-a născut în 12 decembrie 1955, în Vatra Dornei, jud. Suceava. La botez a primit numele de Macedon.

A urmat şcoala pri­mară în Dorna – Arini, Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamţ (1971-1976) şi Institutul Teologic Universitar din Bucu­reşti (1976-1980), cu licenţă în Teologie.

A urmat cursuri de doctorat, specializarea Studiul Biblic al Vechiului Testament şi Limba ebraică, la acelaşi Institut (1977-1981) şi la Universitatea Birmingham – Anglia (1 octombrie 1992 – 1 aprilie 1993).

A fost închinoviat ca frate la schitul Crasna, jud. Prahova (1987) şi tuns în monahism (1990) cu numele Teodosie; hirotonit ierodiacon pe seama Paraclisului Sfânta Ecaterina al Facultă­ţii de Teologie din Bucureşti, iar mai târziu ieromonah (martie 1992), când a fost şi hirotesit protosinghel; la începutul anului 1994 a fost hirotesit arhimandrit.

La 22 martie 1994 a fost ales Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, cu titlul „Snagoveanul” şi hirotonit arhiereu în 3 apri­lie 1994.

În iulie 1999 a obţinut titlul de doctor în Teologie al Facultăţii de Teolo­gie Ortodoxă din Bucureşti, cu teza: „Car­tea Psalmilor şi importanţa ei pentru viaţa pastoral-misionară a Bisericii”; doctor în Muzică (2005).

În data de 21 februarie 2001 Colegiul Electoral Bisericesc l-a ales în istoricul scaun arhiepiscopal de la Tomis (Constanţa).

A înfiinţat Seminarul Teologic Dionisie Exiguul şi Şcoala de cântăreţi bisericeşti Gherontie Nicolau, amândouă în Con­stanţa; supraveghează procesul de învă­ţământ al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Universitatea Ovidius din Constanţa ca profesor şi, o vreme, şi ca decan; con­ducător de doctorat; a participat ca dele­gat al Bisericii noastre la activităţi pas­torale şi culturale în SUA şi în Europa.

Biografia integrală a IPS Teodosie poate fi consultată pe site-ul eparhial.

Foto credit: Fotomontaj Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente