Arhiepiscopul de Strasbourg si-a incheiat vizita in Mitropolia Moldovei si Bucovinei

Eminenta Sa dr. Joseph Doré, arhiepiscop de Strasbourg, insotit de pr. dr. Vasile Iorgulescu, parohul comunitatii ortodoxe romane din Strasbourg, Franta, s-a aflat intr-o vizita in Mitropolia Moldovei si Bucovinei, in perioada 27 aprilie – 4 mai 2006, la invitatia IPS Parinte Mitropolit Daniel si cu binecuvantarea PF Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane. Cu aceasta ocazie, Eminenta Sa a acordat un interviu postului de radio Trinitas, in care si-a exprimat bucuria de a veni in aceasta perioada pascala, interviu din care citam urmatoarele: ‘Simt bucuria Invierii peste tot. O vad la Mitropolitul care ma primeste, pe care il vad senin, dinamic, angajat. O vad la cei care ma primesc si carora le multumesc, la cei pe care-i intalnesc si pe care-i salut cu acest prilej. Simt acest lucru in manastirile pe care le vizitez. Intalnesc bucuria Invierii in biserici, pe fetele credinciosilor pe care-i intalnesc si care, in mod evident, traiesc si sunt constienti de Pastele pe care tocmai l-au trait. Si acest lucru ma intareste si ma face constient de ceea ce ne uneste pe noi, catolici si ortodocsi. Raman, fara indoiala, diferente, dar nici o diferenta nu este in privinta misterului central, a tainei centrale. De multe ori mi s-a spus ‘Hristos a inviat!’ si acest lucru nu inceteaza sa-mi aduca bucurie de fiecare data. Imi dau seama, ascultand aceasta, ca, de fapt, nu avem altceva mai esential de comunicat intre noi si constat cu bucurie ca tocmai acest lucru mi se spune si asa sunt salutat. Sunt frapat de referinta care se face la Hristos, chiar din primele momente cand sunt primit undeva, in Hristos, care este predica noastra comuna’.

Dr. Joseph Dore, arhiepiscop de Strasbourg – repere bio-bibliografice

Eminenta Sa dr. Joseph Dore, arhiepiscop romano-catolic de Strasbourg, Franta, s-a nascut la data de 26 septembrie 1936 in Grand-Auverné (regiunea Loire-Atlantique, Franta) si a fost hirotonit preot in anul 1961, in orasul Nantes. In 1962 a devenit membru al Societatii ‘Saint Sulpice’, fondata in secolul al XVII-lea, care are ca misiune formarea preotilor. A urmat studii de filozofie si teologie la Nantes, apoi la Paris, la Institutul Catolic si la Scoala Practica de Inalte Studii. Si-a continuat studiile la Roma (chiar in timpul desfasurarii Conciliului Vatican II), la Universitatea pontificala ‘Toma d’ Aquino’ si la Institutul Biblic, oras in care isi sustine teza de doctorat avand ca tema ‘Preotia lui Hristos’. Isi finalizeaza studiile la Münster-Westphalie, unde cunoaste mari teologi precum: card. Joseph Ratzinger, actualul papa, Walter Kasper, J.B. Metz si Karl Rahner. A fost profesor si director al Seminarului din Nantes si al Seminarului Universitar al Institutului Catolic din Paris. Intre anii 1971-1997 a fost profesor al Facultatii de Teologie din Paris, si decan al acestei institutii intre 1988-1994. Intre 1994-1997 a condus Departamentul Cercetarii si revista Institutului Catolic din Paris. A fondat si coordonat mai multe colectii editoriale, dintre care amintim: din 1977 si pana in prezent seria ‘Iisus si Iisus Hristos’, cu 88 de volume publicate pana la finele anului 2003; din 1985, manualul de teologie ‘Crestinismul si credinta crestina’ (8 volume din 10 sunt publicate), precum si ‘Introducere in studiul teologiei’, in 3 tomuri; din 1992, colectia ‘Stiinte Teologice si Religioase’. A fost, din 1992 pana in 1997, membru al Comisiei Teologice Internationale; intre 1993-1999, presedinte al Academiei Internationale de Stiinte Religioase cu sediul la Bruxelles; din 1994, membru al Consiliului Pontifical al Culturii; iar din 1995, membru al Comisiei istorice si teologice a Marelui Jubileu 2000. A fost numit arhiepiscop de Strasbourg la 23 octombrie 1997, pe aceasta pozitie slujind Biserica si astazi, devenind ulterior membru al Comisiei doctrinale a Episcopilor din Franta; membru al Consiliului Permanent al Episcopilor din Franta; membru al Consiliului special pentru Europa al Sinodului Episcopilor. A scris numeroase volume si articole care au in centrul lor persoana Mantuitorului Iisus Hristos, a contribuit cu articole in multe alte volume colective si are publicate mai mult de 200 de titluri in reviste de specialitate, in periodice si enciclopedii, fiind un distins si valoros profesor de teologie, teolog si slujitor al Bisericii Romano-Catolice din Franta.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopul Oradiei a primit vizita Principelui Radu

Episcopul Sofronie al Oradiei a primit săptămâna trecută vizita Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea. Cu ocazia acestei vizite, Episcopul Oradiei…