Arhiepiscopia Iasilor sarbatoreste Izvorul Tamaduirii

Biserica ‘Izvorul Tamaduirii’ din cartierul iesean Nicolina isi sarbatoreste hramul

Ridicarea bisericii a inceput in anul 1997, iar in prezent se fac lucrari la demisolul sfantului lacas. Mai multe detalii despre aceasta biserica ne-a oferit parintele paroh Constantin Stoian: ‘Anul acesta, 2006, este un an de bucurie pentru noi, deoarece am reusit sa facem pe acest mal de apa a Nicolinei fundatia bisericii, o fundatie deosebita si iata ca acum ridicam peretii la demisol, urmand ca sa construim placa in aceasta vara. Dorinta noastra cea mai mare este ca sa ne mutam cat mai repede in demisolul bisericii, pentru ca numarul credinciosilor este foarte mare. Din 1997 pana astazi ne-am staduit ca sa adunam credinciosii din aceasta parohie si din aceasta zona, tocmai pentru a le oferi o sansa, o posibilitate, si iata ca deja roadele se vad. Ne dorim sa indeplinim lucrarile si pe plan social, caritativ si pastoral ca sa ne bucuram pe mai departe, reusind sa ridicam biserica care va fi un reper pentru intreaga zona’. Parintele paroh Constantin Stoian ne-a spus si cum a fost sarbatorit hramul la Biserica ‘Izvorul Tamaduirii’ din Iasi: ‘In fiecare an sfintim apa cea tamaduitoare cu ocazia hramului si crestini din tot orasul vin aici, impreuna ne-am rugam, dupa aceea a urmat o agapa la care au participat in jur de 300 de pelerini. De asemenea, ne-am bucurat si de celelalte manifestari care s-au organizat cu acest prilej. Aseara am oficiat Vecernia si Litia, iar astazi dimineata Utrenia, Sf. Liturghie, dupa care sfintirea apei’.

Parohia Izvorul Tamaduirii din Botosani isi sarbatoreste hramul

Aceasta parohie a fost infiintata cu binecuvantarea IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, in anul 1997, in prezent, lucrandu-se la constructia bisericii. Parintele paroh Ioan Alupoaiei ne-a oferit mai multe detalii despre istoricul acestei biserici: ‘Parohia Izvorul Tamaduirii s-a infiintat in anul 1997, datorita proiectului de reorganizare a parohiilor din municipiul Botosani initiat de Mitropolia Moldovei si Bucovinei. A fost foarte greu sa organizam viata duhovniceasca in aceasta parohie saraca si cu multe probleme sociale. Am inceput doar cu un singur pangar, iar abia pe 13 martie 2003 s-a oficiat prima slujba in biserica din tramvai, un loc de rugaciune in prelungirea unui tramvai dezafectat. La 25 noiembrie 2003 aveam o capela mai mare, din lemn, pentru rugaciune. Anul 2004 a fost mai bogat in realizari, in sensul ca am turnat temelia la biserica mare, am construit o troita si o camera mortuara, iar acum avem mai multe proiecte’. Parintele Ioan Alupoaiei ne-a evidentiat si cateva din actiunile social-caritative initiate la parohia Izvorul Tamaduirii din Botosani: ‘Parohia noastra a ajutat multe familii sarace cu imbracaminte si alimente donate de credinciosi. Am fost alaturi de cei suferinzi, mai ales la marile sarbatori, iar corul bisericii noastre i-a luminat cu cantari, colinde si rugaciune. Parohia este situata intr-un cartier sarac al Botosaniului si de aceea ne-am straduit dupa posibilitatile noastre ca nimeni sa nu ramana nemangaiat. Publicam saptamanal o foaie de informare religioasa, antrenand mii de credinciosi din parohie la concursuri religioase, numite ‘Raze de credinta’. Parintele Ioan Alupoaiei ne-a mentionat si modul in care a fost sarbatorit hramul la aceasta biserica din Botosani: ‘Cu ocazia marii sarbatori a Izvorului Tamaduirii din Saptamana Luminata, care este si hramul parohiei, am invitat pe toti iubitorii de Dumnezeu sa participe alaturi de soborul de preoti la slujba Vecerniei cu Litie de aseara. Cu binecuvantarea IPS Mitropolit Daniel am avut spre inchinare o racla cu sfinte moase de la Catedrala mitropolitana din Iasi’.

Biserica din cartierul Humulestii Noi al municipiului Tg. Neamt isi sarbatoreste al doilea hram

Biserica a fost construita incepand din anul 1971, dupa 4 ani fiind sfintita. Parintele Marin Luculescu, paroh al lacasului si secretar al Protopopiatului Tg. Neamt, ne-a oferit mai multe detalii despre istoricul acestei biserici: ‘Cu anul 1971, s-a pus inceput bun ridicarii unui locas de cult in aceasta comunitate, obtinandu-se autorizatiile necesare si demarand lucrarile la aceasta asa numita capela, conform autorizatiei 291 din 24.07.1971 eliberata de Consiliul Popular Judetean Neamt – Comitetul Executiv. Dupa doar patru ani de truda si chin (pentru ca dupa marturiile celor care s-au implicat in mod direct la derularea si finalizarea acestei lucrari reiese clar si truda si chinul lor), in al cincilea an, adica in 1975, s-a terminat ridicarea si tencuirea bisericii, lucrari care la vremeea aceea au insemnat 414.299 lei. Pictura a fost executata integral de catre parintele Bartolomeu, monah al Manastirii Sihastria. In acelasi an, mai exact in data de 26 octombrie 1975, s-a si sfintit de catre PS Adrian Hritcu Botosaneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, punandu-i-se hramul ‘Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil’, la staruinta Maicii Eustichia Ciucanu, stareta Manastirii Agapia, care a ajutat in mod substantial la ridicarea si sfintirea acestui sfant locas, dorind ca aceasta biserica sa aiba acelasi hram cu Manastirea Agapia’. Parintele Marin Luculescu ne-a vorbit si despre modul in care a fost sarbatorit hramul la aceasta biserica din Tg. Neamt: ‘Ca la majoritatea bisericilor parohiale si aici s-a dorit ca pe langa hramul de iarna, si anume ‘Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil’, sa fie si un hram de vara, punandu-se astfel cel de al doilea hram ‘Izvorul Tamaduirii’, adica vinerea imediat urmatoare Sfintelor Sarbatori de Pasti, prilejuit de constructia aghiazmatarului din curtea bisericii. Si noi, acum, sarbatorim al doilea hram al bisericii, cand ne-am intalnit cu totii la Sfanta Biserica, intampinand asa cum se cuvine hramul parohiei Humulestii Noi, hram la care am invitat si cler si popor sa se alature bucuriei noastre prin rugaciune si prin cantare duhovniceasca. Cu voia Bunului Dumnezeu, Sf. Liturghie a fost oficiata afara, in altarul deschis din curtea bisericii, dedicat acestor zile de praznic, loc binecuvantat, edificiu ridicat prin directa grija a parintelui Smau Vasile, si sfintit in septembrie 2002. Tot aici s-a oficiat, asa cum prevede randuiala acestei zile, si slujba de sfintire a apei, Aghiazma Mica, dupa care a urmat procesiunea in jurul bisericii, cu patru opriri, la care s-au citit patru evanghelii ale Invierii si ectenii de cerere pentru diverse trebuinte ale obstii, stropindu-se cu aghiazma. La finalul slujbei toti cei prezenti au fost invitati in sala casei sociale, pentru a fi savarsite si cele ale Martei’.

Schitul Horaicioara se afla in sarbatoare

Numit si Horaita Veche, schitul a cunoscut viata monahiceasca inca din a doua jumatate a veacului al XV-lea. Amanunte despre acest schit ne-a oferit parintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al manastirilor din Arhiepiscopia Iasilor: ‘Schitul Horaicioara a luat fiinta in a doua jumatate a veacului al XV-lea. In anul 1480, un parinte cu numele Chiriac, la propunerea Sf. Voievod Sf. Stefan cel Mare, a ridicat din lemn prim biserica a acestui asezamant monahal cu hramul Bunavestire. Astazi, locul sfintei mese este marcat de o lespede de piatra care a fost pusa la inceputul veacului al XX-lea cu cheltuiala sotilor Epifanie si Aglaia Curcut, din satul Metocu Balan. Biserica actuala a schitului a fost ridicata din piatra in anul 1868, de catre arhim. Ermoghen Buhusi, fost staret al Manastirii Horaita. A fost sfintita la 20 octombrie 1868 de arhiereul Isaia, vicarul Episcopiei Romanului’. Parintele arhim. Timotei Aioanei ne-a vorbit si despre patrimoniul Schitului Horaicioara si minunea savarsita aici de catre Maica Domnului: ‘Catapeteasma bisericii este in stil gotic si de mici dimensiuni, fiind realizata in anul 1868. In urma rugaciunilor insistente facute de monahii care vietuiau acolo, in timpul staretiei arhim. Ermoghen s-a petrecut o minune. Maica Domnului, la rugaciunea calugarilor, a facut ca sa izvorasca apa dintr-o stanca aflata la 50 de metri departare de biserica. Acest izvor, singura sursa de apa din imprejurimi, a fost binecuvantat cu darul tamaduirii bolilor sufletesti si trupesti ale celor care veneau acolo cu credinta’.

Manastirea Bistrita din judetul Neamt isi sarbatoreste cel de-al doilea hram

Dupa traditie, viata obstii monahale din Bistrita a inceput in timpul domniei lui Petru I Musat, in a doua parte a secolului al XIV-lea, cand s-a ridicat aici o bisericuta de lemn. In locul acesteia, Alexandru cel Bun a zidit – in 1402 – o biserica de piatra pentru a fi necropoloa familiei domnesti. In 1498, Sfantul Voievod Stefan cel cel Mare a inceput aici ample lucrari de extindere care au fost continuate de domnitorul Petru Rares. Manastirea Bistrita are printre ctitori si pe Alexandru Lapusneanu. Pe langa mormintele lui Alexandru cel Bun si al sotiei sale, doamna Ana, manastirea adaposteste si icoana facatoare de minuni a Sfintei Ana, dar al imparatului bizantin Manuel II (1391-1425) pentru Alexandru cel Bun, in semn de recunostinta pentru buna primire de care se bucurase fiul lor Andronic in timpul vizitei efectuate de acesta in Moldova. Cultura noastra veche datoreaza Manastirii Bistrita doua lucrari fundamentale, Pomelnicul inceput in 1407 si completat pana in secolul al XIX-lea si Letopisetul care se refera la perioada 1359-1506. Tot aici se afla si mormantul cronicarului Grigore Ureche. Cum a fost sarbatorit hramul de astazi al Manastirii Bistrita ne-a spus parintele staret Pavel Toderita, staretul Manastirii Bistrita si exarhul manastirilor din zona Neamt: ‘Manastirea Bistrita isi sarbatoreste hramul, Izvorul Tamaduirii, bucurandu-se de prezenta PS Ioachim Bacauanul, arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, ca delegat al IPS Mitropolit Daniel. Au fost de fata la Sf. Liturghie foarte multi pelerini’.

Comentarii Facebook


Știri recente