Arhiepiscopia Iasilor s-a imbogatit cu 31 de duhovnici

33 de preoti de mir si din manastirile Eparhiei Iasilor au sustinut astazi la Iasi examenul de duhovnicie. Dupa ce au fost examinati de catre un psiholog, dar si de catre o comisie speciala al carei presedinte este IPS Mitropolit Daniel, 31 dintre candidati au primit hirotesia intru duhovnici. Despre procedura de examinare ne-a vorbit parintele Mihai Vizitiu, consilier pe probleme de invatamant in cadrul Arhiepiscopiei Iasilor si membru al comisiei de examinare: ‘Pentru acest test au fost inscrisi 34 de preoti. Din motive necunoscute de noi, unul dintre candidati nu s-a prezentat la examen. Trei din preotii care au sustinut examenul provin din randurile monahilor de la Manastirile Cetatuia, Bistrita si Sangeap. Potrivit unei hotarari a Permanentei Consiliului Eparhial, preotii din manastirile Eparhiei Iasilor trebuie sa sustina si ei acest test. De asemenea, desi au fost hirotoniti, chiar daca au mers in parohii, pana in acest moment preotii de mir nu au avut dreptul de a spovedi credinciosii din parohia lor. Din pacate, de data aceasta, asa cum s-a mai intamplat si in alte randuri, doi din candidatii inscrisi nu au intrunit media de acordare a duhovniciei. Dupa examinare, media generala a candidatilor trebuie sa fie minim nota 7’.

Dupa examinarea psihologica, preotii sunt examinati de catre un duhovnic de manastire, un preot duhovnic de parohie, un profesor in specialitatea Liturgica si de catre consilierul administrativ-bisericesc. Candidatii primesc patru note, dupa care se calculeaza media finala. ‘Duhovnicia este o lucrare deosebit de importanta peste care nu se poate trece cu usurinta, de mare responsabilitate in Biserica. Noi dorim ca preotii duhovnici sa fie constienti ca lucrarea lor are ca si consecinta imediata pastrarea crediciosilor nu doar in Biserica, ci intr-o stare morala conforma cu invataturile Bisericii’, a adaugat parintele Mihai Vizitiu. Cei 31 de preoti din Arhiepiscopia Iasilor au fost hirotesiti de catre IPS Mitropolit Daniel intru duhovnici, la Catedrala veche mitropolitana ‘Sf. Gheorghe’ din Iasi.

Din comisia de examinare a candidatilor la duhovnicie fac parte: parintele consilier Mihai Vizitiu, in calitate de duhovnic de parohie, parintele arhimandrit Dosoftei Scheul, mare eclesiarh la Catedralei mitropolitane, care are si el o bogata activitate in calitate de duhovnic, pr. prof. dr. Viorel Sava, profesor de Liturgica si decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi, si parintele Mihai Ciocan, consilier al sectorului administrativ-bisericesc.

Comentarii Facebook


Știri recente