Arhiepiscopia Iasilor o sarbatoreste in mod deosebit pe Maica Domnului

Manastirea Varatec se afla in sarbatoare

Obstea manastirii s-a pregatit intens pentru intampinarea marii sarbatori, dar si a pelerinilor care au venit in numar mare, ca in fiecare an. Maica Elefteria de la Manastirea Varatec ne-a vorbit despre istoricul acestei manastiri, care dateaza din anul 1785: ‘Este o manastire destul de frumoasa si binecunoscuta. Dateaza din anul 1785, cand a fost ridicata in Poiana Varatec o mica biserica de lemn la indemnul Sf. Paisie Velicicovschi si cu binecuvantarea mitropolitului Gavriil Calimachi. In anul 1808 se construieste biserica noua cu hramul ‘Adormirea Maicii Domnului’, iar mai tarziu se mai construiesc alte doua biserici: la 1844 se ridica Biserica ‘Nasterea Sf. Ioan Botezatorul’, iar la 1847 Biserica ‘Schimbarea la Fata’, cu cheltuiala staretei din acea vreme, monahia Eufrosina Lazu. Locul vechiul altar este marcat astazi de un inger din piatra tinand in mana stanga o cruce, fiind simbol al chipului ingeresc, si implicit al vietii monahale’.

Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’ din Tg. Neamt isi sarbatoreste hramul

Sfantul lacas a fost construit la sfarsitul secolului trecut, dupa planurile unui arhitect austriac, cu contributia credinciosilor parohiei. Hramul acestei biserici este sarbatorit in fiecare an intr-un mod specific, avand in vedere ca Maica Domnului este ocrotitoarea orasului Targu Neamt. Mai multe detalii despre acest aspect ne-a oferit pr. lect. dr. Mihai Vizitiu, consilier pe probleme de invatamant al Arhiepiscopiei Iasilor: ‘Maica Domnului se bucura de mare cinstire nu numai in orasul Tg. Neamt, ci si in localitatile din imprejurimi, pentru ca hramul inchinat Maicii Domnului este prezent in majoritatea localitatilor din aceasta zona. Putem spune ca Maica Domnului este ocrotitoarea acestui orasel, care are o credinta mare si pe care credinciosii si-o manifesta prin participarea la sfintele slujbe, prin cinstirea inaintasilor adormiti in Domnul, dar si prin diferite manifestari culturale, religioase, care se desfasoara, mai ales, incepand cu anul 1990’.

Se implinesc 252 de ani de cand Manastirea Piatra Sfanta a primit ca hram sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului

Manastirea Piatra Sfanta a fost ctitorita de catre voievodul Grigorie Ghica in anul 1732, in apropierea Pietrariei de deasupra Socolei si a primit hramul ‘Adormirea Maicii Domnului’, in 1754. Parintele staret Cristofor Ruxandu ne-a oferit mai multe amanunte despre aceasta manastire: ‘Manastirea Piatra Sfanta se afla la 4 km de la capatul Bucium, spre satul Pietrarie. Manastirea este monument istoric, din anul 1754, fiind ridicata de catre domnitorul Ica Voda. Biserica este din piatra, pe locul unei vechi asezari monahale din lemn. In anul 2004 am sarbatorit 250 de ani de la vechea biserica care se afla in incinta manastirii si avem o noua biserica care este in constructie si se lucreaza la dansa, cu hramul Nasterea Maicii Domnului’.

Biserica Adormirea Maicii Domnului din cartierul iesean Galata isi sarbatoreste hramul

Lucrarile de constructie a acestui sfant lacas au inceput in anul 1990, in prezent aflandu-se in stadiul de finalizare. Parintele Mircea Stoleru, parohul bisericii, ne-a oferit mai multe detalii: ‘Biserica, in acest moment, este intr-un stadiu fizic destul de avansat, este terminata la rosu, chiar zilele acestea s-a lucrat intens la turnurile din partea de vest, exprimand silueta dragostei credinciosilor care au donat cu multa dragoste pentru zidirea bisericii’. Parohia ‘Adormirea Maicii Domnului’ din cartierul iesean Galata este cunoscuta prin numeroasele activitati social-culturale. Lunar, au loc conferinte la care participa tineri din municipiu, iar la fiecare sfarsit de saptamana se acorda o masa calda persoanelor nevoiase. ‘Lunar, noi organizam conferinte si punem teme de mare actualitate, raspunzand in felul acesta framantarilor credinciosilor. Avem activitate cu tinerii, cu studentii, avem o asociatie parohiala a studentilor, care este ca un copil al ASCOR. Avem o activitate permanenta prin care atragem tinerii la biserica, prin care raspundem si intrebarilor lor, fiind si o modalitate prin care putem sa mai atragem si alti tineri. De asemenea, sambata se face o masa pentru cei saraci, pentru bolnavi, pentru cei care pot sa vina la biserica sa manance, in jur de 150-200, dar mai avem si cativa bolnavi carora li se duce hrana acasa’, a adaugat pr. Mircea Stoleriu.

Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’ din Piatra Neamt isi cinsteste ocrotitoarea

Sfantul lacas a fost ridicat din lemn la jumatatea secolului al XVIII-lea. Parintele Stefan Diac, parohul bisericii, ne-a spus ca ‘aceasta biserica este construita din lemn, in anul 1776. Pe usa veche a bisericii, care se mai pastreaza, se afla urmatoarea inscriptie: ‘Aceasta biserica a fost facuta prin silinta si cheltuila lui Ioil, egumen de Bisericani. 1776. IIS HR NI KA’. Parintele Stefan Diac ne-a vorbit si despre valorile de patrimoniu pastrate la Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’ din Piatra Neamt: ‘Catapeteasma initiala a bisericii a fost lucrata din lemn de tei si stejar, de rara valoare artistica si istorica, pastrandu-se astazi la Muzeul Manastirii Varatec. Obiecte de valoare artistica sunt si doua icoane ale Mantuitorului si a Maicii Domnului, frumos pictate, inca de la constructia bisericii’.

Biserica Barnovschi din municipiul Iasi se afla in sarbatoare

Sfantul lacas este ctitorit de catre domnitorul Miron Barnovschi, care a domnit intre anii 1626-1629. Aici a functionat si o scoala pentru fiii de domn si copiii marilor boieri din Moldova. Mai multe amanunte despre Biserica Barnovschi am aflat de la parintele paroh Dumitru Nichifor: ‘Biserica Barnovschi este situata topografic in centrul civic al orasului, fiind ctitoria domnitorului Miron Barnovschi, care a domnit intre 1626-1629. Nici un domnitor intru asa scurta domnie n-a ctitorit atatea biserici cate a ctitorit domnitorul Miron Barnovschi. Biserica a fost zidita in 1627, iar pentru o vreme a fost resedinta a patriarhilor din Orient care erau prin trecere in Moldova. Era si un puternic centru de cultura, avand si o scoala la vreamea aceea la care studiau toti fiii de domni. Arhitectura de astazi a bisericii nu este cea de la inceput, suferind multe modificari, s-a marit naosul, acum avand si un pridvor deschis’. Parintele paroh ne-a spus si ce obiecte de patrimoniu se mai pastreaza la Biserica Barnovschi: ‘Avem o catapeteasma de valoare cu un numar de 40 de icoane care sunt pe lista monumentelor istorice, noi avand fise speciale pentru toate obiectele de valoare, avem un epitaf de pe timpul lui Barnovschi, facut din catifea cu fir de aur, dar care se afla la Ministerul Culturii, la Muzeul National. Mai avem un epitaf cusut cu fir de argint, pe care l-am avut intr-o expozitie la Palatul Culturii. In rest, sunt obiecte din argint, din metal comun suflate in aur, o Evanghelie in chirilica, lingurite etc’.

Sarbatoarea de astazi este si hramul a doua biserici din Protopopiatul Harlau

Unul dintre sfinte lacasuri se afla in orasul Harlau, iar altul in localitatea Deleni. Mai multe detalii despre aceste doua biserici ne-a spus parintele Nicolae Craciun, protopop de Harlau: ‘Cateva biserici din Protopopiatul Harlau isi serbeaza hramul de Adormirea Maicii Domnului. Una este Biserica Adormirea Maicii Domnului din orasul Harlau, care mai are ca hram si Sf. Vasile cel Mare. Este biserica de la cimitir, parohie nou infiintata, prin transformarea capelei de cimitir in biserica parohiala. In prezent, biserica se pregateste pentru resfintire. O alta parohie este cea de la Deleni, care are o biserica monument istoric, fiind foarte frumoasa’.

Biserica Vulpe din Iasi isi sarbatoreste hramul

Sfantul lacas a fost ridicat pe locul unei alte biserici construita in anul 1632 de catre breasla blanarilor. ‘Biserica Adormirea Maicii Domnului Vulpe, are doua hramuri: primul hram este Adormirea Maicii Domnului, iar al doilea hram este Sf. Antonie cel Mare. Biserica veche din lemn a fost construita la 1732, de catre breasla blanarilor, dar o alta traditie spune ca pe locul bisericii de astazi, un vanator a urmarit foarte mult o vulpe si ar fi promis ca pe locul unde o va prinde va ridica o biserica. Biserica veche de lemn a ars la 1832, cand a fost un incendiu puternic in Iasi, fiind refacuta de catre Teodor Gurada, iar dupa o perioada de 10 ani, ea ar fi ars din nou si ar fi fost restaurata de catre vornicul Antonie Cobalcescu’, a mentionat parintele Mihail Grigoras, parohul acestei biserici.

Comentarii Facebook


Știri recente

Moaștele Sfântului Ioan Botezătorul ajung la Urziceni

Credincioșii din Urziceni pot aduce cinstire moaștelor Sfântului Ioan Botezătorul în Catedrala „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, la finalul acestei săptămâni. Sfintele moaște ajung joi după-amiază, la ora 15.30. „Preoți, credincioși și copii purtând flori…