Arhiepiscopia Iasilor cinsteste in mod deosebit pe Sf. Mare Mucenic Mina

Biserica ‘Sf. Mare Mucenic Mina’ din Iasi se afla in sarbatoare

Locasul de cult a fost ridicat dupa anul 1912, dupa cum ne-a spus parintele Victor Dornescu, paroh al acestei biserici: ‘Biserica este monument istoric, fiind construita dupa 1912, la intoarcerea ostilor lui Napoleon de la Moscova, si a fost realizata datorita unei donatii a domnitei Raluca Mavrocordat. Dupa razboi, in 1945, a fost data in folosinta parohiei Toma Cozma. In anii ’70-’80 a fost intarita temelia, pentru ca pe teritoriul bisericii, la mormintele din fata, s-a construit un bloc, timp in care a fost si biserica restaurata de catre parintele paroh de atunci’.

Biserica ‘Sf. Apostol Andrei’ din Iasi isi sarbatoreste cel de-al doilea hram

Situata in apropierea Palatului Culturii, biserica fost ctitorita de catre preotul Ioan Buciumas si de catre negustorul Neculai in anul 1794. De-a lungul timpului a suferit mai multe restaurari, ultima fiind cea dintre anii 1989-1996. In urma acesteia, biserica a fost resfintita de catre IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, si IPS Nicodimos, Mitropolit de Patras, la 15 octombrie 1996, in prezenta sfintelor moaste ale Sf. Apostol Andrei. Parintele paroh Vasile Nechita, inspector pentru disciplina Religie a Inspectoratului Scolar Judetean Iasi, ne-a spus ca ‘Biserica Sf. Andrei este construita la anul 1794-1796, de catre preotul Ioan Buciumas si sotia sa, Ioana. A fost reparata in mai multe randuri, mai ales dupa cutremurele 1802, 1821 si in 1876, cand a avut loc o reparatie capitala. In 1955 i s-a adaugat un turn clopotnita, iar in 1977, in urma cutremurului, iarasi a fost reparata, urmand ca intre 1989-1996 sa fie total refacuta in forma care se prezinta astazi. A fost repictata, iar in 1996 a fost resfintita prin aducerea moastelor Sf. Ap. Andrei din initiativa IPS Mitropolit Daniel’.

Sf. Mare Mucenic Mina este ocrotitorul unei biserici din Piatra Neamt

Lacasul este construit la initiativa IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, lucrarile aflandu-se in plina derulare. Parintele paroh Gheorghe Puscalau ne-a spus ca ‘piatra de temelie a fost pusa la biserica noastra in anul 1996, dar lucrarile au fost incepute in anul 1999, iar acum am definitivat subsolul, unde avem organizata o frumoasa biserica, cu tot necesarul. In prezent, suntem la prima centura, am turnat stalpii acum doua saptamani, iar apoi, daca ne ajuta Dumnezeu si timpul, vom continua cu zidirea din caramida’. Parintele Gheorghe Puscalau ne-a vorbit si despre modul in care a fost intampinat hramul de catre credinciosii parohiei Sf. Mina din Piatra Neamt: ‘Credinciosii nostri au trait intru totul semnificatia duhovniceasca a hramului. Ei inteleg acea intreita semnificatie a hramului, adica acele semnificatii religioase, morale si de unitate nationala. Hramul implineste acelasi rol in viata Bisericii ca si ingerul pazitor in viata particulara a credinciosilor. El este pazitorul Bisericii, este primul care se ingrijeste de soarta ei, vegheaza neincetat pentru trainicia ei in istorie, caci aceasta este mireasa lui Hristos. Hramul ocroteste sfantul lacas, aparandu-l de calamitati, de distrugeri, profanare, de vrajmasii cei vazuti si nevazuti ai dreptei credinte. Hramul privgheaza continuu la viata spirituala a credinciosilor care vin cu regularitate in sfanta biserica, cu frica de Dumnezeu, cu credinta si cu dragoste’.

Comentarii Facebook


Știri recente