Arhiepiscopia Iasilor cinsteste in mod deosebit pe Sf. Ioan Botezatorul

Manastirea Secu, judetul Neamt, isi sarbatoreste hramul

Potrivit unei pisanii care dateaza din 1530, pastrata pana in 1910, in turnul-clopotnita de la intrare, prima biserica a Manastirii Secu a fost ridicata de catre Petru Rares pe locul actualului cimitir. Dupa anul 1602, asezamantul monastic de la Secu a continuat sa se dezvolte, ridicandu-se noi chilii si constructii-anexe. Astfel, in anul 1640 s-a construit in partea de sud-est a incintei Paraclisul ‘Adormirea Maicii Domnului’, iar in 1763 Biserica ‘Sf. Nicolae’. Incepand cu anul 1775, cand a fost numit staret Paisie Velicicovschi, la Secu s-au construit aproximativ 100 de chilii. La acest sfant lacas se pastreaza si o racla cu moastele mai multor sfinti, printre care cele ale Sf. Ap. Filip, ale Sf. Ioan cel Nou de la Suceava si ale Sf. Marina. Mai multe amanunte despre moastele de la aceasta manastire ne-a oferit parintele arhimandrit Vichentie, staretul Manastirii Secu: ‘Avem o racla cu sfinte moaste. Pana in 1991, ele au fost depuse in vesmantaria manastirii datorita faptului ca, dupa cum bine stim, nu prea era agreata de catre conducerea de atunci a tarii prezenta sfintelor moaste, dar dupa aceea, vazand ca unii credinciosi care mai stiau despre existenta lor ne intreaba de ele, am gasit de cuviinta ca este bine sa le punem la indemana lor spre inchinare, pentru ca sfintele moaste sunt un ajutor real pentru credinciosii care vin si se inchina cu evlavie in fata lor si, sigur ca, avem mai multe moaste de la mai multi sfinti, dintre care cei mai importanti sunt Sf. Arhidiacon Stefan, Sf. Ap. Filip, Sf. Marina, Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, Sf. Grigorie Decapolitul, parti mai mici de la Sf. Haralambie, Sf. Ioan gura de Aur, o mica particica din lemnul pe care a fost rastignit Mantuitorul, din lemnul Sf. Cruci si alte particele mai mici si care ne fac mare bucurie si ne ajuta in tot ceea ce facem noi in manastire, pentru ca sfintii sunt cei care sunt mijlocitori si prieteni ai lui Dumnezeu si noi ca cei care suntem mai aproape, pentru ca au fost si ei oameni, iar noi, oameni fiind, avem mare nadejde ca ei ne ajuta si ne sprijina in tot ceea ce facem’. Parintele staret Vichentie ne-a vorbit si despre obiectele de patrimoniu care se pastreaza in biserica Manastirii Secu: ‘Manastirea Secu este o manastire care are un patrimoniu bogat, iar o parte din aceste obiecte de mare valoare, care sunt expuse la colectia de obiecte bisericesti, o parte, din lipsa de spatiu, nu sunt expuse, o parte le avem inca nepreluate de la Muzeul National de Istorie. Avem patru obiecte deosebit de importante prin faptul ca unele dintre ele sunt donate de catre ctitorul Nestor Ureche. Cat priveste celelalte obiecte, noi le ingrijim cum se cuvine, pentru ca sunt foarte importante si trebuie sa le predam celor care vin dupa noi, pentru ca nu sunt ale noastre si nu sunt ale manastirii, sunt ale natiunii romane, ale poporului roman si de aceea trebuie sa avem grija de ele asa cum se cade’.

Biserica ‘Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul’ din Iasi se afla in sarbatoare

Ridicarea sfantului lacas a inceput in timpul domniei lui Miron Barnovski si a fost continuata de catre domnitorul Vasile Lupu. De-a lungul vremii, biserica a beneficiat de mai multe lucrari de restaurare si conservare, cele mai semnificative fiind lucrarile efectuate la inceputul secolului al XX-lea. Biserica detine obiecte de valoare, precum catapeteasma sau icoane de o deosebita frumusete si de o deosebita valoare artistica din secolul al XVII-lea, cu o mare incarcatura spirituala, intrucat in fata lor s-au rugat generatii dupa generatii de credinciosi.

Biserica ‘Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul’ din Barnova isi cinsteste ocrotitorul

Biserica din aceasta localitate, judetul Iasi, dateaza din anul 1947 si este ctitoria boierului Ion Inculet, participant la Unirea Basarabiei cu Romania ca presedinte al Sfatului Tarii. Lacasul a fost donat Mitropoliei Moldovei si Bucovinei de catre urmasii boierului. Pictura bisericii apartine profesorului Constantinescu din Bucuresti. Biserica a fost cativa ani schit, dupa care a fost inchisa pana in 1992, cand a fost redeschisa, credinciosii parohiei Barnova putand sa se inchine in aceasta biserica si sa participe la toate ritualurile liturgice care se oficiaza acolo.

Comentarii Facebook


Știri recente