Arhiepiscopia Iasilor a donat peste 1, 4 miliarde de lei pentru sinistratii din Asia de Sud Est

Natiuni din lumea intreaga, precum si diferite Biserici de coloraturi confesionale foarte diverse, au organizat in ultimele saptamani colecte in favoarea victimelor valurilor seismice din Asia de Sud Est.

Biserica Ortodoxa a Rusiei, in urma actiunii de strangere de fonduri de la credinciosii sai, a colectat suma de 10 milioane de ruble, adica aproximativ 350 de mii de dolari. Colecta s-a bucurat si de un raspuns foarte vizibil din partea donatorilor bogati, sensibilizati de rugamintea care le-a fost adresata de Patriarhul Moscovei, Alexei II. Suma mentionata a fost anuntata de ministrul afacerilor externe al Rusiei, Valery Loshcinin, conform publicatiei Moscow Times.

In urma colectelor desfasurate pe intreg cuprinsul Patriarhiei Ortodoxe Romane, Biserica Ortodoxa Romana a oferit peste 500 000 de euro sinistratilor din Asia de Sud-Est. Rezulatatul colectei a fost facut public la data de 7 februarie, de ziua PF Teoctist, Patriarhul BOR. In aceeasi zi, banii au fost trimisi spre Asia. La finalul Sfintei Liturghii oficiate astazi la Catedrala Patriarhala, PF Parinte Patriarh Teoctist a multumit in numele ierarhilor si preotilor din Biserica Ortodoxa Romana, tuturor credinciosilor care au raspuns apelului la ajutorare lansat de Patriarhia Romana in ultima zi a anului 2004, pentru sprijinirea celor care au suferit de pe urma cutremurului si a revarsarilor de ape din Asia de Sud Est. De asemenea, Intiistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane a multumit tuturor slujitorilor Sfintelor Altare care s-au ingrijit de organizarea colectei. ‘Rezultatul final al colectei la nivelul intregii Patriarhii reflecta sensibilitatea si generozitatea bunilor nostri crestini, mai ales a celor care au fost impreuna cu noi in rugaciune la Sfintele slujbe de la sarbatorile inceputului de an. Aceasta reprezinta pentru noi o marturie a credintei lucratoare prin iubire a fiilor nostri duhovnicesti, ceea ce ne aduce mingiiere in suflete si totodata ne incredinteaza de dragostea si atasamentul lor fata de Biserica stramoseasca’ a subliniat PF Parinte Patriarh Teoctist.

Din suma totala colectata de Biserica Ortodoxa Romana, peste 1, 4 miliarde de lei au fost donati de Arhiepiscopia Iasilor. Donatia reprezinta contributia credinciosilor si clericilor din cele 1.182 de parohii din aria jurisdictionala a Eparhiei Iasilor. Banii au fost transferati in contul Crucii Rosii.

Alaturi de Arhiepiscopia Iasilor, una din eparhiile BOR care au contribuit la colecta oganizata pentru sinistratii din Asia este si Episcopia Covasnei si Harghitei, care a donat suma de 265 de milioane de lei. PS Ioan, episcopul Covasnei si Harghitei, intr-un interviu acordat postului de Radio Trinitas, a tinut sa multumeasca tuturor credinciosilor si preotilor din Episcopia Covasnei si Harghitei pentru modul in care au raspuns apelului lansat de Biserica Ortodoxa Romana de ajutorare a sinistratilor din Asia. Suma adunata in urma colectei este una considerabila, daca se are in vedere faptul ca Eparhia Covasnei si Harghitei are aproximativ 100.000 de credinciosi.

Comentarii Facebook


Știri recente