Cu prilejul marcării momentului ridicării Eparhiei Dunării de Jos, prin hotărâre sinodală, la rangul de arhiepiscopie la data de 27 septembrie 2009, anul acesta au loc mai multe activități liturgice, cultural-educaționale și social-filantropice, dedicate sărbătorii oficiale a Arhiepiscopiei, după cum urmează:
• În data de 23 septembrie, în sala „Episcop Melchisedec Ștefănescu” a Centrului eparhial are loc Consfătuirea cadrelor didactice care predau Religia în județul Galați, cu scopul identificării metodelor didactice și spirituale, menite apropierii elevilor de Biserică, prin dialogul neîntrerupt dintre Școală și Parohie;
• Duminică, 25 septembrie, va avea loc resfințirea impunătoarei biserici – monument istoric din municipiul Galați cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena„, întemeiată și sfințită de marele episcop Mechisedec al Dunării de Jos;
• Marți, 27 septembrie, în ziua pomenirii Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, se va oficia Sfânta Liturghie arhierească la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, unde sfintele moaște aflate în patrimoniul sacru al Arhiepiscopiei Dunării de Jos vor fi așezate spre cinstire. După cum ne informează pr. Gabriel Molocea, consilier misionar și comunicare media din cadrul Arhiepiscopiei Dunarii de Jos, la Sfânta Liturghie, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian Crăciun vor participa slujitorii din administrația eparhială și protopopească, slujitorii din centrele sociale și din sfintele mănăstiri, precum și credincioși din diferite localități ce se confruntă cu dificultăți economice și care beneficiază de serviciile sociale ale Bisericii.
Eparhia Dunării de Jos
Episcopia Dunării de Jos a fost înființată la 1864, prin Decretul nr. 1617 din 17 noiembrie, al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, în condițiile în care, după înfăptuirea istoricului act al Unirii Principatelor Române, la 1859, se impunea și în plan bisericesc o mai bună organizare administrativă. Noua eparhie cuprindea județele Covurlui, Brăila, Ismail și Bolgrad și avea sediul la Ismail.
După încheierea Războiului de Independență, la 1878, județele din sudul Basarabiei vor intra în componența Rusiei, sediul Episcopiei mutându-se la Galați. Eparhia primea, în schimb, județele Tulcea și Constanța (1879). Pentru o scurtă perioadă de timp, Episcopia Dunării de Jos va administra și județele Durostor și Caliacra din Cadrilater. Odată cu înființarea Episcopiei Constanței, în 1923, teritoriul canonic se reducea la zonele Galați și Tulcea.
După 1950, jurisdicția eparhiei se va întinde din nou asupra județelor Galați, Tulcea și Constanța. Din 1990, episcopia cuprinde județele Galați și Brăila. În anul 2009, eparhia a fost ridicată la rang de arhiepiscopie.