Arhiepiscopia Craiovei la momentul bilanțului

Membrii Adunării Eparhiale din Arhiepiscopia Craiovei s-au întrunit sâmbătă, 28 ianuarie, pentru aprobarea dărilor de seamă din anul 2011 și a propunerilor de activitate pentru anul în curs. Ședința a avut loc în sala de protocol a Centrului ‘Mitropolit Firmilian’ din Craiova, sub președinția și binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Mitropolit Irineu, informează „Ziarul Lumina”.

Bilanțul activităților pe anul 2011 în Arhiepiscopia Craiovei a fost prezentat oficial în cadrul lucrărilor Consiliului Eparhial și Adunării Eparhiale, întrunite sâmbătă, 28 ianuarie, la Craiova. În cadrul Consiliului, coordonatorii celor șase sectoare de activitate din cadrul Centrului Eparhial (administrativ, cultural, economic-financiar, de patrimoniu, social și silvic) au prezentat dările de seamă pe anul 2011 și propunerile de activitate pentru 2012. Referatele întocmite au fost aprobate de IPS Părinte Irineu și de ceilalți membri.

Moaștele Sfântului Calinic de la Cernica, în Mitropolia Olteniei

Lucrările Adunării Eparhiale, desfășurate anul acesta în sala de festivități a Centrului ‘Mitropolitul Firmilian’ din Craiova, au fost precedate de o slujbă de Te Deum. În deschiderea ședinței, IPS Părinte Mitropolit a făcut o scurtă prezentare a realizărilor din 2011, cea mai importantă fiind slujba de canonizare a Sfântului Cuvios Irodion de la Lainici. ‘Au fost evenimente remarcabile, chiar unice în felul lor, cum este cazul canonizării Sfântului Irodion de la Lainici, unde s-au strâns oameni din întreaga țară. Cu toții au fost încântați de această lucrare pentru că a reflectat, pe de o parte, viața noastră creștină din Oltenia, și pe de altă parte mobilizarea de care s-a dat dovadă în acele momente. Au fost lucrări și din alte ramuri. Clădirea în care ne aflăm a fost restaurată în decursul a doi ani de zile, fiind inaugurată vara trecută. De asemenea, activitățile pastoral-misionare din eparhia noastră s-au desfășurat și anul acesta în bune condiții și cu rezultate deosebite. Toate acestea ne încurajează și ne îndreptățesc să credem că tocmai atunci când viața este mai grea realizăm lucruri sufletești de mare valoare’, a spus IPS Irineu.

La finalul cuvântului, Înalt Preasfinția Sa a anunțat oficiat că anul acesta, în jurul praznicului Sfântului Irodion de la Lainici (3 mai), Mitropolia Olteniei îl va primi moaștele Sfântului Ierarh Calinic, care vor fi purtate în procesiune sfântă la mai multe mănăstiri și biserici din Arhiepiscopia Craiovei, Arhiepiscopia Râmnicului, Episcopia Severinului și Strehaiei și Episcopia Slatinei și Romanaților.

‘Am putea spune că venirea Sfântului Calinic este și un moment de bilanț al nostru: ce ne-a lăsat el, ce am realizat noi și ce vom duce mai departe. De aceea am considerat ca la sărbătoarea Sfântului Irodion de la Lainici, pe 3 mai, să fie punctul culminant al acestor evenimente, care nu se referă numai la Arhiepiscopia Craiovei, ci la întreaga Mitropolie a Olteniei’, a conchis IPS Părinte Mitropolit.

Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Craiovei este organul deliberativ ce are în componență 30 de membri: 10 clerici și 20 laici de pe raza celor 10 circumscripții teritoriale din județele Gorj și Dolj.

Adunarea Eparhială în Episcopia Slatinei și Romanaților

Și în Episcopia Slatinei și Romanaților a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute Adunarea Eparhială. Ședința a început cu oficierea slujbei de Te Deum, săvârșită de către Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, în prezența membrilor comisiilor Adunării Eparhiale. În cadrul ședinței au fost prezentate dările de seamă anuale privind activitatea episcopiei, împărțită pe șapte sectoare. S-au purtat apoi discuții pe seama lor, s-au făcut propuneri în vederea reabilitării unor obiective monumente istorice, emblematice pentru eparhie, cum ar fi Biserica Seaca-Mușetești sau Mănăstirea Hotărani, iar la sfârșit rapoartele au fost semnate de către membrii celor cinci comisii.

Activitățile episcopiei au fost prezentate de către preotul vicar-administrativ Gabriel Dobeanu – Sectorul Administrativ-bisericesc, diaconul Emil Barbu – Sectorul Construcții și monumente bisericești, diaconul Mădălin Vărzaru – Sectorul Bunuri și patrimoniu, precum și activitatea Sectorului juridic, diaconul Alexandru Mihai – Sectorul economic, Dan Camen – Sectorul cultural, și preotul Ionel Daniel Rădoi – Sectorul social.

Comentarii Facebook


Știri recente