Arhiepiscopia Craiovei, în sprijinul persoanelor cu dizabilități

Încă de la deschidere, Centrul de informare și consiliere pentru persoane cu dizabilități ‘Sfânta Ecaterina’ din Craiova, al Asociației ‘Vasiliada’, ONG patronat de Mitropolia Olteniei, a avut în grijă sute de persoane cu dizabilități. Cei mai mulți beneficiari provin din rândul persoanelor cu deficiențe neuromotorii, locomotorii, auditive și de vedere, informează „Ziarul Lumina”.

Centrul ‘Sfânta Ecaterina’ din Craiova este situat în incinta Bisericii ‘Maica Domnului’ – Mântuleasa, mai precis într-o parte a casei parohiale. În toate activitățile desfășurate, angajații centrului au avut alături pe părinții care slujesc aici: Constantin, Ion și Marius Resceanu. ‘Cu ajutorul preoților Parohiei Mântuleasa, am avut posibilitatea să mergem în pelerinaje la mănăstiri precum Cozia, Bistrița, Călui, ‘Dintr-un Lemn’. Tot aici, la Biserica Mântuleasa, participăm la Sfintele Liturghii și la Taina Sfintei Spovedanii. Biserica este cea care ne primește mereu cu dragoste și ne ocrotește’, a spus Florin Mojoiu, asistent social la Centrul ‘Sfânta Ecaterina’.

Sprijin pentru găsirea unui loc de muncă

Centrul ‘Sfânta Ecaterina’ a dezvoltat numeroase proiecte prin care le asigură beneficiarilor consiliere în vederea găsirii unui loc de muncă. Preotul Adrian Stănulică, președintele Asociației ‘Vasiliada’, a enumerat câteva dintre activitățile inițiate la Centrul ‘Sfânta Ecaterina’. ‘Toate activitățile asociației noastre se desfășoară cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Înalt Preasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei. Astfel, specialiștii Centrului ‘Sfânta Ecaterina’ oferă persoanelor cu dizabilități informații cu privire la piața muncii și ofertele de muncă vacante, organizează o serie de sesiuni de instruire pentru beneficiari, referitoare la condițiile pentru angajare și la modul de prezentare în fața angajatorului, evaluează cunoștințele și abilitățile profesionale ale persoanelor cu handicap în vederea orientării spre un loc de muncă conform cu abilitățile și calificările lor. Prin intermediul centrului de informare și consiliere, Asociația ‘Vasiliada’ urmărește promovarea incluziunii sociale prin măsuri care să susțină și să vină în sprijinul politicilor de ocupare existente la nivel local și regional pentru persoanele cu dizabilități’, a precizat preotul Stănulică.

‘De când am ajuns la centru mă simt mai încrezătoare’

Din localitățile învecinate sau chiar din Craiova, persoanele care trec pragul Centrului ‘Sfânta Ecaterina’ nu pleacă acasă fără mângâierea și alinarea căutate. Una din beneficiarele centrului povestește că ajunge frecvent la sesiunile de consiliere de la Centrul ‘Sfânta Ecaterina’ și că astfel a căpătat mai multă încredere în puterile proprii. ‘Nu contează de la ce distanță ne deplasăm atâta timp cât activitățile pe care le desfășurăm ne sunt de mare folos, ne dau încredere, curaj și credința că putem depăși momentele grele din viața noastră cu ajutorul lui Dumnezeu și al semenilor. De când am ajuns la centru mă simt mai încrezătoare, mai liniștită’, mărturisește Dorina Sandu din Pielești, Dolj.

Bogdan Tudor este din Craiova și vine la centru de câteva luni. Pentru el Centrul ‘Sfânta Ecaterina’ și Biserica Mântuleasa sunt locurile unde l-a cunoscut cu adevărat pe Dumnezeu. ‘Comunicăm foarte mult, ceea ce ne ajută să ne descoperim, să ne cunoaștem mai bine. Deși mergeam și înainte la biserică, aici am înțeles că este foarte important să fim prezenți de fiecare sărbătoare la Sfânta Liturghie, să ne rugăm cu credință’, a adăugat Bogdan Tudor.

Comentarii Facebook


Știri recente