Arhiepiscopia Aradului, implicată în educarea deținuților

În aceste zile, conducerea Penitenciarului de Maximă Siguranță Arad a organizat, la sediul Turnului de Apă din Arad, un vernisaj în vederea prezentării filmului de scurtmetraj ‘Unii dintre noi’ și a unei expoziții fotografice pentru a sublinia importanța implicării persoanelor aflate după gratii în acțiuni deschise spre comunitate.

Filmul de scurtmetraj se bazează pe o idee originală a persoanelor private de libertate implicate în proiect, după cum ne informează ‘Ziarul Lumina’, Ediția de Banat. Aceștia au asigurat în totalitate realizarea scenariului, regiei, fiind în același timp și actori în film. Mesajul filmului de scurtmetraj are un conținut puternic emoțional și se referă la prevenția delincvenței juvenile, mai exact a consumului de plante etnobotanice. De asemenea, fotografiile realizate surprind momente care transmit sugestiv mesajul persoanelor private de libertate.

Acțiunea este menită să implice tinerii custodiați în activități organizate de comunitate, alăturându-se astfel liceenilor, și are ca scop crearea unui liant între aceștia, prin sensibilizarea cu privire la consecințele consumului de droguri – ca și modalitate alternativă de prevenție.

La invitația comisarului-șef de penitenciare Mircea Goina, director al Penitenciarului Arad, Arhiepiscopia Aradului a fost reprezentată de consilierul social, pr. Mircea Bupte, care alături de preotul capelan, pr. Mircea Nicolau, au adresat conducerii penitenciarului și inițiatorilor acestui proiect cuvânt de apreciere din partea Înalt Preasfințitului Părinte Timotei pentru strădania depusă, exprimând nădejdea că dorințele comune ale tuturor celor implicați vor contribui la sănătatea sufletească și trupească a tinerei generații.

Obiectivele specifice activităților derulate sunt implicarea specialiștilor Serviciului de educație și asistență psihosocială din penitenciar în acțiuni cu impact comunitar, direcționate pe linia prevenirii delincvenței juvenile și a combaterii consumului de droguri în rândul tinerilor din instituțiile de învățământ arădene. De asemenea, se urmărește sensibilizarea tinerilor în ceea ce privește consecințele consumului de droguri, în vederea reducerii cazurilor de noi consumatori în rândul acestora, precum și dezvoltarea abilităților de exprimare creativă și de relaționare la persoanele private de libertate.

Totodată, se urmărește crearea unor materiale (film de scurtmetraj, fotografii, pliante, broșuri) de către persoanele private de libertate, tineri și adulți, pe tema Substanțe cu proprietăți psihoactive (etnobotanice) și încurajarea formării unui climat social care să reducă stigmatizarea și marginalizarea persoanelor aflate în executarea unei pedepse privative de libertate.

Comentarii Facebook


Știri recente