Arhidiaconul profesor Ioan Ivan aniverseaza 91 de primaveri

BUCURIE SI RECUNOSTINTA la Manastirea Neamt

Arhid. Prof. Ioan Ivan s-a nascut la 7 mai 1915 in localitatea Tiganasi, judetul Iasi. A urmat studii de teologie la Seminarul „Sfantul Gheorghe” din Roman (1928-1936), apoi la Facultatea de Teologie din Bucuresti (1936-1941), Seminarul pedagogic universitar din Bucuresti (1941-1942). Diacon la Episcopia Romanului (1943) si profesor la Seminarul din Roman (1945-1948), apoi la Scolile de cantareti din Iasi (1949-1950) si Suceava (1950-1952), la Seminarul Teologic de la Manastirea Neamt (1952-1975), director al Seminarului de la Neamt (1952 – 1961, 1971-1975). Retras la pensie, s-a stabilit intr-o casa din vecinatatea Manastirii Neamt.

A trecut de mult jumatate de veac de cand parintelui Ioan Ivan i-a indreptat Dumnezeu pasii catre Manastirea Neamt, unde in 1948 s-a mutat Seminarul Teologic Veniamin Costachi de la Iasi. Tanar pe atunci, cu vocatie de pedagog, facea parte din corpul profesoral al unui seminar vestit ce functiona in vecinatatea ctitoriei domnitorilor Musatini. Erau vremurile dinainte de furtuna. Calugari multi roiau ca albinele prin istorica manastire a Neamtului si prin schiturile dimprejur. Multi frati urmau si seminarul monahal, seminar care va fi insa inchis indata dupa Decretul abuziv nr. 410 din 1959. La Seminarul nemtean au mai venit pentru cativa ani si alti profesori tineri, absolventi de Teologie, dar n-au ramas prea mult. Unii au plecat la parohii, altii la rosturi universitare. Parintele Ioan Ivan a ramas la Neamt. Ani la rand Sfintia Sa a fost profesorul iubit si ascultat de elevii seminaristi. Modest, binevoitor, preocupat pana la amanunt de istorii vechi ca si de istorii mai apropiate de noi, parintele profesor Ioan Ivan a fost coleg de cancelarie cu vladicii care au fost vremelnic profesori la Neamt: Partenie Ciopron, Atanasie Dinca, Emilian Antal, Pavel Sarpe, Eugeniu Laiu ca si cu nume cunoscute de dascali de teologie din a doua jumatate a veacului XX.

Slujitor cunoscut in Moldova dar si dincolo de hotarele ei, parintele Ioan Ivan este martorul a 60 de ani de istorie a Bisericii de pe aceste meleaguri.

In anii de profesorat ca si in cei de director al Seminarului nemtean, parintele a ramas o persoana smerita, peste care semetia functiilor n-a reusit sa-si puna amprenta. Intr-o casuta modesta, plina de carti si amintiri, dincolo de paraul Maghernitei, in vecinatatea manastirii, Sfintia Sa a lucrat in tacere si a dus viata ca un monah plin de virtuti si de smerenie, alaturi de sotia sa credincioasa.

A cunoscut Manastirea Neamtului cu multimea de calugari dinaintea exilului ordonat de decretul comunist, a vazut-o lipsita de monahi in anii grei ai regimului totalitar si se bucura acum de vremurile noi, de libertate. I-a cunoscut indeaproape pe toti calugarii, si pe cei invatati si pe cei din ascultari modeste. Pe unii i-a condus la mormant si multora le-a scris o pagina de cronica. Pe unii monahi doritori de a cunoaste mai bine istoria Manastirii Neamt si a schiturilor dimprejur i-a invatat si le-a pus la indemana informatii rare, gasite sub colbul manuscriselor sau din traditia batranilor. Din osteneala sa a vazut lumina tiparului o istorie completa a Manastirii Neamtului (in colaborare cu pr. Scarlat Porcescu) si multe articole ori studii despre sfinti, despre manastiri si despre oamenii de alta data.

Am avut de multe ori bucuria sa slujesc impreuna cu Arhidiaconul Ioan care, de altfel, mi-a fost „nas’ si indrumator in tainele diaconiei. La hramul Neamtului, la alte hramuri, la sfintiri de biserici, la mari evenimente bisericesti, parintele Ioan Ivan era remarcat cu vocea sa grava de bas-artist. Aducea parfumul altor vremi. In 1991 la hramul Manastirii Sihastria, Arhimandritul Cleopa Ilie l-a numit pe parintele Ioan „patriarhul diaconilor’. Patriarhi, mitropoliti si multi arhierei au la adresa sa cuvinte de pretuire. Unii l-au considerat prieten, altii colaborator, altii binefacator iar cei mai multi profesor. Un mare ierarh il numea pe parintele Ivan „cel mai bun calugar din obstea de la Neamt’. Desi casatorit, el a fost o pilda de smerenie si modestie chiar si pentru monahi.

La poarta Lavrei nemtene parintele profesor i-a intampinat alaturi de soborul manastirii pe patriarhii: Chiril al Bulgariei (1954), Vasken I Balgian, Patriarh si Catolicos al tuturor armenilor (1965), Nicolae al VI-lea al Alexandriei (1970), Maxim al Bulgariei (1972), Derderian Yeghishe, patriarhul armenilor de la Ierusalim (1980), Diodoros al Ierusalimului (1982), Pimen al Moscovei (1983), Dimitrios I al Constantinopolului (1987), Bartolomeu I al Constantinopolului, Partenie al Alexandriei, Pavle al Serbiei, Teoctist al Romaniei, Hrisostom al Ciprului, Ioan al Careliei si a toata Finlanda (l995), apoi din nou pe Patriarhii Bartolomeu I al Constantinopolului si Teoctist al Romaniei (1997), precum si zeci de ierarhi (poate peste o suta) din toate Bisericile Ortodoxe din lume, unii dintre ei liturghisind la Manastirea Neamt, la Iasi, Suceava sau in alte locuri importante ale Moldovei, in aceste soboare a slujit pe parcursul celei de-a doua jumatati a veacului XX si parintele profesor Arhidiacon Ioan Ivan.

Slujirea diaconiei pana la varsta de 91 de ani, slujire facuta cu atata daruire se intalneste foarte rar, desi a fost solicitat de multe ori de Mitropolitii Moldovei sa fie hirotonit preot. Parintele traieste acum bucuria roadelor, intalneste la fiecare pas elevi si ucenici de-ai sai, in prezent lucratori in ogorul Domnului, arhierei, ieromonahi, preoti, profesori de teologie si misionari ai Bisericii. Toti cei care l-au cunoscut si i-au stat in preajma au pentru parintele Ioan Ivan un respect aparte.

Parintele Arhidiacon Profesor Ioan Ivan a implinit 91 de ani la 7 mai 2006. La varsta aceasta patriarhala, Sfintia Sa isi incepe ziua la Altarul Manastirii Neamt. Nu mai poate sluji asa cum o facea altadata, dar sta aproape de Sfantul Jertfelnic si se roaga in taina. Dupa otpustul Liturghiei se intoarce agale la casa de langa Manastire, printre carti si insemnarile de cronicar. Are in sulet bucuria datoriei implinite. Pretuind aceasta lucrare rodnica a parintelui Ioan Ivan in slujba Bisericii lui Hristos, a Manastirii Neamt si a invatamantului seminarial din Moldova spunem si nou impreuna cu Apostolul Pavel: „Bucurati-va cu cei ce se bucura’ (Romani 12, 15).

Aniversarea Parintelui Arhid. Prof. Ioan Ivan este pentru noi prilej de bucurie si de cinstire. Duminica, 7 mai 2006, dupa Sfanta Liturghie, in biserica stefaniana de la Manastirea Neamt, Inalt Prea Sfintitul Parinte Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, i-a acordat Parintelui Arhidiacon Profesor Ioan Ivan CRUCEA MOLDAVA (pentru clerici), cea mai inalta distinctie a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei pentru bogata si indelungata sa activitate pedagogica si misionara in slujba Bisericii lui Hristos din Moldova.

La ceas binecuvantat ii aducem omagiu si multumire pentru daruirea sa.

Arhim. Timotei Aioanei

Comentarii Facebook


Știri recente