Ardelenii îl cinstesc pe Sfântul Ierarh Nicolae

În prima duminică din decembrie, Înalt Preasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Nicolae” din Șcheii Brașovului, prefigurând hramul istoricului lăcaș de cult de sub poalele Tâmpei, informează „Ziarul Lumina”. Mai multe biserici transilvănene ocrotite de Sfântul Ierarh Nicolae au primit vizite și binecuvântări arhierești.

Junii Brașovului, îmbrăcați în tradiționalele lor costume, au participat la slujba religioasă din lăcașul de cult emblematic pentru cetatea Brașovului, iar credincioșii, prezenți în număr mare la Sfânta Liturghie, s-au împărtășit cu Sfintele Taine. Din soborul de preoți au făcut parte protopopul de Brașov, pr. Dănuț-Gheorghe Benga, pr. Ioan Herda, pr. Vasile Filip Prodea și mai mulți preoți din oraș. În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu a amintit credincioșilor popasurile duhovnicești din duminicile trecute ale acestui post și a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie, a vindecării orbului din naștere. „Mântuitorul Hristos a vrut să arate tuturor că El, ca Dumnezeu, a venit să deschidă oamenilor posibilitatea cunoașterii Sale. Orbul care stătea și cerșea reprezintă perioada dinaintea venirii lui Hristos, când omenirea stătea în așteptarea Celui promis, a Răscumpărătorului, și primea milă de la Dumnezeu, dar nu și har. Mântuitorul Hristos a fost Cel care a adus harul”, a subliniat IPS Mitropolit Laurențiu. La final, ierarhul a sfințit un agheasmatar, o capelă mortuară și o cruce de lemn din curtea bisericii.

În aceeași zi, Mitropolitul Laurențiu a poposit în Parohia Cristian, Protopopiatul Bran-Zărnești, unde a fost înființat un centru de zi pentru copii, patronat de Asociația „Sfânta Maria” a parohiei. Au participat numeroși credincioși, autoritățile locale, printre care și primarul Dragoș Serafim, un sobor de preoți, între care și protopopul de Bran-Zărnești, pr. Gheorghe Colțea, părinți și copiii beneficiari ai serviciilor oferite de centru.

Din aceeași ediție:

A fost inaugurat noul sediu al Seminarului Teologic Ortodox din Alba Iulia

Pr. lect. univ. dr. Sorin Dobre, inițiatorul proiectului, a prezentat activitățile centrului. „În acest așezământ primim în fiecare zi 35 de copii, cărora le oferim o masă și sprijin educațional. Nu vorbim de o cantină socială, ci de un centru educațional, în care Parohia Cristian, preoții și credincioșii se implică în sprijinirea acestor copii, care acum au nevoie de noi”, a spus pr. Sorin Dobre.

Parohia bihoreană Iteu și-a primit noul paroh

Duminică, 2 decembrie, Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Parohia Iteu, Protopopiatul Marghita. În cadrul slujbei, diaconul Sorin Nistor a fost hirotonit preot la biserica din localitate, acesta primind și hirotesia întru duhovnic. De asemenea, i s-au încredințat Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și cheile sfântului lăcaș, fiind așezat ca preot paroh la Iteu. Ierarhul a rostit o predică în care a arătat semnificațiile duhovnicești ale pericopei evanghelice duminicale. La final, PS Sofronie l-a prezentat credincioșilor pe noul preot paroh, îndemnându-i la ascultare față de acesta.

Sfântul Ierarh Nicolae sărbătorit la Zălău și Baia Mare

Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Zalău. Din sobor au mai făcut parte pr. Ioan Chirilă, profesor la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca și președintele Senatului Universității „Babeș-Bolyai”, pr. Ionuț Pop, inspector eparhial în cadrul Centrului eparhial al Episcopiei Sălajului și parohul bisericii, pr. protopopi Ștefan Lucaciu și Dan Dregan și alți preoți din Zalău. În cadrul Sfintei Liturghii, PS Petroniu a hirotonit diacon pe prof. Claudiu Boia, de la Liceul Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău.

Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a liturghisit și a predicat în Parohia „Sfântul Nicolae” din Baia Mare. De de la ora 17:00, în Catedrala episcopală, PS Iustin Sigheteanul a participat la slujba Vecerniei și a rostit o meditație în cadrul serilor duhovnicești, organizate de ASCOR.

Moaștele Sfântului Ierarh Andrei Șaguna aduse la Hațeg

Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Hațeg și a săvârșit Sfânta Liturghie la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae”. Bucuria prilejuită de prezența ierarhului în duminica premergătoare serbării hramului a fost încununată de momentul solemn, în care o părticică din moaștele Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, a fost dăruită bisericii de PS Gurie. Moaștele au fost așezate cu multă evlavie într-o raclă special lucrată, iar apoi au fost scoase la închinare, nu înainte de a fi citită viața Sfântului Andrei Șaguna, ocrotitorul Eparhiei Devei și Hunedoarei.

Comentarii Facebook


Știri recente