Apreciat pentru competență și corectitudine în lucrarea Bisericii

În legătură cu articolele și știrile din mass-media referitoare la domnul Ioan Turbatu, consilier patriarhal responsabil cu aspectele economice ale construirii Catedralei Mântuirii Neamului, Patriarhia Română precizează:

1. Până la sentința definitivă a instanței de judecată, domnul Ioan Turbatu beneficiază de prezumția de nevinovăție, principiu de drept luat în considerare în orice societate în care sunt garantate prin lege drepturile și libertățile cetățenești. Astfel, potrivit articolului 23, aliniatul 11, din Constituția României, „până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești de condamnare, persoana este considerată nevinovată„, așa cum este considerat domnul Ioan Turbatu de justiția română în prezent.

2. Acuzațiile aduse în instanță domnului Ioan Turbatu nu au legătură cu activitatea prezentă a acestuia. Domnul Ioan Turbatu a fost angajat de Patriarhia Română în anul 2010 din mediul privat pentru bogata experiență în gestionarea din punct de vedere al managementului economic a unor șantiere și investiții de mare amploare. În cei trei ani de activitate la construirea Catedralei Mântuirii Neamului, domnul Ioan Turbatu a contribuit cu eficiență economică la realizarea infrastructurii viitoarei Catedrale patriarhale. Faptul că, după construirea acesteia, costurile edificării Catedralei Mântuirii Neamului, faza roșu-gri, au fost cu 20% mai mici decât cele estimate, situație mai rar întâlnită în România, denotă faptul că toți cei implicați în ridicarea acesteia și-au îndeplinit cu profesionalism atribuțiile de serviciu.

3. Trebuie subliniat faptul că toate deciziile legate de construirea Catedralei Mântuirii Neamului, mai ales cele referitoare la licitațiile pentru diferite categorii de lucrări și plăți, sunt luate în mod transparent, după o analiză temeinică, de Permanența Consiliului Național Bisericesc, organism executiv al Bisericii format din 16 membri care se reunește săptămânal în ședință de lucru. Astfel, toate propunerile făcute de echipa de specialiști care lucrează la construirea Catedralei Mântuirii Neamului, inclusiv cele de natură economică ale domnului Ioan Turbatu, sunt evaluate atent și aprobate de acest organism de conducere bisericească.

În concluzie, prezența domnului Ioan Turbatu între specialiștii care au responsabilitatea edificării Catedralei Mântuirii Neamului se datorează profesionalismului dovedit prin construirea infrastructurii acesteia și respectării unui drept cetățenesc firesc, prezumția de nevinovăție, până la decizia finală a justiției.

Ca atare, considerăm exagerate și tendențioase unele abordări din media în legătură cu acest subiect, probabil din dorința unora de a fi permanent împotriva construirii Catedralei Mântuirii Neamului.

Patriarhia Română asigură clerul și credincioșii Bisericii Ortodoxe Române, precum și autoritățile publice centrale și locale care susțin construirea Catedralei Mântuirii Neamului, că acest proiect prioritar va fi realizat în continuare cu aceeași transparență și corectitudine în gestionarea fondurilor.

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMNE

Comentarii Facebook


Știri recente