Aplicații practice în cadrul proiectului „Hristos împărtășit copiilor” în Parohia Rohani din Episcopia Oradiei

Parohia ‘Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil’ din Rohani, Protopopiatul Tinca, Episcopia Oradiei, a găzduit, în perioada vacanței de vară mai multe cursuri practico-liturgice și activități catehetice, în cadrul proiectului „Pâinea noastră” pentru copiii care participă la programul național „Hristos împărtășit copiilor”, informează Ziarul Lumina.

În perioada 23-26 august, copiii, însoțiți de părintele paroh Radu Marian și câțiva părinți, se află într-un pelerinaj la Mănăstirea Izbuc, cea mai veche vatră de sihăstrie monahală din Episcopia Oradiei. Copiii participă la sfintele slujbe, la ore de cateheză, iar în timpul liber sunt inițiați în arta colajelor textile cu teme religioase.

În cadrul proiectului „Micul brutar”, copiii au fost inițiați în arta picturii pe lemn și sticlă, în tehnologia pregătirii și coacerii pâinii și a prescurii de casă.

Explicarea Sfintei Liturghii și a rostului pâinii și vinului

Cursurile din cadrul proiectului ‘Hristos împărtășit copiilor’ au avut ca obiectiv principal explicarea Sfintei Liturghii. La orele de cateheză ei au învățat despre pâinea ce se folosește la slujbele religioase.

Biserica din Rohani a devenit pentru câteva ore ‘o mică brutărie’. Micii brutari au făcut prescuri, ajutați fiind îndeaproape de părintele paroh și de alte femei credincioase, care au pus la dispoziție cuptoarele tradiționale pentru copt.

Copiii au frământat, modelat și copt prescuri, artose, colaci pentru parastas, cozonaci și covrigi. Au primit lămuriri cu privire la facerea și coacerea pâinilor liturgice, au văzut cum se pune pecetea pe prescură, cum se introduce în cuptor și cum arată acestea după ce sunt coapte. Sâmbătă dimineața, 21 august, copiii au participat la slujba Parastasului care s-a săvârșit în cinstea ctitorilor sfântului lăcaș și a preoților care au slujit la Rohani mutați la cele veșnice. La acest Parastas s-au folosit colaci și covrigi făcuți de copii. Părintele paroh a explicat celor prezenți că acești colaci simbolizează și hrana duhovnicească pentru sufletele celor adormiți, alături de vinul cu care se stropesc. La apusul soarelui, copiii au participat la slujba Vecerniei și a Litiei, unde au fost folosite artosele făcute de ei.

Diplome pentru micii brutari

Duminică, 22 august, micii brutari au asistat la rânduiala Proscomidiei, unde s-au folosit prescurile frământate și modelate de aceștia, iar în cadrul Sfintei Liturghii s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului.

În cuvântul de învățătură de la finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh Radu Marian le-a vorbit copiilor și credincioșilor despre importanța activității copiilor în cadrul acestui program, dar și despre respectul pe care trebuie să îl avem față de pâine și grâu. ‘Pâinea are în ea chipul lui Dumnezeu, iar dacă ne uităm atent la bobul de grâu, vedem chipul lui Hristos pe el, la modul cel mai real. Pâinea trebuie cinstită cum se cuvine, nu trebuie risipită, cu atât mai mult pâinea liturgică. Noi trebuie să prețuim pâinea, mai ales că am învățat de la părinții și bunicii noștri că înainte de a o începe și a o mânca facem pe ea semnul Sfintei Cruci, ca mulțumire adusă lui Dumnezeu că ne-o dăruiește. O cinstim și prin rostirea rugăciunii Tatăl nostru, în care cerem ca Dumnezeu să ne dea pâinea cea de toate zilele’, a spus părintele Radu Marian. La final, micii brutari au primit diplome ca încununare și recunoaștere a muncii lor.

Comentarii Facebook


Știri recente

Pr. Ionuț Tutea: A fi alături de vârstnici nu este doar o obligație, ci un mod de a ne desăvârși existența în comunitate

Părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost sâmbătă invitatul online al Asociației Femeilor Ortodoxe din Mitropolia celor două Americi (AROLA). Coordonatorul activității filantropice din eparhia Bucureștilor a…