APEL LA RESPECT FAȚĂ DE SIMBOLURILE RELIGIOASE

Comunicat de presă

APEL LA RESPECT FAȚĂ DE SIMBOLURILE RELIGIOASE

Patriarhia Română a luat act cu îngrijorare de recentele fapte de vandalism petrecute în Cimitirul evreiesc din orașul Botoșani, îndreptate împotriva unui simbol al Cultului Mozaic, cult religios tradițional, recunoscut în România.

Îngrijorarea noastră este atât de ordin principial – al libertății religioase și al demnității umane – cât și de ordin pastoral, întrucât o mulțime de pelerini ortodocși români vizitează Țara Sfântă și Mormântul Mântuitorului Iisus Hristos de la Ierusalim. Aceste pelerinaje contribuie la apropierea dintre popoarele noastre, român și evreu, și la cultivarea respectului reciproc în afirmarea identității religioase și cultural etnice.

Astfel de gesturi, precum cel al profanării mormintelor unor culte religioase, nu contribuie la promovarea unui climat de pace și armonie, ci, dimpotrivă, creează tulburare și neîncredere, fiind contrare și Legii cultelor din România (2006), art. 13 (2).

Sperăm ca astfel de gesturi să nu se mai repete, ținând seama de principiul religios „toate câte voiți să vă facă vouă oamenii, asemenea și voi faceți lor, că aceasta este Legea și proorocii” (Matei 7,12) și de cel al bunului simț: „ce ție nu-ți place, altuia nu face!”

Sectorul Relații externe bisericești și interreligioase

Biroul de presă al Patriarhiei Române

Comentarii Facebook


Știri recente