Apariție editorială la Editura Basilica a Patriarhiei Române

La Editura BASILICA a Patriarhiei Române a apărut, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, lucrarea Pastorația persoanelor dependente de alcool, avându-i ca autori pe Pr. Iulian Negru, Floyd Frantz și Nicoleta Amariei, după cum ne-a precizat Dragoș Vlădescu, Secretar general Editurile Patriarhiei Române.

Pentru a răspunde numeroaselor și variatelor cerințe spirituale ale credincioșilor de astăzi, ierarhia bisericească este preocupată constant de publicarea unor materiale adecvate problematicii diferitelor categorii de persoane. Mărturia fierbinte a Sfântului Apostol Pavel „Cu cei slabi m-am făcut slab, ca pe cei slabi să-i dobândesc; tuturor toate m-am făcut, ca în orice chip să mântuiesc pe unii” (1 Corinteni 9, 22), arată disponibilitatea și capacitatea adevăratului păstor de suflete de a-și adapta discursul la nivelul de înțelegere al fiecărui ascultător în parte. Inflexibilitatea, insensibilitatea și lipsa de tact pedagogic ale celui care transmite învățătura Evangheliei pot conduce uneori la situația nedorită în care un discurs impecabil din punct de vedere teologic să nu ajungă deloc la inima celor cărora le este adresat, să fie greșit înțeles sau chiar respins. De aceea, numai o pastorație adaptată la specificul și profilul moral și intelectual al credincioșilor, o pastorație care vizează segmente sau grupuri țintă bine definite, poate permite celor mai frumoase și profunde învățături ale teologiei ortodoxe să pătrundă în adâncul sufletului omenesc și să-i aducă adevărata vindecare, nu prin medicamente sau tehnici impersonale, ci chiar prin prezența Celui care este Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre.

Conținutul acestei cărți este o importantă sursă de informare, care poate determina o binevenită schimbare de perspectivă asupra persoanelor afectate de alcoolism sau dependență de droguri. Slujitorii de astăzi ai Bisericii pot întâlni pe parcursul operei de pastorație multe asemenea persoane afectate de adicție, pe care, informați fiind în legătură cu specificul suferințelor acestora, le pot ajuta în mod adecvat.

În primul capitol al lucrării autorii încearcă să stabilească o punte de legătură între anumite elemente ale spiritualității și psihoterapiei ortodoxe și problematica adicției față de alcool, așa cum este aceasta văzută în lumina științei actuale. O perspectivă ortodoxă este cu atât mai necesară, cu cât medicina modernă privește alcoolismul ca pe o boală complexă care afectează integral ființa umană și asupra căreia trebuie să se aplece medicul, psihologul, psihiatrul și, nu în ultimul rând, preotul. Prin analiza teologică întreprinsă asupra conceptului de boală bio-psiho-socio-spirituală a alcoolismului putem înțelege și rolul de terapeut al preotului în tratarea adicției, el fiind chemat să predice și să trăiască personal mesajul Evangheliei lui Hristos, un mesaj vindecător și mântuitor pentru om.

Din perspectiva înaltă a Bisericii, adicția reprezintă inclusiv un mod de a-L respinge pe Dumnezeu și de a substitui relația mântuitoare cu El atașamentului nociv față de un „lucru” care ne poate distruge sensul cel mai înalt al vieții. Primul capitol al cărții ilustrează bogat această profundă perspectivă asupra adicției cu ajutorul textelor biblice și al scrierilor patristice, făcând trimitere și la lucrările unor teologi contemporani.

În al doilea capitol, problema alcoolismului este abordată din perspectiva teoriilor tradiționale și actuale referitoare la dependență. Adicția este prezentată ca fiind o boală, o problemă medicală care poate debuta prin manifestări ce indică doar un derapaj moral, dar care ulterior devine o problemă gravă, afectând persoana atât din punct de vedere fizic, cât și din punct de vedere psihic. Pe parcursul acestui capitol se descriu caracterul nociv și efectele progresive ale alcoolismului, care antrenează treptat o stare de neputință, pentru ca în final mintea, trupul și sufletul să ajungă în starea critică când doar cu un ajutor primit din exterior mai pot fi evitate consecințele cumplite ale acestei maladii.

Capitolul al treilea surprinde impactul adicției asupra familiei celor afectați de alcoolism. Pe parcursul acestui capitol al lucrării sunt formulate unele recomandări cu privire la modul în care preotul poate oferi speranță familiei confruntate cu această gravă problemă. Ni se arată, în mod special, cum afectează alcoolismul relațiile din interiorul unei familii. Reflectarea asupra conceptului de codependență, descris în termenii psihoterapiei moderne, ne poate duce cu gândul la stările sufletești pe care Sfinții Părinți le-au descris ca fiind manifestări ale „duhului iubirii de stăpânire”, cu toate consecințele acestora asupra persoanei stăpânite de patimă.

În capitolul final al cărții, scrierile despre patimi ale Sfântului Maxim Mărturisitorul sunt invocate pentru a se oferi o înțelegere duhovnicească asupra adicției, dar și pentru a se extrage din mesajul lor profund soluții de vindecare a patimii. Aceasta poate fi privită din mai multe perspective, dar cea care se impune este aceea în care rădăcina oricărei adicții subzistă în îndepărtarea de Dumnezeu, în înstrăinarea de El, realitate care conduce la pierderea speranței și a libertății persoanei dependente, care ajunge să se autodistrugă prin patima căreia i se abandonează. Acest ultim capitol conține, de asemenea, câteva sfaturi practice pentru întreținerea speranței persoanelor dominate de adicție și copleșite de cumplitele efecte ale acesteia, consecințe care amenință grav nu doar trupul, ci și sufletul.

Cartea poate fi achiziționată de la Librăria Cărților Bisericești (Intr. Miron Cristea nr. 6, accesul se face din strada 11 Iunie), Librăria „Ortodoxia” (Calea Victoriei nr. 45, lângă biserica Krețulescu), prin comandă pe internet la adresa [email protected], precum și de la pangarele bisericilor și mânăstirilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Comentarii Facebook


Știri recente