Apariție editorială în Episcopia Severinului și Strehaiei

Miercuri, 14 noiembrie, în sala „Mitropolit Nestor Vornicescu” a Episcopiei Severinului și Strehaiei a avut loc lansarea mult așteptatului volum de muzică bizantină, „Heruvico-Chinonicar” al lui Anton Pann, după cum ne-a precizat Cătălin Cernătescu, Redactor știri Episcopia Severinului și Strehaiei.

La conferința de presă organizată cu acest prilej au participat Chiriarhul locului, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei și personalități ale culturii severinene.

Cartea este realizată în cadrul proiectului cu același nume desfășurat de Editura Didahia Severin a Episcopiei Severinului și Strehaiei și reprezintă cea mai amplă colecție de heruvice, axioane și chinonice din literatura muzical bizantină românească.

Lucrarea ce însumează 518 pagini este prefațată de bizantinologul Nicolae Gheorghiță de la Universitatea Națională de Muzică din București și poartă binecuvântarea Preasfințitului Părinte Nicodim.

Volumul, aparținând lui Anton Pann, a revăzut lumina tiparului în condiții grafice excepționale după 165 de ani de la prima și singura sa apariție, lucru posibil prin finanțarea Administrației Fondului Cultural Național (AFCN).

Coordonatorul proiectului, Mihai Corcodel, doctorand în Muzică Bizantină, a reliefat importanța reeditării acestei cărți.

Dincolo de utilitatea liturgică a cărții pentru toate comunitățile ortodoxe din țară și din diaspora, Heruvico-Chinonicarul este un subiect de interes pentru muzicologi și bizantinologi, pentru membrii grupurilor de muzică bizantină, fiind și un excelent material didactic.

La finalul evenimentului, colegiul redacțională, alcătuit din Arhid. Adrian Olarean, Arhid. Cătălin Țăruș, Mihai Corcodel, Iulian Pruiu Lupan și Cătălin Cernătescu, absolvenți ai Conservatorului din București și membrii ai corului Kinonia, au interpretat câteva piese din cele trei genuri ale muzicii bizantine: diatonic, cromatic și enarmonic, aparținând lui Anton Pann.

Valoarea totală a proiectului editorial a fost de 41.770 RON, dintre care 33.770 RON finanțare AFCN, 7000 Ron contribuția Episcopiei Severinului și Strehaiei și 1000 RON, sponsorizare Protoieria Drobeta Turnu Severin Nord.

Comentarii Facebook


Știri recente