Apariție editorială în Episcopia Severinului și Strehaiei închinată Sf. Ap. Andrei

Editura Didahia Severin face, în ajunul praznicului Sfântului Apostol Andrei, o surpriză deosebită iubitorilor muzicii bisericești de tradiție bizantină.

Este vorba despre cartea „Paraclisul Sf. Ap. Andrei, cel întâi chemat, ocrotitorul României”, un opus imnologic așezat în premieră pe notație bizantină, apărut cu înalta binecuvântare a Preasfințitului Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, după cum ne-a precizat Cătălin Cernătescu.

Beneficiind de o grafică deosebită, lucrarea are la bază traducerea textului alcătuit de Î.P.S. Nicodimos, mitropolitul Patrelor, text aprobat de Sf. Sinod al Bisericii Greciei și publicat la Patra în 1998.

Autorul acestei melofaceri, Cătălin Cernătescu, este protopsalt la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin și ostenitor în cadrul sectorului Comunicații Media al Centrului Eparhial, premiat al Concursului național „Lăudați pe Domnul!”de anul acesta, secțiunea Compoziție.

Începutul lucrării conține binecuvântarea ierarhului locului, a cărui dragoste față de nestematele artei muzicale bisericești se manifestă prin încurajarea diverselor proiecte de revalorificare a acestui tezaur.

Cartea care pune început Colecției Kalofonika, cuprinde tropare, condace, cântările canonului și megalinariile Sfântului Apostol Andrei, alcătuite în spiritul tradiției muzicale de factură bizantină, construite pe modele cunoscute psalților și protopsalților, cărora se adresează.

Paraclisul Sfântului Apostol Andrei este a doua apariție editorială muzicală a Editurii Didahia, care nu demult a dat la lumină prin sârguința a cinci specialiști în muzică psaltică, Heruvico-Chinonicarul lui Anton Pann, cel mai amplu buchet românesc de heruvice, axioane și chinonice săptămânale, duminicale sau praznicale.

Comentarii Facebook


Știri recente