Apariția monografiei Catedralei Episcopale ‘Sfântul Ierarh Nicolae’ din Tulcea

Municipiul Tulcea este îndeobște cunoscut ca o localitate în care viețuiesc 14 etnii. În cursul istoriei, fiecare dintre acestea și-au ridicat locașuri de cult. Așa se explică existența unor biserici ortodoxe, astăzi aparținând Bisericii Ortodoxe Române, și care își păstrează denumirile etniilor care au contribuit la ridicarea lor: „biserica grecească”, „biserica bulgărească”, „biserica rusă” sau „biserica românească”.

Biserica românească cu hramul „Sfântul Nicolae” a fost ridicată începând cu anul 1862. Actul de fundație a fost pus de Mitropolitul Dionisie al Durostorului. Dreptul de a ridica un locaș de cult de mari dimensiuni, împodobit cu trei turle, a fost obținut printr-un firman împărătesc, de către guvernatorul Dobrogei Resim Pașa, ca urmare a stăruințelor consulului francez Emille Langlé.

Având în vedere starea avansată de degradare în care se afla biserica s-a început în anul 2003 repararea capitală iar apoi și restaurarea picturii.

Catedrala cu o înălțime de aproximativ 30 m. și de o frumusețe deosebită este astăzi un reper spiritual și turistic pentru cei care vizitează locașurile de cult din Dobrogea sau frumusețile orașului de la porțile Deltei.

În anul 2008, odată cu instalarea primului episcop al nou înființatei Episcopii a Tulcii, Preasfințitul Părinte Visarion Bălțat, biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” a fost declarată Catedrală episcopală.

Anul acesta, P.C. Pr. Prof. Nicolae – Sorin Ion, consilier economic al Episcopiei Tulcii și totodată slujitor al Catedralei a editat o frumoasă și bogată monografie intitulată „Catedrala Episcopală Sfântul Ierarh Nicolae din Tulcea, repere istorice, permanențe spirituale și valori estetice”, Ed. Asa, 159 p., 2009. Monografia cuprinde în paginile sale istoricul Catedralei, considerații asupra arhitecturii și iconografiei Catedralei, istoria restaurării, slujitorii Catedralei etc. Pe lângă toate acestea, fiecare pagină este însoțită și de câte o fotografie.

Preasfințitul Părinte Visarion în Cuvântul de binecuvântare spune că frumoasa Catedrală „cuprinde în zidurile ei toată istoria zbuciumată a unui neam așezat în calea tuturor încercărilor istoriei în acest pământ sfânt și binecuvântat al Dobrogei din care, cu ajutorul lui Dumnezeu, a ieșit mereu biruitor. Ridicată pe locul unei vechi bisericuțe zidite de oierii ardeleni, actuala Catedrală a Tulcii a înfruntat vitregiile unor vremuri ostile neamului românesc pentru ca mai apoi să fie martoră la multe evenimente istorice ce s-au desfășurat în orașul de la gurile Dunării după realipirea Dobrogei la patria mamă”.

Astăzi, Catedrala, restaurată și înfrumusețată își așteaptă mult doritul moment al resfințirii care se va petrece chiar în ziua hramului 6 decembrie, Sfântul Ierarh Nicolae din acest an.

Monografia se găsește de vânzare la prețul de 70 de lei la pangarul Catedralei sau prin comanda la adresa [email protected]

Sursa: episcopiatulcii.ro

Comentarii Facebook


Știri recente