Anul Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor în Arhiepiscopia Timișoarei

Conform hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, anul 2012 a fost proclamat Anul omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor. Cu acest prilej, pe întreg cuprinsul Patriarhiei Române vor fi organizate o serie de manifestări cu caracter liturgic, duhovnicesc, educativ, social-medical și teologic-științific.

Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, și cu purtarea de grijă a Preasfințitului Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, în cadrul eparhiei se va desfășura un bogat program cultural religios și misionar-filantropic dedicat temei propuse de Sfântul Sinod. Potrivit Ziarului Lumina, protopopiatele Arhiepiscopiei Timișoarei au elaborat temele catehezelor duminicale pe anul în curs, evidențiind importanța Tainei Sfântului Maslu și a întrajutorării celor suferinzi. Dintre acestea se pot aminti: ‘Lucrarea Sfântului Duh în Taina Sfântului Maslu’, ‘Sfinți taumaturgi în Biserica Ortodoxă’, ‘Sfântul Ierarh Vasile cel Mare și instituțiile social-medicale pentru îngrijirea bolnavilor în trecutul Bisericii’, ‘Sănătatea, dar de la Dumnezeu și responsabilitate umană’, ‘Hristos, prezent în lucrarea medicului’ și ‘Conlucrarea preotului și a asistentului social în pastorația bolnavilor’.

‘Pe lângă temele catehezelor duminicale, în cadrul eparhiei noastre, Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara va organiza un ciclu de conferințe prepascale având ca temă Taina Sfântului Maslu. Vor fi invitați medici de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara, care vor prezenta, în paralel cu preoții conferențiari, efectele benefice ale credinței în alinarea suferinței umane. De asemenea, cu prilejul sărbătorii Sfinților Trei Ierarhi, vom organiza o conferință la Universitatea de Vest din Timișoara, în cadrul căreia se va evidenția lucrarea lor misionară privind îngrijirea bolnavilor cu timp și fără timp. În același context, conferințele preoțești din primăvara acestui an, precum și cele din a doua parte a anului vor avea ca temă centrală ‘2012 – Anul omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor’. În cursul lunii februarie, se va desfășura simpozionul intitulat ‘Samarineanul milostiv și iubirea aproapelui’, la care vor participa preoții misionari din spitalele timișene, întrucât ei sunt permanent alături de cei aflați în suferințe și grele încercări. Apoi, în luna martie, vor avea loc la Centrul eparhial și la Universitatea de Vest din Timișoara două conferințe susținute de pr. prof. dr. Constantinos Karaisaridis, de la Facultatea de Teologie din Tesalonic. Eparhia noastră, împreună cu Fundația Art-Media din Timișoara, va organiza în Postul Sfintelor Paști un spectacol caritabil, la Teatrul Național, dedicat copiilor bolnavi de leucemie de la Spitalul clinic de urgență pentru copii ‘Louis Țurcanu’ din Timișoara. Actorii invitați pentru acest spectacol sunt Oana Pellea și Marius Manole de la Teatrul Bulandra din București. Alături de noi va participa și Fundația ‘Salvați copiii’, prin implicarea medicilor timișoreni în această acțiune umanitară. Astfel, inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel de a pune în valoare evenimente importante din viața Bisericii, precum și tratarea unor taine esențiale pentru viața credincioșilor, este bine-venită pentru noi toți, preoți și mireni, întrucât ne determină să studiem mai mult, să ne însușim și să administrăm așa cum se cuvine Tainele Bisericii, bucurându-ne de harul lui Dumnezeu izvorât din acestea’, a declarat pr. Zaharia Pereș, consilier cultural al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Comentarii Facebook


Știri recente