Anul omagial al Sfinților Împărați la Cluj-Napoca

Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca derulează în această săptămână o serie de activități culturale dedicate Anului omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena, informează „Ziarul Lumina”.

O serie de manifestări prilejuite de Anul omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena, a debutat la Cluj-Napoca marți, 28 mai 2013, cu un concert ce a avut loc la Academia de muzică „Gheorghe Dima” din municipiu. Au susținut recitaluri: Corul de cameră „Psalmodia Transilvanica”, al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca și Corul Catedralei Mitropolitane. Aceste coruri, dirijate de pr. prof. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din municipiu, au interpretat melodii din Oratoriul Bizantin de Paști numit „Patimile Domnului” de Paul Constantinescu, precum și creații populare de Tudor Jarda.

La concert au participat oameni de cultură și artiști clujeni, profesori și studenți de la cele două instituții de învățământ partenere, precum și Înalt Preasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Ierarhul a evidențiat în cuvântul său că atât arta, cât și muzica sunt mijloace de misiune în cadrul Bisericii Ortodoxe.

Comunicări științifice

Manifestările organizate de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca au continuat miercuri, 29 mai, cu o sesiune de comunicări științifice, ce a avut loc în sala „Nicolae Colan” a facultății. Studenții, masteranzii și doctoranzii au susținut lucrări pe diferite teme, printre care „Constantinopolul – scaun imperial și loc de martiriu” și „Sinodul I ecumenic – Restabilirea adevărului de credință, ca mărturisire de viață”.

Programul a continuat ieri, cu un simpozion pe tema „Perioada constantiniană ca model al ecumenicității”, la care au participat cadrele didactice ale Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Cu această ocazie a avut loc și premierea câștigătorilor Concursului Național de Istorie Bisericească „Gheorghe Stănescu”.

Conferința părintelui Rafail Noica

Manifestările organizate de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, cu ocazia Anului omagial dedicat Sfinților Împărați Constantin și Elena, s-au încheiat ieri cu participarea studenților și profesorilor la conferința „S-a dus să-L vadă precum este”, susținută de pr. Rafail Noica, în sala „Auditorium Maximum” a Universității Babeș-Bolyai. Conferința a fost prilejuită de împlinirea a 20 de ani de la mutarea la Domnul a arhimandritului Sofronie Saharov, fostul stareț al Mânăstirii Sfântul Ioan Botezătorul de la Essex, ucenicul și biograful Sfântului Siluan Athonitul. În cadrul conferinței, Editura „Renașterea” a lansat volumul „S-a dus să-L vadă precum este – 20 de ani de la mutarea în eternitate a părintelui Sofronie Saharov”, tipărită cu binecuvântarea IPS Mitropolit Andrei. Volumul conține o prefață semnată de ierarh și un cuvânt al pr. Rafail Noica, prezentat la conferința de la Atena din 2007, dedicată părintelui Sofronie, intitulat „Cuvântul Prorocesc și trăirea harului după Arhimandritul Sofronie”. „Prin această carte am dorit să semnalăm ce a însemnat teologia, opera și trăirea părintelui Sofronie Saharov pentru viața Bisericii Ortodoxe din secolul XX”, a spus pr. Cătălin Pălimaru, directorul Editurii „Renașterea”.

Comentarii Facebook


Știri recente