Anul episcopului Veniamin Nistor în Caransebeș

Anul 2011 a fost proclamat ca ‘An omagial al Sfântului Botez și al Sfintei Cununii, în Patriarhia Română’. Pentru Episcopia Caransebeșului este și anul comemorării a 70 de ani de la întronizarea episcopului Veniamin Nistor în demnitatea de ierarh al Caransebeșului, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Banat. Prin urmare, în acest an, comemorarea ierarhului Veniamin este alăturată la cinstirea omagială a Sfântului Botez și a Sfintei Cununii.

Veniamin Nistor s-a născut în ziua de 10/22 februarie 1886 în comuna Araci (Arpătac), județul Covasna. După ce a absolvit studiile de teologie la Sibiu, a urmat cursurile de doi ani la Facultatea de Teologie din București. A fost preot militar, apoi a deținut funcții administrative în cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, până la alegerea sa ca episcop în 3 iunie 1941.

La Duminica Rusaliilor, 8 iunie 1941, a avut loc în Catedrala mitropolitană din Sibiu impresionanta slujbă a sfințirii în arhiereu a noului episcop al Caransebeșului, iar instalarea s-a făcut duminică, 24 august 1941. Încă de la începutul activității sale ierarhice, episcopul Veniamin și-a pus toată dragostea pentru Biserică și slujitorii ei.

În vederea îndrumării și pentru buna administrare a Oficiului Parohial și a parohiei, a trimis preoțimii câteva circulare, bazate pe cunoașterea temeinică a realităților pastorale. Amintim doar câteva teme: Administrarea Sfintei Taine a Mărturisirii și Cuminecăturii, Reglementarea vieții creștine în timpul postului, Organizarea asistenței sociale, Culturalizarea poporului, Pastorația individuală, Vizitele și fișele pastorale, Ziarul pastoral, Școala de Duminică etc. Pe lângă îndrumările scrise date preoțimii, noul episcop a organizat conferințele preoțești, cercurile pastorale și conferințele cu protopopii. De asemenea, a avut multe consfătuiri cu preoții din orașul de reședință și din localitățile eparhiei, discutând problemele actuale de pastorație.

Grija pentru cei nevoiași

Episcopul Veniamin a dorit și începerea lucrărilor de construcție la o nouă Catedrală episcopală, proiect dorit pentru prima dată de episcopul Miron Cristea. Din primul moment al sosirii în Caransebeș a vorbit despre realizarea acestui plan. În vederea realizării mărețului gând de construire a unei biserici catedrale, episcopul a pus bazele ‘Fondului Veniamin Nistor – pentru ridicarea catedralei’. În acest fond și-a donat toate economiile făcute înainte de a fi episcop. Biserica urma să poarte numele ‘Catedrala Graniței bănățene’, fiind așezată lângă Reședința episcopală, pe locul unei vechi cazărmi militare.

Un alt gând măreț al ierarhului a fost ridicarea unei noi clădiri pentru Academia Teologică și a internatului ei. La apelul făcut către credincioșii eparhiei sub numărul 4.026-B/1943 se arăta: ‘Ridicarea Academiei Teologice, care în trecut era considerată palat, astăzi nu mai corespunde. Se cere o altă zidire în care să fie adăpostit și internatul teologic, pentru ca astfel creșterea și educația viitoarelor generații de preoți să fie mai în nota vremii și a cerințelor de astăzi’. Noua clădire nu s-a putut ridica din cauza vitregiilor vremii.

Eparhia a prosperat și în domeniul asistenței sociale. S-au pus bazele unui ‘Fond de binefacere’, al cărui membru fondator a fost episcopul Veniamin. În același timp, a fost creat și un ‘Fond pentru asigurarea contra incendiilor’.

Pentru a spori cultura teologică în eparhie, Veniamin Nistor inițiază și patronează revista ‘Altarul Banatului’, în 1944, pe lângă ‘Foaia diecezană’ (1886) și ‘Calendarul Românului’ (1889).

Episcopia Caransebeșului după anul 1948

În urma transformărilor politice din țara noastră survenite începând cu anul 1948, rolul și importanța istorică a Ortodoxiei românești au fost diminuate considerabil de regimul comunist.

Academia Teologică a fost obligată să-și închidă porțile în anul 1948. Istorica episcopie a Caransebeșului, acuzată fiind și de colaborarea și susținerea rezistenței anticomuniste din Munții Banatului, a fost desființată prin contopirea ei la 5 februarie 1949 cu Arhiepiscopia Timișoarei, în cadrul Mitropoliei Banatului. ‘Foaia diecezană’ titra pe prima pagină: ‘Prin Decretul prezidial nr. 134 din 1949, publicat în Monitorul Oficial nr. 30 din 5 februarie 1949, prin care s-a confirmat noua organizare canonico-administrativă a Bisericii Ortodoxe Române, Episcopia Caransebeșului s-a contopit cu Arhiepiscopia Timișoarei, formând Arhiepiscopia Timișoarei și Caransebeșului’.

Episcopul Veniamin Nistor a fost obligat să se retragă, ca pensionar, la Alba Iulia, unde îndeplinește funcția de stareț al Mănăstirii ‘Sfânta Treime’ (Catedrala Reîntregirii). La 5 februarie 1963, în vârstă de 77 ani, a trecut la Domnul și a fost înmormântat lângă Schitul ‘Sfântul Ioan Botezătorul’ din Alba Iulia.

Comentarii Facebook


Știri recente