Anul comemorativ al Sfântului Neagoe Basarab

Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a declarat anul 2012 an comemorativ al Sfântului Voievod Neagoe Basarab în eparhiile Mitropoliei. Hotărârea a fost luată în contextul împlinirii, anul acesta, a 500 de ani de la întronizarea sa ca domn al Țării Românești – 1512-2012. În desfășurarea manifestărilor religios-culturale, organizate în acest sens, se va implica și Mitropolia Olteniei.

„Domnia sa a fost o domnie fructuoasă din punct de vedere cultural și bisericesc și amintim aici faptul că s-a extins pe o perioadă de numai 9 ani, 1512-1521, dar a fost una eminamente închinată slujirii poporului, slujirii Bisericii și culturii românești. Domnitorul Neagoe Basarab a fost căsătorit cu fiica fratelui fostului despot al Serbiei, Gheorghe Brancovici care între timp ajunge mitropolitul Țării Românești sub numele de Maxim Brancovici, și va avea șase copii. Interesant este faptul că Sfântul Neagoe Basarab a fost contemporan cu marii cărturari ai lumii precum Erasmus din Rotterdam, Niccolo Machiavelli și marele reformator Martin Luther. În același timp important de studiat este faptul că a avut trei profesori iluștri și anume Macarie Tipograful cu care va și colabora după urcarea pe tron, Maxim Brancovici, unchiul soției sale și Sfântul Nifon, Patriarhul Constantinopolului, un timp mitropolit al Țării Românești”, a precizat pentru TRINITAS TV, Pr. Prof. Dr. Adrian Gabor de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București.

Personalitate politică, culturală, diplomatică și religioasă, Sfântul Voievod Neagoe Basarab a rămas cunoscut și pentru ctitoriile sale.

„A ctitorit mănăstirea Dealu, practic a sfârșit lucrările mănăstirii începute de către înaintașul său, Radu cel Mare, iar echipa de meșteri în frunte cu vestitul meșter Manole va ridica în trei ani celebra mănăstire Curtea de Argeș pe care voievodul va reuși cu mitropolitul să o sfințească în 15 august 1517. A ridicat și alte lăcașuri de cult în țară precum Mitropolia din Târgoviște, dar a restaurat și a donat foarte mult în zona Locurilor Sfinte, la Muntele Athos, în Siria, la Mănăstirea Sfânta Ecaterina de pe Muntele Sinai și a făcut destul de multe danii și Patriarhiei Ecumenice”, a mai menționat Pr. Prof. Dr. Adrian Gabor.

Neagoe Vodă Basarab a contribuit și la dezvoltarea culturii românești, sprijinind și tipărirea primelor cărți de slujbă pe teritoriul Țării.

„Pe linie culturală este important de subliniat faptul că voievodul a lăsat moștenire ca testament pentru fiul său o lucrare extraordinară care întrece în valoare pe cele ale contemporanilor săi amintiți anterior. Este vorba despre Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie, o lucrare în același timp de teologie, dar și de cultură politică”, a mai spus Pr. Prof. Dr. Adrian Gabor.

Mormântul Domnitorului se află în Catedrala arhiepiscopală din Curtea de Argeș. Neagoe Vodă Basarab a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română în anul 2008, fiind pomenit, în fiecare an, la 26 septembrie.

Comentarii Facebook


Știri recente