Anul acesta, la data de 7 februarie 2005, se implinesc 90 de ani de la nasterea Prea Fericitului Parinte Teoctist – Patriarhul Romaniei.

Prea Fericitul Parinte Teoctist – Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane s-a nascut in satul Tocileni, judetul Botosani, din parintii Marghioala si Dumitru Arapasu.

A urmat scoala primara din satul natal si apoi a fost primit in randul fratilor de la Seminarul Monahal de la Manastirea Neamt.

A fost hirotonit in treapta de ierodiacon de Arhiereul Ilarion Bacauanul, in Biserica Precista din Roman, pe seama Manastirii Bistrita.

Intre anii 1940-1944 a urmat cursurile Facultatii de Teologie Ortodoxa din Bucuresti.

Dupa ce a indeplinit mai multe functii, pe data de 5 martie 1950 a fost hirotonit in treapta arhiereu de catre Patriarhul Justinian al Romaniei, Mitropolitul Firmilian al Olteniei si Episcopul Chesarie al Dunarii-de-Jos.

A fost ales Episcop al Aradului in anul 1962 si Episcop de Detroit (SUA) in anul 1963 de catre Colegiul Electoral Bisericesc.

A fost ales de Colegiul Electoral Bisericesc Arhiepiscop al Craiovei si Mitropolit al Olteniei si instalat de Patriarhul Justinian, duminica, 25 februarie 1973.

In anul 1977 a fost ales in postul de Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Sucevei.

Colegiul Electoral Bisericesc l-a ales in demnitatea de Patriarh al Romaniei pe data de 9 noiembrie 1986. A fost instalat in Catedrala Patriahala de catre mitropolitii romani, in prezenta Patriarhilor Ierusalimului si Bulgariei, a reprezentantilor tuturor Bisericilor Ortodoxe, ai Bisericilor Romano-Catolice, ai Bisericilor Protestante si a reprezentantilor forurilor de stat, la 16 noiembrie 1986.

PREA FERICITUL PARINTE PATRIARH TEOCTIST AL ROMANIEI

1915, 7 februarie – S-a nascut in satul Tocileni, judetul Botosani, din parintii Dumitru si Marghioala Arapasu, ca al zecelea din cei unsprezece copii ai acestora. A primit la botez numele de Toader.

1921-1927 – A urmat Scoala Primara din satul natal.

1928 – A intrat, ca frate, la Schitul Sihastria Voronei, judetul Botosani, apartinand de Manastirea Vorona din acelasi judet.

1931,14 septembrie – Este primit in randul fratilor – elevi la Seminarul Monahal din Manastirea Neamt.

1932-1940 – Urmeaza cursurile Seminarului Teologic Special pentru Monahi de la Manastirea Cernica, de langa Bucuresti (director fiind Chesarie Paunescu, viitorul episcop al Dunarii de Jos), obtinand Diploma de seminar.

1935, 6 august – A depus voturile monahale la Manastirea Bistrita-Neamt, primind numele de Teoctist.

1937,4 ianuarie – Inalt Prea Sfintitul Pimen, Mitropolitul Moldovei, aproba hirotonia monahului Teoctist in treapta de ierodiacon. A fost hirotonit de arhiereul Ilarion Bacaoanul, in Biserica Precista din Roman, pe seama Manastirii Bistrita.

1940-1944 – A urmat cursurile Facultatii de Teologie Ortodoxa a Universitatii din Bucuresti. In aceasta perioada a fost randuit, de Patriarhul Nicodim, in diferite ascultari la birourile Arhiepiscopiei Bucurestilor, si apoi in postul de diacon la Catedrala Sfintei Patriarhii.

1945 – A fost proclamat licentiat in Teologie, primind calificativul Magna Cum Laude pentru lucrarea sustinuta in cadrul Catedrei de Liturgica, sub conducerea Pr. Prof. Dr. Petre Vintilescu.

1945,1 martie – La cererea sa, a fost transferat in postul de preot la Catedrala Mitropolitana din Iasi, de catre Mitropolitul Irineu Mihalcescu.

1945, 25 martie – A fost hirotonit ieromonah de Prea Sfintitul Valeriu Botosaneanul (Moglan) – Episcop vicar al Mitropoliei Moldovei.

1946-1950 – La Iasi, a indeplinit, pe rand, functiile de Mare Eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Iasi, Exarh al manastirilor din Arhiepiscopia Iasilor, iar din anul 1948, a ocupat postul de Vicar administrativ al Mitropoliei Moldovei, fiind ridicat la rangul de arhimandrit in anul 1946.

1946-1947 – A urmat cursurile Facultatii de Litere si Filosofie la Universitatea din Iasi.

1950, 28 februarie – A fost ales de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, la propunerea Patriarhului Justinian al Romaniei, Episcop-Vicar al Patriarhiei, cu titlul de Botosaneanul.

1950,5 martie – A fost hirotonit in treapta arhieriei in Catedrala Sfantul Spiridon-Nou din Bucuresti de catre Patriarhul Justinian al Romaniei, Mitropolitul Firmilian al Olteniei si Episcopul Chesarie al Dunarii-de-Jos.

1950-1954 – A functionat ca Rector al Institutului Teologic de Grad Universitar din Bucuresti, avand in acelasi timp si atributiile de Secretar al Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane si de Vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor.

1962,28 iulie – A fost ales de catre Colegiul Electoral Bisericesc in postul de Episcop al Aradului, avand sub jurisdictie Vicariatul de la Gyula si doua protopopiate din Banatul Sarbesc.

1963,aprilie – Congresul Episcopiei Ortodoxe Romane din America l-a ales in postul de Episcop de Detroit, SUA (Statele Unite ale Americii), iar Sfantul Sinod a aprobat alegerea si i-a acordat rangul de Arhiepiscop. Din cauza neacordarii vizei, n-a putut lua in primire conducerea efectiva a Episcopiei Ortodoxe Romane din Statele Unite ale Americii si Canada.

1969-1970 – A fost Loctiitor de Episcop la Episcopia Oradiei.

1973,28 ianuarie – A fost ales, de catre Colegiul Electoral Bisericesc, Arhiepiscop al Craiovei si Mitropolit al Olteniei, fiind instalat de Patriarhul Justinian al Romaniei, duminica, 25 februarie 1973.

1977,25 septembrie – A fost ales de Colegiul Electoral Bisericesc in postul de Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Sucevei. A fost instalat duminica, 12 octombrie 1977.

1980 iulie-1982 ianuarie – A fost Loctiitor de Arhiepiscop al Sibiului si Mitropolit al Transilvaniei.

1986,31 iulie-1987,9 ianuarie – A fost Loctiitor de Arhiepiscop al Bucurestilor, Mitropolit al Munteniei si Dobrogei si Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane.

1986,9 noiembrie – Colegiul Electoral Bisericesc l-a ales in demnitatea de Patriarh. A fost instalat in Catedrala Sfintei Patriarhii de catre mitropolitii tarii, in prezenta Patriarhilor Ierusalimului si Bulgariei, a reprezentantilor tuturor Bisericilor Ortodoxe, ai Bisericii Romano-Catolice, ai Bisericilor Protestante si a reprezentantilor forurilor de Stat, la 19 noiembrie 1986.

Titluri si distinctii

1991, 11 iulie – A primit Premiul Timotei Cipariu al Academiei Romane pentru stradania de reeditare in anul 1988 a Bibliei de la Bucuresti (1688).

1995 – I s-a decernat titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii din Oradea (4 iunie) si al Universitatii din Bucuresti (26 octombrie).

1999,decembrie – A fost desemnat membru de onoare al Academiei Romane.

2000,12 octombrie – A primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii ‘Dunarea-de-Jos’.

2000,7 noiembrie – I s-a decernat titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii Catolice din Lublin, Polonia.

– diferite distinctii bisericesti acordate de Patriarhiile Antiohiei, Ierusalimului si Moscovei si de Bisericile Ortodoxe ale Greciei, Cehiei si Slovaciei si Finlandei.

Activitate publicistica

– a alcatuit monografia inchinata Mitropolitului Iacob Putneanul (1750-1760)

– a editat Liturghierul romanesc de la 1679 al Mitropolitul Dosoftei

– este autorul studiilor Mitropolitul Dosoftei – autor al limbajului liturgic si Opera Sfantului Vasile cel Mare in viata culturala a credinciosilor ortodocsi romani

– a editat Biblia de la Bucuresti (editie jubiliara transliterata ? 1988)

– este autorul a XIII volume de predici, omilii, meditatii, cuvantari ocazionale si studii, reunite in colectia Pe treptele slujirii crestine

– a colaborat la diferite reviste si publicatii cu studii, memorii, insemnari si documentari la diferite evenimente aniversare, bisericesti si nationale.

Sa traiti intru Multi si Fericiti Ani, Prea Fericite Parinte Patriarh Teoctist al Romaniei!

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopul Oradiei a primit vizita Principelui Radu

Episcopul Sofronie al Oradiei a primit săptămâna trecută vizita Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea. Cu ocazia acestei vizite, Episcopul Oradiei…