Reunit în ședință de lucru, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la Reședința patriarhală, în zilele de 25-26 februarie 2009, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât instituirea „Duminicii migranților români”, în prima duminică după 15 august, în Patriarhia Română. În ziua de 16 august 2009, pentru prima oară la nivelul întregii Patriarhii Române va fi marcată „Duminica migranților români”.
Începând cu anul 2006, la inițiativa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, prima duminică după sărbătoarea împărătească a Adormirii Maicii Domnului a fost dedicată românilor care trăiesc peste hotare.
Anul trecut, inițiativa Preafericirii Sale a fost extinsă și în Arhiepiscopia Bucureștilor. Astfel, în ziua de 17 august 2008, a fost sărbătorită „Duminica migranților”. În toate parohiile și mănăstirile din Arhiepiscopia Bucureștilor în timpul Sfintei Liturghii, la ectenia întreită, au fost înălțate rugăciuni de mulțumire pentru binefacerile primite de la Dumnezeu, rugăciuni de cerere și de ajutor de la Dumnezeu pentru păstrarea credinței ortodoxe, pentru sănătate și spor în viață, pentru înmulțirea dragostei între părinți și copii, între soț și soție, între membrii familiei plecați din România și cei rămași acasă, precum și rugăciuni pentru călătorie și bună înțelegere cu cetățenii țărilor în care lucrează sau studiază românii plecați în străinătate, cultivând deodată identitatea lor românească și prietenia cu alte popoare. La sfârșitul Sfintei Liturghii s-au ținut cuvinte pastorale, în care s-a subliniat că Biserica nu-i uită pe fii ei plecați la muncă sau studii peste hotare. De asemenea, au fost organizate convorbiri pastorale cu muncitorii și studenții români din străinătate care acum s-au reîntors în România pentru a petrece acasă concediul de odihnă sau vacanța de vară.