Anul 2011 la Centrul de Patrimoniu al Patriarhiei Române

Centrul de Pregătire pentru Patrimoniu al Patriarhiei a avut, anul acesta, o activitate foarte bogată în ceea ce privește protejarea bunurilor culturale pe care le deține Biserica Ortodoxă Română. Înființat și acreditat în anul 2007, Centrul organizează programe de formare profesională pentru personalul laic sau eclezial care administrează, gestionează, protejează, cercetează și pune în valoare bunuri din patrimoniul cultural național indiferent de deținător.

Prof. Victor Simion, consilier patriarhal în cadrul Centrului de Pregătire pentru Patrimoniu a precizat pentru TRINITAS TV: „În fiecare activitățile pe care le-am organizat nu au fost la întâmplare, ci au urmărit un anume program. În primul an am gândit să formăm niște specialiști în legătură cu ceea ce se numește muzeografie, grija față de patrimoniul muzeal, luând în ordinea urgențelor. În anii următori am format și am pregătit gestionari custozi, adică oameni în mâna cărora stă cu responsabilitate evidența acestui patrimoniu. Începând din toamna anului trecut și continuând anul acesta programele urmăresc formarea de specialiști în domeniul conservării preventive”.

La începutul acestui an, în cadrul centrului s-a încheiat un prim curs de conservare.

Tot la începutul acestui an, în luna martie, Centrul de pregătire pentru Patrimoniu al Patriarhiei Române a semnat un contract de sponsorizare cu Centrul de Studii europene pentru Balcani, Țările Mediteraneene și Europa de Est.

În luna octombrie, la București a fost organizată o nouă serie de cursuri de formare de specialiști în domeniul conservării patrimoniului cultural național. Totodată, Centrul de pregătire pentru patrimoniu al Patriarhiei Române a organizat mai multe întâlniri în cadrul cărora preoții din Arhiepiscopia Bucureștilor au fost instruiți în ceea ce privește inventarierea bunurilor de patrimoniu deținute în lăcașurile de cult.

Din luna aprilie, Centrul realizează, în parteneriat cu TRINITAS TV, emisiunea „Patrimoniul Cultural Bisericesc” care se difuzează de două ori pe săptămână.

Comentarii Facebook


Știri recente