Anton Pann, evocat la Academia Română

Muzicologul Vasile Vasile, profesor al Universității de Muzică din București, a susținut miercuri, 23 noiembrie 2011, o conferință-dezbatere cu tema „Anton Pann, personalitate a culturii românești”, informează „Ziarul Lumina”. Întâlnirea a avut loc în sala de consiliu a Academiei Române și a reunit profesori, cercetători și iubitori de cultură care au evocat viața și realizările lui Anton Pann, alături de contribuția sa la dezvoltarea culturii românești.

În cadrul conferinței, câteva din cele mai importante lucrări ale lui Anton Pann au fost prezentate în original, iar participanții au avut ocazia să le privească și să cânte din ele alături de maestrul Vasile Vasile. S-a discutat, de asemenea, necesitatea publicării unei antologii a creațiilor lui Anton Pann și au fost demontate o serie de mituri false legate de viața și activitatea sa.

„Despre Anton Pann s-a scris mult, dar nu s-a prea scris bine. Majoritatea cercetătorilor au fost mai preocupați de viața sa personală decât de dimensiunea cărturarului Anton Pann. Înainte de a fi folclorist, poet sau traducător, el a fost ‘dascălul școlii de muzichie’, așa cum se semna peste tot’, a spus profesorul Vasile Vasile.

Din cele aproximativ 100 de volume pe care le-a tradus, le-a redactat, le-a editat și tipărit de unul singur, 13 sunt cărți de cult, de unde reiese rolul important pe care l-a avut Anton Pann în ‘înzestrarea stranei românești cu cele necesare’. Fragmente originale din aceste lucrări, împrumutate de la Uniunea Compozitorilor, au fost prezentate auditoriului și analizate împreună cu acesta. Următoarele ca importanță sunt cărțile de folclor. ‘El a cules sau ‘a dres’ și cântece de lume din perioada lui. Marele său merit constă în faptul că el a găsit legătura dintre intonațiile muzicii de strană cu cele ale unor cântece populare. Lucrările lui dovedesc apropierea dintre sonoritățile muzicii de cult cu cele ale muzicii populare. De asemenea, importanța muncii sale constă în procesul de românizare la care au fost supuse compozițiile, contribuind la dezvoltarea folclorului autentic românesc’, a mai adăugat maestrul Vasile Vasile.

Genialitatea compoziției lui Anton Pann

Tot în cadrul întâlnirii s-a adus în discuție paternitatea imnului național, a cărui melodie își are originea într-o creație populară cunoscută de Anton Pann, pe care el o potrivește cu versurile lui Grigore Alexandrescu din poezia patriotică ‘Din sânul maicii mele’, ca apoi să fie preluată de Andrei Mureșanu pentru imnul ‘Deșteaptă-te române’. Cercetătorul Marian Lupașcu din cadrul Institutului de Etnografie și Folclor ‘Constantin Brăiloiu’ a ridicat însă problema dacă nu cumva melodia aparține mai curând creației culte decât celei populare. Acest fapt ar spori importanța contribuției lui Anton Pann, lucru care nu poate fi apreciat decât după o analiză detaliată a procedeelor componistice practicate de Anton Pann.

A fost evocată apoi importanța imnului ‘Tatăl nostru’, poate cea mai cunoscută dintre lucrările sale, considerat de conferențiar ‘imnul ortodoxiei românești’. ‘Genialitatea compoziției lui Anton Pann reiese din concordanța deosebită dintre expresivitatea liniei melodice și expresivitatea textului. ‘Tatăl nostru’ este o lucrare originală, remarcabilă, în care putem remarca o anumită stroficitate, influență populară specifică compozitorului. Au fost găsite dovezi că până și grecii au cerut la un moment dat o adaptare a melodiei compuse de Anton Pann, lucru care nu s-a mai materializat’, a explicat renumitul muzicolog.

Comentarii Facebook


Știri recente