Antena Bisericii. Radio-ul ortodox din Romania: evaluare, perspective, strategii

Marti, 27 mai 2003, la Alba-Iulia, Radio ‘Reintregirea’ a organizat o masa rotunda cu tema ‘Antena Bisericii. Radio-ul ortodox din Romania: evaluare, perspective, strategii’. Au fost prezenti reprezentantii urmatoarelor posturi de radio eclesiale deja infiintate: Iasi – Radio si Editura ‘Trinitas’ (Diac. Ciprian Apetrei si Pr. Constantin Ciobanu), Cluj-Napoca – Radio ‘Renasterea’ (Monahia Gabriela Nemes), Alba Iulia – Radio Reintregirea (Diac. Sabin Voda), Brasov – Radio Ortodoxia (teolog Romica Diaconu) si a posturilor de radio in curs de infiintare de la Craiova – Radio Mitropolia Olteniei (teolog Marius Resceanu) si Constanta – Radio Dobrogea (Arhid. Valeriu Roman si Pr. Insp. Eugen Tanasescu).

Aflata la a doua editie, intalnirea reprezentantilor radio-urilor ortodoxe din Romania a reafirmat necesitatea acestui mijloc de comunicare pentru indeplinirea misiunii Bisericii in epoca de azi. S-a accentuat urgenta cresterii exigentelor jurnalistice si integrarea jurnalistului bisericesc in organizatiile de breasla laice. A fost salutata introducerea tematicii rolului presei bisericesti in programele conferintelor preotesti si a cursurilor de perfectionare a preotilor.

Concluziile acestei intalniri au fost urmatoarele:

1. Posturile de radio existente si-au manifestat dorinta de extindere a emisiei, iar reprezentantii Mitropoliei Olteniei si Arhiepiscopiei Tomisului pe cea de a obtine licente de emisie in Craiova – Radio Mitropolia Olteniei si Constanta – Radio Dobrogea.

2. Organizarea unor cursuri de jurnalism pentru redactorii posturilor de radio ortodoxe

3. Prezenta Bisericii si-n alte mijloace mass-media laice si coordonarea acestei prezente

4. Fluidizarea si permanentizarea fluxului informational intre radio-urile ortodoxe existente

5. Promovarea si prin radio a unei culturi ortodoxe care sa prelungeasca si sa traduca mesajul Bisericii in societatea romaneasca

6. Organizarea de campanii comune pentru promovarea valorilor crestin-ortodoxe in societatea romaneasca

7. Intensificarea colaborarii dintre presa scrisa si cea audio din spatiul eclesial

8. Identificarea a noi resurse de finantare a posturilor de radio ortodoxe

Comentarii Facebook


Știri recente