Ansamblul mitropolitan din Iași va fi restaurat și consolidat

Proiectul de ‘Valorificare turistică a Ansamblului mitropolitan din Iași’ este finanțat prin Programul Operațional Regional, valoarea totală a lucrărilor ridicându-se la 60,21 milioane de lei. ‘Prin restaurarea clădirilor și a întregii incinte a Ansamblului mitropolitan, pe care dorim să le facem și mai primitoare decât sunt acum, pelerinul sau turistul venit din gâlceava străzii va putea găsi aici o oază de pace, de liniște, de întâlnire cu Dumnezeu, dar și de istorie și cultură’, a spus Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Lucrările de amenajare, consolidare și restaurare sunt programate să dureze circa trei ani și jumătate.

Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și ministrul Dezvoltării Regionale și Turismului, Elena Udrea, au semnat, ieri, 20 ianuarie, la Iași, contractul de finanțare din fonduri europene a proiectului ‘Valorificarea turistică a Ansamblului mitropolitan din Iași’. Alături de Înalt Preasfințitul Părinte Mitropolit și de ministrul Dezvoltării Regionale, la eveniment au mai fost prezenți președintele Consiliului pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, Gheorghe Flutur, și președintele Consiliului Județean Iași, Constantin Simirad.

Proiectul ‘Valorificarea turistică a Ansamblului mitropolitan din Iași’ va beneficia de o finanțare în valoare totală de 60.215.216 milioane de lei (cu TVA), din care suma de 47.668.448 milioane de lei (aproximativ 11 milioane de euro) reprezintă asistența financiară nerambursabilă, provenită din fondurile structurale europene alocate prin intermediul Programului Operațional Regional (Axa Prioritară 5 – Dezvoltarea durabilă și promovarea turismului, domeniu major de intervenție 5.1 – Restaurarea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural).

În subsolul Catedralei mitropolitane va fi amenajat un muzeu

Unul dintre obiectivele urmărite prin Programul Operațional Regional este acela de a reabilita și valorifica infrastructura turismului cultural-istoric și religios din România. În acest context, proiectul semnat ieri, care se va derula pe parcursul a 42 de luni, își propune reabilitarea Ansamblului mitropolitan Iași, ce cuprinde șase monumente istorice de valoare națională și universală, în vederea introducerii ansamblului în circuitul turistic cultural-istoric.

Proiectul ‘Valorificarea turistică a Ansamblului mitropolitan din Iași’ cuprinde următoarele categorii de lucrări: consolidarea și restaurarea Cancelariei mitropolitane și a Bibliotecii ‘D. Stăniloae’; restaurarea și remodelarea plasticii fațadelor Căminului monahal ‘Sf. Gheorghe’ și Casa Epivata, a Bisericii ‘Sfântul Gheorghe’ – vechea Catedrală mitropolitană și a Reședinței mitropolitane, în vederea asigurării unei imagini unitare ansamblului; lucrări de amenajare peisagistică și de iluminat arhitectural a Ansamblului mitropolitan; restaurarea catapetesmelor Catedralei mitropolitane și a Bisericii ‘Sfântul Gheorghe’ – vechea Catedrală mitropolitană; amenajarea subsolului Catedralei mitropolitane și a spațiilor de acces spre subsol, în vederea funcționării, în această locație, a unui muzeu dotat cu spațiu polivalent, combinat cu zone de cult religios; amenajarea, la demisolul Bibliotecii ‘D. Stăniloae’, a unui punct de informare turistică; construcția, reabilitarea și modernizarea aleilor din incinta Ansamblului mitropolitan, în vederea facilitării accesului turiștilor către monumentele istorice; amenajarea de grupuri sanitare pentru turiști și spații de parcare destinate persoanelor cu dizabilități.

Totodată, prin intermediul acestui proiect, se urmărește creșterea numărului monumentelor istorice de valoare națională și universală (grupa A din lista monumentelor istorice) din municipiul Iași restaurate/protejate (Catedrala mitropolitană, Biserica ‘Sfântul Gheorghe’ – vechea Catedrală mitropolitană, Reședința mitropolitană, Biblioteca ecumenică ‘D. Stăniloae’, Cancelaria mitropolitană, Căminul monahal ‘Sfântul Gheorghe’ și Casa Epivata); creșterea numărului de vizitatori ai ansamblului la peste 1,15 milioane de persoane, anual; creșterea perioadei de sezon turistic în municipiul Iași cu până la trei luni pe an și, totodată, înființarea de noi locuri de muncă (ghizi turistici, muzeografi etc.).

O datorie morală și o oportunitate de a valorifica resursele culturale și istorice

Ministrul Dezvoltării Regionale și Turismului a apreciat proiectul al cărui contract a fost semnat, ieri, cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei, drept unul ‘important pentru tot ceea ce înseamnă patrimoniu arhitectural, religios, cultural și istoric al țării noastre’.

‘Iașul, capitala culturală a Moldovei, are nevoie de o asemenea investiție și de încă multe altele, pentru că aici se găsesc foarte multe obiective de patrimoniu, care trebuie puse în valoare. Nu este doar o datorie morală aceea de a ne îngriji de ceea ce ne-au lăsat înaintașii, ci și o oportunitate de a crește prestigiul locului și de a valorifica economic resursele culturale și istorice. Este un proiect important, dar nu numai pentru Mitropolia Moldovei și Bucovinei, nu numai pentru Iași, ci pentru tot ceea ce înseamnă patrimoniu arhitectural, religios, cultural și istoric al țării noastre. De asemenea, este un proiect care vine în întâmpinarea celor aproximativ un milion de pelerini care vizitează, anual, Ansamblul mitropolitan din Iași, cât și a iubitorilor de turism cultural și istoric, din țară sau din străinătate’, a spus, în conferința de presă organizată după semnarea contractului, ministrul Elena Udrea.

La rândul său, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a subliniat că Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, care include județele Suceava, Neamț, Botoșani, Iași, Vaslui și Bacău, este cea mai mare regiune din România (dintre cele opt create la nivelul țării), cu 3,7 milioane de locuitori și peste 35 de mii de kilometri pătrați. ‘Aproape 17 procente din fondurile europene acordate României prin intermediul Programului Operațional Regional sunt destinate acestei regiuni, în care venitul pe cap de locuitor este, în continuare, cel mai scăzut din țară. Dincolo, însă, de eforturile pe care le facem în ceea ce privește absorbția a câtor mai mulți bani europeni pentru ridicarea standardului de viață în regiunea noastră, un aspect extrem de important asupra căruia ne concentrăm îl reprezintă valorificarea imensului potențial istoric, cultural și religios al acestei zone a României. Contractul semnat astăzi (ieri – n.r.), al cărui beneficiar nu este doar Mitropolia Moldovei și Bucovinei, nu doar pelerinii sau turiștii care vizitează acest ansamblu, ci noi toți – pentru că datoria de a ne proteja simbolurile ne revine tuturor – și reprezintă încă un pas în valorificarea acestor monumente cu valoare de patrimoniu universal, pe care le avem în regiunea noastră’, a subliniat Gheorghe Flutur.

Potențialul turismului religios în județul Iași este mult neglijat

Deși mănăstirile și bisericile din județul Iași au o valoare istorică și un potențial turistic deosebite, acest aspect a fost tratat, din nefericire, cu ‘foarte multă neglijență’, consideră președintele Consiliului Județean Iași, Constantin Simirad. ‘Avem un potențial turistic extraordinar, dar mult prea puțin exploatat. Dacă la o mănăstire ca Mănăstirea Dobrovăț, ctitorită de Ștefan cel Mare, un drum asfaltat s-a făcut abia acum, dacă mergem la mănăstirile din zona Bucovinei, spre exemplu, vom vedea că peste tot întâlnim un acces extrem de facil. Nu mai spun de Mănăstirea Bârnova, un alt obiectiv din județul nostru cu o valoare istorică extraordinară pe care n-am reușit să-l punem în valoare. Din acest punct de vedere, eu am un proiect turistic pe care îl voi supune pentru finanțare, intitulat ‘Trei zile în județul Iași’, proiect ce cuprinde o zi de vizitare a mănăstirilor din zona de est a Iașului, o zi a celor din oraș și, în cea de a treia, a mănăstirilor din zona de vest a Iașului. Dar una dintre condițiile de bază pentru ca acest proiect să fie fezabil este aceea de a pune la punct infrastructura de acces și va trebui să facem pași din acest punct de vedere’, a spus președintele Consiliului Județean Iași.

‘Pelerinul sau turistul venit din gâlceava străzii va putea găsi aici o oază de pace, de liniște, dar și de istorie și cultură’

În încheierea conferinței de presă organizată la Reședința mitropolitană, Înalt Preasfințitul Mitropolit Teofan a mulțumit tuturor celor care au lucrat sau care au sprijinit acest proiect, autorități locale, regionale și naționale, colaboratori și specialiști, mărturisind că momentul de ieri reprezintă încheierea unei etape și încununarea unei munci de aproximativ doi ani și jumătate. ‘Cred că nu există un loc în toată țara, care să fie vizitat, în aceeași zi, de un număr mai mare de persoane, precum este incinta Ansamblului mitropolitan. De la orele șase dimineața și până târziu în noapte, mulțime de pelerini, din Iași, din țară sau din străinătate, tineri și bătrâni, femei și copii, vin aici pentru a se ruga la Sfânta Cuvioasă Parascheva, pentru a admira monumentalitatea Catedralei mitropolitane și pentru frumusețea slujbelor care se săvârșesc într-însa. Sunt mii de persoane pe zi și sute de mii în perioada lunii octombrie, când o prăznuim pe Sfânta Cuvioasă Parascheva. Totuși, pe lângă extraordinara dimensiune religioasă a Ansamblului mitropolitan din Iași, dimensiunea culturală și turistică nu este foarte prezentă actualmente, la nivelul la care această incintă ar avea capacitatea să se manifeste. Avem, aici, multe monumente istorice de patrimoniu, avem depozite de obiecte de cult din veacurile XVI-XVII, cu sutele la număr, avem una dintre cele mai mari și mai bogate în conținut biblioteci, biblioteca ‘Dumitru Stăniloae’, îngrijită și lăsată nouă moștenire de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, iar prin intermediul acestui proiect ne propunem o deschidere tocmai către dimensiunea cultural-turistică’, a spus Înalt Preasfințitul Teofan, după cum ne informează Ziarul Lumina, Ed. de Moldova.

Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a mai subliniat faptul că unul dintre cele mai importante obiective ale proiectului de valorificare a Ansamblului mitropolitan din Iași îl reprezintă amenajarea, sub Catedrala mitropolitană, a unui muzeu care să găzduiască ‘tot ceea ce este mai scump și mai prețios’ dintre obiectele de patrimoniu ale Mitropoliei, bisericilor și mănăstirilor din zona Moldovei.

‘Multe dintre aceste obiecte se află, acum, în grija călugărilor și călugărițelor, de aici sau din diferite zone ale Moldovei, și nădăjduim ca, în viitorul muzeu, să organizăm expoziții prin care aceste fragmente de istorie, de religie și cultură să fie puse și la îndemâna pelerinilor sau vizitatorilor. Prin amenajarea unor astfel de spații, prin restaurarea clădirilor de care s-a făcut vorbire și a întregii incinte a Ansamblului mitropolitan, pe care dorim să le facem și mai primitoare decât sunt acum, pelerinul sau turistul venit din gâlceava străzii va putea găsi, aici, o oază de pace, de liniște, de întâlnire cu Dumnezeu, dar și de istorie și cultură’, a subliniat Înalt Preasfințitul Teofan.

Comentarii Facebook


Știri recente