Aniversarea Parohiei Fibiș din Protopopiatul Timișoara II

Credincioșii Parohiei Fibiș, din Protopopiatul Timișoara II, vor sărbători duminică, 20 mai, în cadrul unor manifestări cultural-religioase, bicentenarul bisericii cu hramul ‘Sfântul Mare Mucenic Gheorghe’.

După cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat, manifestările prilejuite de împlinirea a 200 de ani de la zidirea bisericii din comuna timișeană Fibiș vor debuta la ora 9:30, cu oficierea Sfintei Liturghii de către Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei. Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, Preasfinția Sa va aduce spre închinare o raclă cu părticele din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei. După slujbă, va avea loc tradiționala rugă bănățeană, desfășurată sub genericul ‘Și tot ce este românesc nu piere și nici nu va pieri’. La sărbătoarea Parohiei Fibiș sunt așteptați și credincioși din localitățile învecinate, precum și mai multe ansambluri folclorice timișene. Evenimentul aniversar este organizat de către parohia ortodoxă română din Fibiș, împreună cu primăria din localitate.

Fibiș, străveche vatră românească

Așezare străveche, atestată încă din secolul al XIII-lea, localitatea Fibiș, redevenită comună în anul 2003, este amplasată în partea de nord-vest a județului Timiș, la o distanță de 30 km de municipiul Timișoara. O mărturie a statorniciei în credința ortodoxă a oamenilor din acest loc este Biserica ‘Sfântul Mare Mucenic Gheorghe’, zidită în anul 1812. Potrivit Pisaniei din interiorul bisericii, aceasta este ctitoria parohului Petru Thokoly, al cărui mormânt se află în interiorul bisericii, fiind acoperit cu o pardoseală din piatră. Sfântul lăcaș a fost construit pe locul unei biserici mai vechi, ale cărei începuturi nu se mai cunosc, dar de la care a rămas un spălător din piatră din anul 1779, aflat până în prezent în Sfântul Altar. Construită în stilul baroc specific bisericilor bănățene din secolul al XIX-lea, biserica a suferit numeroase restaurări interioare și exterioare de-a lungul vremii, care au contribuit la consolidarea și înfrumusețarea ei, prin repararea turnului și împodobirea cu pictură. Lucrările efectuate la biserică au fost binecuvântate în anul 2002, în prezența unui număr mare de credincioși, de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, la vremea aceea Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei. Din anul 1983, Parohia Fibiș este păstorită cu multă dăruire și dragoste de părintele Ioan Bolbos, în timpul căruia s-au efectuat multe lucrări de întreținere la sfântul lăcaș. În prezent, biserica asigură nevoile spirituale ale unei comunități de 450 de familii cu 1.230 de credincioși.

Comentarii Facebook


Știri recente