Aniversarea celor 150 de ani de la Unirea Principatelor, la Iași

Aniversarea celor 150 de ani de la Unirea Principatelor Române va fi marcată sâmbătă, 24 ianuarie 2009, la Iași, atât în Piața Unirii, printr-un ceremonial religios și militar, precum și la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi”. La aceste manifestări vor participa Traian Băsescu, președintele României, Emil Boc, prim-ministrul Guvernului, Mircea Geoană, președintele Senatului și reprezentanți ai oficialităților locale.

În Piața Unirii, Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, va săvârși slujba de Te Deum. Tot aici, se va desfășura un concert de muzică populară și un ceremonial militar. Vor fi depuse coroane de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, aflată în Piața Unirii.

La orele prânzului, Înalt Preasfințitul Teofan va fi oficia, în Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi”, o slujbă de pomenire a domnitorului Alexandru Ioan Cuza și a tuturor celor implicați în realizarea Unirii de la 1859. După slujbă, se vor depune coroane de flori la mormântul domnitorului, aflat în acest sfânt locaș.

Spre seară, va avea loc o retragere cu torțe a militarilor Batalionului 151 Infanterie „Lupii Negri” pe itinerarul Piața Unirii – Bulevardul Ștefan Cel Mare și Sfânt – Piața Palatului Culturii.

La Iași, pe parcursul acestei săptămâni, numeroase instituții de cultură au organizat evenimente culturale dedicate împlinirii a 150 de ani de la unirea Moldovei cu Țara Românească.

Sursa: Radio TRINITAS

Comentarii Facebook


Știri recente