Aniversarea a zece ani de la absolvire a promoției 1995-1999 a Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași

Joi, 9 iulie 2009, absolvenții promoției 1995-1999 a Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, secția Pastorală, au avut bucuria revederii după zece ani de activitate pastorală și misionară. Cei zece ani de încercări prin care au trecut slujitorii sfintelor altare au lăsat urme adânci pe chipurile lor, dar lumina din ochi, entuziasmul studiului și bucuria amintirilor frumoase s-au păstrat. O întâlnire între prieteni, asta a fost revederea de zece ani, în care lucrarea preoțească sau teologică s-a rememorat de către toți cei prezenți.

Aniversarea a zece ani de la absolvire a început cu Sfânta și dumnezeiasca Liturghie săvârșită cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în vechea Catedrală mitropolitană „Sf. Gheorghe”, care gazduiește în prezent moaștele Sfintei Preacuvioasei Maicii noastre Parascheva. O Liturghie sfântă, de o pace adâncă, în care mulți preoți absolvenți ai promoției sus-amintite s-au împărtășit din același potir și au realizat comuniunea sfântă de rugăciune și slujire. În mijlocul lor a slujit ca protos părintele lect. dr. Dan Sandu, unul dintre cei mai iubiți profesori ai acestei generații.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, pr. Sandu a vorbit despre bucuria și responsabilitatea slujirii lui Hristos, despre noile provocări ale societății și despre actualitatea mesajului lui Hristos într-o lume fragmentată. De asemenea, în calitate de șef de promoție al acestei generații teologice, am mulțumit profesorilor prezenți, amintind de lumina și fervoarea studiului Evangheliei și al Sfinților Părinți în timpul celor patru ani de studii, despre clipele de bucurie și frățietate, despre slujbele zilnice în care viitorul preot sau teolog se forma la umbra altarului și la lumina sfintei mese pentru slujirea de o viață.

După Sfânta Liturghie, a urmat cursul festiv la Facultatea de Teologie, moment care l-a avut în centru pe pr. conf. dr. Ion Vicovan, prodecanul Facultății, care a strigat catalogul. Rând pe rând, foștii studenți, mulți dintre ei preoți sau profesori de Teologie, au sintetizat în câteva cuvinte zece ani de viață în slujba lui Hristos. Unii au construit biserici spre slava lui Dumnezeu, alții au adus la credință pe mulți dintre cei ce se aflau în întunericul necunoștinței, unii au absolvit masterate sau doctorate, predau Teologia în universități, seminarii sau școli sau se nevoiesc la sate, călăuzind credincioșii pe calea mântuirii. Fiecare are ceva important de spus, fiecare Îl slujește într-un mod unic pe Dumnezeu și mulțumește Lui pentru lumina pe care o revarsă peste lume.

La cursul festiv au participat și pr. prof. dr. Gheorghe Petraru și pr. lect. dr. Dan Sandu, care au vorbit despre importanța studiului continuu și despre lumina slujirii lui Hristos.

Festivitățile aniversare au continuat cu o masă sărbătorească, unde absolvenții Facultății de Teologie au depănat amintiri, au vorbit despre realitățile parohiilor unde se află într-o comuniune de suflet și slujire.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente