Aniversarea a 500 de ani de la apariția Liturghierului lui Macarie, prima carte tipărită pe teritoriul românesc

La Catedrala „Înălțarea Domnului” din Târgoviște a avut loc astăzi, 10 iulie, aniversarea a 500 de ani de la apariția Liturghierului lui Macarie, prima carte tipărită pe teritoriul românesc. Evenimentul s-a desfășurat în prezența Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a mai multor membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. După săvârșirea Sfintei Liturghii a fost lansată ediția jubiliară a Liturghierului lui Macarie.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a ținut un cuvânt de învățătură în care a subliniat faptul că izvorul culturii românești este cultul ortodox , prima carte tipărită pe teritoriul românesc fiind Liturghierul realizat de ieromonahul Macarie în 1508.

Aniversarea a 500 de ani de la tipărirea Liturghierului lui Macarie a avut loc și în contextul în care Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2008 ca fiind: „Anul Sfintei Scripturi și al Sfintei Liturghii”. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidențiat semnificația Liturghiei în Ortodoxie.

Liturghierul Lui Macarie, aparut în 1508, a marcat începerea tipăririi unei serii de cărți bisericești din care au mai făcut parte Octoihul slavon din 1510 și Tetraevanghelierul slavon, din 1512. Cele trei scrieri

s-au răspândit atât în Țările Române, cat și în mănăstiri din Balcani și biblioteci din Europa.

Sursa: TRINITAS TV

Comentarii Facebook


Știri recente