Aniversare Radio Trinitas

Radio Trinitas, postul de radio al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei implineste astazi 5 ani de existenta.

Radio Trinitas este primul post de radio ortodox din tara si emite din data de 17 aprilie 1998, din initiativa Inalt Prea Sfintitului Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Radio Trinitas este parte integranta a Institutului Cultural-Misionar Trinitas si prin programele sale sprijina activitatea cultural- misionara, educativa si spiritual-sociala a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.

In contextul promovarii dialogului cu alte Biserici Crestine, Radio Trinitas a devenit in anul 2001 membru al Conferintei Europene a Radio-urilor Crestine.

Referindu-se la aparitia postului de Radio Trinitas, Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei a declarat ca o astfel de institutie media, care sa promoveze valorile culturale si spirituale autentice, era o necesitate atit misionara cit si sociala: In primul rand era nevoie de o prelungire a Cuvantului din Biserica in casele oamenilor. Prin postul de radio Trinitas se doreste ca atat rugaciunea si atmosfera din biserica, cat si o cunoastere mai buna, mai profunda a credintei crestine ortodoxe, sa fie accesibila oamenilor care pot sa vina la biserica sau care nu pot veni la biserica, fiind prea in varsta sau fiind prea bolnavi. Deci, in primul rand postul de radio a fost o necesitate misionara si sociala. Este o datorie a noastra de a vesti Cuvantul Evangheliei mantuirii lui Hristos prin toate mijloacele. Acum, in lumea moderna, acest mijloc este unul binecuvantat. In al doilea rand, trebuie sa spunem ca exemplul altor Biserici Ortodoxe, cum ar fi Biserica Greciei, si a altor biserici Crestine din Europa ne-a incurajat si ne-a indemnat sa facem demersuri, si in acelasi timp, sa ne pregatim pentru o anumita jertfelnicie, pentru ca un post de radio costa foarte mult, iar in conditiile noastre inseamna o jertfa. Dar, este o jertfa a credintei care aduce si bucurie in sufletele celor care asculta, si aduce si o bucurie pentru Biserica, intrucat se intareste si comuniunea noastra spirituala in credinta si in cultura noastra romaneasca inspirata de credinta.

Pentru a marca aniversarea a 5 ani de Radio Trinitas, la Manastirea Golia a fost oficiat astazi un Te Deum. La slujba oficiata de un sobor de preoti in frunte cu Prea Cucernicul Parinte Nicolae Dascalu – directorul Institutului Cultural Misionar Trinitas si Consilier Cultural al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, si Prea Cuviosul Parinte Arhimandrit Vitalie Danciu -staret al Manastirii Golia, au participat angajati ai Institutului Cultural-Misionar Trinitas, precum si ascultatori fideli ai postului de radio. Va prezentam in continuare un fragment din cuvintul de invatatura rostit de catre Prea Cucernicul Parinte Nicolae Dascalu: ‘Slujirea de la Radio Trinitas este una misionara. Ea vine ca sa aduca in casele oamenilor ceea ce preotul rosteste in biserica, ceea ce episcopul, mitropolitul invata. Fiecare lucrator de la radio, de la revista este, intr-un fel, un delegat al episcopului, asa cum preotul si diaconul sunt delegati de episcop ca sa vesteasca Evanghelia in Biserica. Daca postul nostru de radio este religios, el nu este strict bisericesc. Dumneavoastra, cei care sunteti ascultatori fideli ai postului de radio, stiti cu totii cat de mare este deschiderea noastra catre cultura, catre muzica clasica, catre educatia civica, pentru ca avem in aceasta perioada de tranzitie nevoie fiecare dintre noi de o educatie civica, de o educatie in spiritul valorilor adevarate si nu al falselor valori. Avem cu totii nevoie de sinceritate si Radio Trinitas slujeste sinceritatea. Avem nevoie de exemple pozitive tocmai pentru arata lumii ca intre noi sunt oameni care traiesc curat, frumos si sfant; traiesc in acelasi timp cu credinta lor; traiesc si bucuria aceasta de a privi in ochi pe ceilalti, pentru ca au in ei spiritul valorilor crestine, al omeniei si al valorilor romanesti traditionale, curate si sfinte, pe care le-am mostenit de la inaintasi.’

In aceasta dupa amiaza, angajatii postului de Radio Trinitas au fost primiti de Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, la resedinta mitropolitana. Cu acest prilej, Inalt Prea Sfintia Sa a oferit postului de Radio Trinitas Placheta Omagiala a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei cu ocazia implinirii a 600 de ani de la recunoasterea Mitropoliei Moldovei de catre Patriarhia Ecumenica de Constantinopol si implinirea a 360 de ani de la aducerea la Iasi a Moastelor Sfintei Cuvioase Parascheva.

Amintim ca astazi, la Radio Trinitas, este o zi a Portilor deschise pentru toti ascultatorii.

Comentarii Facebook


Știri recente