Aniversare la Vechea Catedrală Mitropolitană din Iași

Peste 100 de preoți, studenți și monahii au participat în această dimineață, 19 octombrie, la slujba Sfintei Liturghii în vechea Catedrală mitropolitană din Iași. Astăzi, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan împlinește 51 de ani.

În Biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe”, vechea Catedrala mitropolitană din Iași a fost oficiată astăzi, 19 octombrie, Sfânta Liturghie. Slujba a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, după cum ne informează corespondentul „Ziarul Lumina”, Constantin Ciofu. Au mai participat preoții din Mitropolia Moldovei și Bucovinei care au început ieri cursurile pentru definitivat și gradul al doilea în preoție și studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” a Universității „Al. I. Cuza” din Iași, precum și obștea de maici a Centrului eparhial Iași. La final, Părintele Mitropolit Teofan a adresat un cuvânt în care a mărturisit faptul că ziua de astăzi este „specială” întrucât aniversează 51 de ani. „Mulțumim lui Dumnezeu că ne-a învrednicit să fim astăzi împreună. Astăzi este o zi specială întrucât a mai trecut un an din viața mea. Pătrund în cea de-a doua parte de veac a vieții pământene. Dumnezeu să fie binecuvântat pentru tot ceea ce s-a întâmplat bine sau mai puțin bine în anii care a trecut. Totul are rostul său în purtarea de grijă a lui Dumnezeu. Îl rugăm pe Dumnezeu să ne dăruiască tuturor bucuria de a fi împreună în slujirea Domnului și mai ales în Împărăția veșniciei Preasfintei Treimi”, a spus Înaltpreasfințitul Teofan.

Părintele Mihai Prodan, inspector în cadrul Sectorului social-filantropic „Diaconia” al Arhiepiscopiei Iașilor a oferit din partea preoților care participă timp de două săptămâni la cursurile pentru definitivat, gradul al doilea în preoție un buchet de flori „ca simbol al dragostei și al recunoștinței”. „Bunul Dumnezeu să vă aibă în pază iar Sfânta Cuvioasă Parascheva să ocrotească și să vă călăuzească”, a urat din partea celor 100 de preoți cursanți părintele Mihai Prodan.

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan s-a născut la 19 octombrie 1959, în comuna Corbi, județul Argeș. A studiat la Seminarul Teologic din Craiova (1974-1979), apoi la Institutul Teologic Universitar din București (1980-1984). De asemenea, în perioada 1986-1990, a urmat studii de doctorat la Institutul Teologic „Saint Serge” din Paris. A intrat în monahism în 1984, la Schitul Crasna (Prahova), iar în 1985 a fost hirotonit ierodiacon și ieromonah. Între anii 1990-1991 a ocupat funcția de secretar al Cabinetului patriarhal. În 1991 a fost ales Episcop-Vicar Patriarhal, iar în anul 2000 a devenit Mitropolitul Olteniei. În ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din data de 5 martie 2008 a fost ales Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

Comentarii Facebook


Știri recente