Aniversare în Mitropolia Banatului

Preasfințitul Paisie Lugojanul împreună cu membrii Permanenței Consiliului Eparhial, preoții și diaconii slujitori ai Catedralei mitropolitane, precum și membrii Centrului Eparhial au felicitat miercuri, 2 martie, pe Înalt Preasfințitul Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, la împlinirea a 49 de ani de la instalarea sa în scaunul mitropolitan, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Banat.

Astăzi, credincioșii bănățeni sărbătoresc 49 de ani de la instalarea Înalt Preasfințitului Părinte Mitropolit Nicolae, de către patriarhul României de la acea vreme, Justinian Marina, în prezența a numeroși ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și a multor oficialități, clerici, monahi și credincioși, în data de 4 martie 1962, în Catedrala mitropolitană ‘Sfinții Trei Ierarhi’ din Timișoara.

În cuvântul rostit cu acest prilej, pr. Ionel Popescu, vicar-administrativ al Arhiepiscopiei Timișoarei, a menționat: ‘Acum 49 de ani, vrednicul de pomenire patriarh Justinian, însoțit de alți membri ai Sfântului Sinod și de mulțimea credincioșilor bănățeni și nu numai, v-a întronizat în scaunul de Mitropolit al Banatului și Arhiepiscop al Timișoarei și Caransebeșului. A fost un moment înălțător, un moment cu rezonanță istorică, de suflet pentru clericii, monahii și credincioșii bănățeni. Au trecut 49 de ani, aproape jumătate de secol, de arhipăstorire neîntreruptă la Timișoara, timp în care ați împlinit, așa cum spuneați Înalt Preasfinția Voastră în cuvântul rostit, juruința de a face tot ceea ce trebuie pe plan misionar, pastoral, cultural, pentru binele Bisericii și al credincioșilor din Banat. Onorați scaunul de arhipăstor al Mitropoliei Banatului, atât în ceea ce privește activitatea pastorală, cât și cea culturală, aceasta fiind recunoscută în unanimitate. De asemenea, Bunul Dumnezeu a rânduit să fiți atâția ani ambasadorul Bisericii Ortodoxe Române pentru clericii și credincioșii români din afara țării, peste tot ducând cuvântul lui Dumnezeu și mesajul de unitate al tuturor în jurul Patriarhiei Române. Noi, cei care suntem astăzi aici, colaboratori de la Centrul Eparhial, de la Catedrala mitropolitană, și împreună cu toți – și clerici, și mireni – care activează atât la Centrul Eparhial, cât și la oficiile protopopești, mănăstirile și parohiile noastre, suntem bucuroși să fim alături de Înalt Preasfinția Voastră la un moment așa de însemnat pentru Mitropolia Banatului și rugăm pe Bunul Dumnezeu să vă răsplătească osteneala depusă în slujirea Bisericii și a neamului nostru românesc, cu sănătate, cu putere, alese bucurii duhovnicești și de acum înainte. Împreună cu Preasfințitul Episcop-vicar Paisie Lugojanul, vă adresăm acest cuvânt de suflet, că întotdeauna vom fi alături de Înalt Preasfinția Voastră urându-vă totodată întru mulți și fericiți ani’.

Înalt Preasfinția Sa a mulțumit celor prezenți pentru alesele urări de bine și a precizat următoarele: ‘Îmi aduc și eu aminte cu emoție de evenimentele petrecute acum 49 de ani și nu pot să fiu decât recunoscător tuturor preoților și credincioșilor, care m-au susținut în tot acest timp. Mulțumesc Bunului Dumnezeu că mi-a dat putere să rezist până acum, când puterile sunt mai împuținate, însă cu sprijinul frățiilor voastre încerc să duc mai departe această misiune încredințată. Cu acest prilej, doresc tuturor colaboratorilor și credincioșilor cele mai sincere mulțumiri pentru sprijinul acordat de-a lungul acestor ani, pentru ca să îndeplinim această lucrare de păstorire a credincioșilor din Banat’.

Comentarii Facebook


Știri recente