Aniversare în Episcopia Sălajului

Mai mulți ierarhi din Transilvania au participat ieri, 18 octombrie 2012, la manifestările prilejuite de împlinirea a cinci ani de la înființarea Episcopiei Sălajului. La Catedrala episcopală ‘Înălțarea Domnului’ din Zalău a avut loc conferința solemnă a preoților din Episcopia Sălajului, apoi au avut loc slujba de binecuvântare și inaugurarea parțială a sediului Episcopiei Sălajului, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

Înalt Preasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Miropolitul Ardealului, Înalt Preasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, și Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, au participat joi, 18 octombrie, la manifestările prilejuite de împlinirea a cinci ani de la înființarea Episcopiei Sălajului.

Evenimentele au debutat la ora 11:00 în Catedrala episcopală ‘Înălțarea Domnului’ din Zalău. Aici a avut loc Conferința solemnă pastoral-misionară de toamnă a preoților din Episcopia Sălajului, conform celor precizate de părintele Gabriel Gârdan, consilier cultural al Episcopiei Sălajului.

Pe 18 octombrie 2007, Adunarea eparhială a Episcopiei Oradiei, Bihorului și Sălajului, întrunită în ședință extraordinară, în prezența vrednicului de pomenire mitropolit Bartolomeu, a hotărât în unanimitate înființarea Episcopiei Sălajului.

În 5 martie 2008, la Palatul Patriarhiei din București, a avut loc alegerea pentru scaunul de episcop al Sălajului de către membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în urma căreia Preasfințitul Petroniu a devenit cel dintâi Episcop al Sălajului. Ceremonia întronizării a fost oficiată pe 13 aprilie 2008, în catedrala din Zalău, de către vrednicul de pomenire mitropolit Bartolomeu, într-un sobor de 17 ierarhi, în prezența unui mare număr de preoți, a autorităților centrale, județene și locale, de față fiind numeroși credincioși.

‘Împlinim așadar cinci ani de existență, prilej cu care aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru binecuvântările revărsate asupra ierarhului, clericilor și credincioșilor din eparhia noastră și trecem în revistă împlinirile acestei perioade’, a spus consilierul cultural al Episcopiei Sălajului, pr. Gabriel Gârdan.

Binecuvântarea sediului episcopiei

În acest cadru festiv, prilejuit de aniversarea celor cinci ani de la înființare, a fost acordată distincția ‘Crucea sălăjeană’ părintelui Cornel Avramescu din Anaheim, California, lui Hermann Schoenauer, rectorul fundației filantropice ‘Diakonia’ din Neuendettelsau, Germania, și lui Valentin Vălcăuan. De asemenea, pentru activitatea catehetică desfășurată, părintelui Claudiu Popiț i-a fost acordată Diploma ‘Sfântul Chiril al Ierusalimului’.

Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a mulțumit membrilor Permanenței Consiliului eparhial, protopopilor, preoților, viețuitorilor mănăstirilor și schiturilor, angajaților neclericali ai parohiilor și tuturor credincioșilor care s-au implicat în activitățile care au asigurat bunul mers al vieții eparhiei în general și în ridicarea sediului centrului eparhial, conform celor precizate de pr. Gabriel Gârdan. În acest context, IPS Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a evidențiat realizările marelui Ierarh Andrei Șaguna, primul mitropolit al Transilvaniei, activitate ale cărei rezultate sunt vizibile în prezent.

IPS Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a arătat importanța duhovnicească a ctitoririi Episcopiei Sălajului și folosul acesteia în viața credincioșilor din această zonă. La finalul lucrărilor conferinței preoțești solemne, au avut loc slujba de binecuvântare și inaugurarea parțială a sediului Episcopiei Sălajului.

Comentarii Facebook


Știri recente