„Ancorați în Dumnezeu. Viața, arta și gândirea monahală în Sfântul Munte Athos” – descriere a Sfântului Munte ca o Cetate a Duhului

La Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă a apărut cartea „Ancorați în Dumnezeu. Viața, arta și gândirea monahală în Sfântul Munte Athos” de Constantine Cavarnos (CONSTANTAIN). Autorul este un reputat profesor american de origine elenă, cu studii la Harvard, Sorbona precum și la universitățile din Athena, Cambridge și Oxford, care reușește să descrie Athosul, nu doar ca o adunare de vetre monahale, de interes istoric, ci și ca pe o cetate a Duhului. Însemnările sale despre Mănăstirile de la Muntele Athos datează din anii 1952 – 1958, când, prin trei călătorii întreprinse în Grecia, Cavarnos completează râvna pelerinului cu acribia cercetătorului. Descrierile fiecărei lavre dau informațiile obișnuite despre istoric, arhitectură și pictură, tezaur și biblioteci, numărul și rânduiala viețuitorilor, dar abundă și cu detalii despre peisaj, forme de relief sau specificul vegetației. Savantul pelerin descrie nu doar Biserici monumentale, dar și schituri, paraclise, trapeze și chilii izolate. De asemenea, autorul nu uită să amintească de monahii români, care, deși aflați într-o stare de mare sărăcie, dată fiind situația din țară de la vremea respectivă, rămâneau la fel de primitori, informează TRINITAS TV.

Volumul „Ancorați în Dumnezeu. Viața, arta și gândirea monahală în Sfântul Munte Athos” poate fi achiziționat, la prețul de 14 lei și 40 de bani, de la magazinele de carte bisericească și de la pangarele Bisericilor și Mănăstirilor din Patriarhia Română.

Comentarii Facebook


Știri recente