„Am pornit să colindăm…”

În toată țara, colindătorii vestesc Nașterea Domnului. Peste 100 de preoți din municipiile Galați și Brăila și de la celelalte protopopiate din eparhie s-au întâlnit la Catedrala arhiepiscopală, pentru a primi binecuvântarea Înalt Preasfințitului Arhiepiscop Casian și a porni spre vestirea Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, la casele creștinilor ASCOR Iași a organizat pentru prima dată marșul „Bucuria Colindelor”, informează cotidianul „Ziarul Lumina”.

Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR), filiala Iași, a organizat în seara zilei de 14 decembrie 2009 marșul „Bucuria Colindelor”. Evenimentul a avut loc cu sprijinul și participarea membrilor a 15 asociații de la mai multe universități din Iași, informează mmb.ro. Peste 300 de studenți ieșeni, purtând în mâini stele tradiționale (din lemn împodobit cu ghirlande) și lumânări aprinse, au parcurs traseul Universitatea „Al. I. Cuza” Iași – Piața Unirii – Bdul „Ștefan cel Mare și Sfânt” – Catedrala mitropolitană din Iași. Tinerii au cântat colinde românești, dorind astfel să aducă ieșenilor vestea Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos. „Acest marș are loc de mulți ani la București, iar la Iași s-a organizat pentru prima dată. Prin această acțiune am dorit să aducem bucurie în sufletele oamenilor, să-i aducem mai aproape unii de alții, pentru ca, astfel, să-i bucure pe cei aflați în suferință”, a declarat Marius Constantin Pavel, președintele ASCOR – filiala Iași. În timp ce intonau colindul „O, ce veste minunată”, studenții ieșeni au intrat în Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, vechea Catedrală mitropolitană din Iași.

Vestitorii Nașterii Domnului s-au îndreptat apoi către Palatul mitropolitan, unde îi aștepta Înalt Preasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a ascultat câteva dintre cântările specifice acestei perioade. Mitropolitul le-a împărțit apoi colindătorilor daruri de binecuvântare, transmițând tuturor celor prezenți urări de bine pentru anul 2010. „Să aveți cu toții sfârșit de an binecuvântat și să vă bucurați la anul de timp frumos deasupra cerului, deasupra creștetului, dar mai ales în inimile voastre”, a spus IPS Teofan. „A fost o acțiune frumoasă, având în vedere că în Iași sunt în jur de 60. 000 de studenți. Iașiul ne găzduiește pe perioada studiilor. Noi, ascorenii, avem o tradiție, aceea de a-l colinda pe Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, iar anul acesta ne-am bucurat de ea împreună cu alți colegi. Cred că Înalt Preasfinția Sa s-a bucurat că studenții încă țin tradiția în viață”, a declarat Ionela Amihălăchioaei, coordonator al Departamentului Relații Externe, ASCOR – filiala Iași. Tinerii ascoreni i-au colindat și pe deținuții de la Penitenciarul de Maximă Siguranță din Iași.

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a organizat aseară, la Casa de Cultură din Suceava, cu binecuvântarea și în prezența IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, concertul de colinde „Astăzi S-a născut Hristos”. Concertul s-a bucurat de prezența a 28 de coruri, grupuri vocale, corale ale preoților din protopopiatele Rădăuți și Botoșani, corale folclorice și corale ale pompierilor militari din Suceava și Câmpulung Moldovenesc.

Pe 15 decembrie 2009, Arhiepiscopia Dunării de Jos a organizat un eveniment misionar, specific perioadei de dinaintea sărbătorii Nașterii Domnului, urmat de un concert de colinde, sub genericul „Am pornit să colindăm…”, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Peste 100 de preoți din municipiile Galați și Brăila și de la celelalte protopopiate din eparhie, purtând icoanele Nașterii Domnului, precum și tineri din opt formații corale, s-au întâlnit la Catedrala arhiepiscopală, pentru a primi binecuvântarea Înalt Preasfințitului Arhiepiscop Casian și a porni spre vestirea Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, la casele creștinilor.

De la Catedrala arhiepiscopală, cei prezenți, în frunte cu chiriarhul locului, au plecat în procesiune, până la Teatrul Muzical „Nae Leonard”, unde a avut loc concertul de colinde susținut de următoarele formații: corurile de copii ale parohiilor „Sf. Dumitru” și „Sf. Atanasie Patelarie” din Galați, care participă la programul catehetic „Hristos împărtășit copiilor”; grupurile de colindători tradiționali de la parohia Liești, protopopiatul Tecuci, și de la parohia Rădești, protopopiatul Tg. Bujor; corala „Camerata Juventus” a Liceului Pedagogic și a Seminarului Teologic din Galați; corul „Theologos” al Departamentului Teologic al Facultății de Istorie, Filosofie și Teologie din Galați; corul Seminarului Teologic „Sf. Apostol Andrei” din Galați; corul studenților din ASCOR Galați.

Copiii, tinerii și studenții participanți la acest concert au primit din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos 350 de pachete în valoare totală de 3.000 de lei.

Potrivit unei tradiții instituite de câțiva ani, în zilele acestea are loc o manifestare dedicată prezentării colindului și obiceiurilor românești de Crăciun la românii din județul Hajdu Bihor (sau Bihorul Unguresc) din Ungaria, mai văduviți din punctul de vedere al posibilității de a-și putea menține identitatea românească, informează BASI-LICA. Acest „maraton” al co-lindului românesc este organizat de Centrul de Informare și Documentare al Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria și Oficiul Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria, reprezentate prin domnul director al acestui oficiu, Tiberiu Iuhas, și domnul Mihai Cerhati, ambii din Gyula, și sprijinit de instituții românești din Făget (din cadrul Arhiepiscopiei Timișoarei), între care menționăm Biblioteca Orășenească din Făget, condusă de directorul Ioan Olteanu, potrivit Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

În cadrul acestei manifestări, în care au fost implicate și autoritățile locale, respectiv primari, viceprimari sau conducători ai Autoguvernărilor Minoritare Românești, precum și conducători ai școlilor românești din aceste localități, în ziua de 15 decembrie a.c., grupul de colindători din Topa de Sus (județul Bihor, România), însoțiți de preotul lor paroh, precum și interpreți de muzică instrumentală din Făget, au colindat pe românii din localitățile Săcal, Apateu, Bedeu și Pocei. În ultimele două dintre aceste localități, alături de maghiari și alte minorități, trăiesc și credincioși români care mai vorbesc limba română, dar aparțin cultului greco-catolic. La această manifestare, colindătorii din România au fost însoțiți de PS Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, care a fost alături de domnii Ioan Olteanu din Făget, Tiberiu Iuhas și Mihai Cerhati din Gyula și de toți credincioșii care au primit cu mare bucurie colindele și obiceiurile românești prezentate.

Ieri, 16 decembrie, colindătorii din România au dus vestea cea bună a Nașterii Domnului la instituțiile românești din Gyula, între care se numără, bineînțeles, și Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria.

Comentarii Facebook


Știri recente