Alegeri pentru stabilirea membrilor Adunarilor eparhiale

In mai multe eparhii din tara vor avea loc maine alegeri pentru stabilirea membrilor Adunarilor eparhiale. In fiecare eparhie sunt constituite cate 10 circumscriptii electorale, in care vor fi alesi cate un cleric si cate doi mireni. Parintele Augustin Rusu, consilier patriarhal in Cancelaria Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane ne-a oferit mai multe detalii: ‘Aceste alegeri ale membrilor mireni si clerici in Adunarile eparhiale se desfasoara pe baza unui ordin circular pe care Inalt Prea Sfintitii si Prea Sfintitii Chiriarhi l-au dat din vreme si prin care s-au constituit circumscriptiile electorale. In fiecare eparhie se organizeaza 10 circumscriptii electorale bisericesti prin ordinul Chiriarhului, aprobat in Consiliul eparhial. Aceste circumscriptii sunt 10 la numar, in fiecare eparhie, indiferent de marimea eparhiei sau de rangul ei, si cuprind pe toti clericii si membrii mireni care vor participa la aceste alegeri. In Colegiile preotesti, preotii vor avea de ales un singur preot, pe cand in Colegiile mirenesti, delegatii mireni vor avea si doi membrii mireni, respectandu-se astfel prevederile statutare bisericesti care, la art. 92, spun ca Adunarea eparhiala se compune din reprezentantii clerului si ai credinciosiilor in proportie de 1 la 3 clerici si 2 la 3 mireni, astfel ca la sfarsitul alegerilor numarul membrilor in Adunarea eparhiala sa fie 30, adica 10 membri clerici si 20 de mireni’.

Fiecare circumscriptie electorala din cadrul eparhiilor va fi prezidata de catre un presedinte desemnat de Chiriarh si care va avea atributii bine stabilite. De asemenea, la nivelul fiecarei eparhii va functiona un Biroul Electoral Eparhial: ‘In ce priveste prezidarea acestor circumscriptii electorale, ele se fac de delegatul eparhial, stabilit de catre fiecare Inalt Prea Sfintit si Prea Sfintit Chiriarh, delegat eparhial care are indatorirea regulamentara sa pastreze ordinea in timpul votarii, sa deschida si sa inchida sedintele circumscriptiilor electorale, sa conduca si sa supravegheze buna desfasurare a operatiunii de votare atat in colegiul preotesc, cat si in cel mirenesc, sa anunte rezultatul votului, sa dispuna redactarea cuvenitelor procese verbale si sa inmaneze dupa incheierea acestor procese verbale mandatele celor alesi ca sa-i reprezinte in Adunarile eparhiale ce se vor constitui. Evident ca la nivelul fiecarei eparhii exista un birou electoral eparhial, compus din consilierii administrativi si consilieri eparhiali care lucreaza la sediul Centrului eparhial sub presedintia celui mai in varsta dintre ei, si care isi incep activitatea indata dupa ce ordinul circular a fost transmis in eparhie’, ne-a marturisit parintele Augustin Rusu.

Parintele consilier Augustin Rusu ne-a vorbit si despre conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca cei care vor sa devina membri ai Adunarilor eparhiale: ‘Regulamentul prevede clar ca toti preotii si diaconii care functioneaza efectiv la una din bisericile care cad in circumscriptie electorala, au dreptul de vot si vor fi inscrisi de drept pe listele electorale. Preotii si diaconii care nu sunt deserventi ai unei varste, ai vreunei biserici, sau cei pensionari, sau care locuiesc in raza circumscriptiei electorale respective, precum si preotii si diaconii monahi care suplinesc sau deservesc la vreo biserica parohiala sau la vreo filie, vor putea fi inscrisi in listele electorale, insa numai cu aprobarea Inalt Prea Sfintitului sau Prea Sfintitului Chiriarh al locului. Orice preot sau diacon definitiv inscris in una din listele electorale de pe cuprinsul unei eparhii, avand pregatirea pentru categoria I, poate candida la orice circumscriptie electorala din cuprinsul eparhiei. Preotii care candideaza trebuie sa se fi distins printr-o activitate merituorie deosebita, printr-o purtare exemplara, sa fie repere morale in activitatea celorlalti clerici. Preotii care doresc sa candideze trebuie sa-si fi depus cererile pentru candidatura cu 10 zile inainte de data fixata pentru alegeri’.

Parintele consilier Augustin Rusu s-a referit, de asemenea, si la procedura de depunere si solutionare a unor eventuale contestatii: ‘Impotriva alegerilor membrilor clerici si mireni pentru Adunarea eparhiala si a tuturor neregulilor intamplate in legatura cu convocarea, constituirea, votarea si desfasurarea scrutinului, in amandoua aceste colegii se pot face contestatii de orice alegator care participa efectiv la alegere. Contestatiile se trimit biroului electoral eparhial in termen de opt zile de la data alegerilor. Ele trebuie sa fie timbrate si sa contina motivul contestatiei expus cu claritate si sprijinit pe un text din Statutul pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Romane, sau din Regulamenul pentru functionarea organelor deliberative. Biroul electoral eparhial va inainta prin Consiliul eparhial toate contestatiile impreuna cu celelalte acte ale alegerilor eparhiale sau Adunarii eparhiale pentru examinare, iar hotararea Sf. Sinod precizeaza si termenul eventualelor contestatii pentru solutionare, care se vor depune intre 3 si 15 mai, in cazul in care alegerile se desfasoara joi, 4 mai, sau intre 12 si 14 mai, in cazul in care ele se vor desfasura in ziua de joi, 11 mai 2006’.

Membrii alesi ai Adunarilor eparhiale vor fi confirmati prin decizie patriarhala de catre PF Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane. Constituirea Adunarilor Eparhiale va fi facuta in termen de 30 de zile de la data alegerilor. Adunarea eparhiala este organul deliberativ pentru toate chestiunile administrative, culturale si economice ale eparhiei. Detalii despre rolul Adunarii eparhiale am aflat, de asemenea, de la parintele Augustin Rusu, consilier patriarhal in Cancelaria Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane: ‘Adunarea eparhiala, ca organ reprezentativ, deliberativ pentru toate chestiunile administrative, culturale si economice ale fiecarei eparhii are competente bine definite si determinate prin Statutul pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Romane din care voi spicui: sustine interesele religioase si drepturile Bisericii conform legilor tarii; deleaga un cleric si doi mireni ca reprezentanti eparhiali in Adunarea Nationala Bisericeasca; alege pe membrii Consistoriului eparhial cu aprobarea episcopului sau arhiepiscopului; examineaza raportul general anual intocmit de Consiliul eparhial si hotaraste asupra motiunilor ce trebuie luate pentru o buna chivernisire a treburilor bisericesti; hotaraste asupra bunurilor bisericesti eparhiale si fundationale; intocmeste bugetul eparhiei si al institutiilor sale si al fondului de asigurare al bunurilor bisericesti; ia masuri pentru procurarea mijloacelor necesare propasirii culturale si educative bisericesti in eparhie; infiinteaza tipografii bisericesti, ateliere de lumanari, depozite de aprovizionare a bisericilor si credinciosilor; ajuta bisericile sarace; acorda burse si subventii; hotaraste asupra infiintarii, desfiintarii si delimitarii teritoriale a protopopiatelor si a parohiilor; ingrijeste ca organele parohiale si protopopesti sa-si indeplineasca atributiile legale; se ingrijeste de bunul mers al invatamantului religios ai al invatamantului teologic din eparhie; sprijina catehizarea in eparhie; hotaraste asupra achizitionarii si instrainarii de bunuri mobile si imobile culturale si fundationale ale eparhiei’.

Printre eparhiile in care vor avea loc maine alegeri ale membrilor Adunarilor eparhiale mentionam: Arhiepiscopia Bucurestilor, Arhiepiscopia Sibiului, Arhiepiscopia Targovistei, Episcopia Romanului, Episcopia Buzaului si Vrancei, Episcopia Dunarii de Jos, Episcopia Aradului, Ienopolei si Halmagiului, Episcopia Caransebesului, Episcopia Oradei, Episcopia Maramuresului si Satmarului, Episcopia Covasnei si Harghitei. In alte eparhii, astfel de alegeri se vor desfasura pe data de 11 mai.

Comentarii Facebook


Știri recente