Alegeri eparhiale in Arhiepiscopia Iasilor

In Eparhia Iasilor au loc maine alegeri pentru desemnarea membrilor Adunarii eparhiale. Alegerile se desfasoara in 10 circumscriptii electorale, incepand cu orele 08.00. Noii membri ai Adunarii eparhiale vor avea un mandat de patru ani. Mai multe detalii referitoare la desfasurarea alegerilor ne-a oferit parintele Mihai Ciocan, consilier al Sectorului administrativ bisericesc din cadrul Arhiepiscopiei Iasilor: ‘IPS Mitropolit Daniel a decis ca pe data de 11 mai, incepand cu ora 08.00 sa fie organizate alegerile pentru membrii clerici si mireni care vor face parte din Adunarea eparhiala a Arhiepiscopiei Iasilor in perioada 2006-2010. Au fost stabilite circumscriptiile electorale si delegatii eparhiali care vor superviza procesul electoral din cadrul acestor circumscriptii. De asemenea, va fi organizat la Centrul eparhial Iasi un birou electoral eparhial care are in componenta toti consilierii administrativi din cadrul Centrului eparhial Iasi. Acest birou electoral eparhial isi desfasoara activitatea sub presedentia parintelui consilier Mihai Vizitiu, care este decanul de varsta al Consiliului eparhial Iasi’.

Alegerile se desfasoara in toate protopopiatele de pe raza Arhiepiscopiei Iasilor, iar circumscriptiile electrorale se afla chiar la sediul protopopiatelor. Detalii despre acest aspect ne-a oferit tot parintele consilier Mihai Ciocan: ‘Circumscriptia electorala nr. 1, in care se vor face alegeri pentru parohiile din Protopopiatul Iasi I, se afla la sediul acestui protopopiat, iar delegat este parintele Constantin Andrei. Circumscriptia electorala nr. 2 are in subordine parohiile din Protopopiatul Iasi II, delegat eparhial fiind parintele Vilie Dorosinca. Cricumscriptia electorala nr. 3 va fi alcatuita din parohiile Protopopiatului Pascani, avand ca delegat eparhial pe parintele Pavel Postolache. Circumscriptia electorala nr. 4 cuprinde parohiile din Protopopiatul Harlau, delegat eparhial fiind parintele Nicolae Craciun. Circumscriptia electorala nr. 5 cuprinde parohiile din Protopopiatul Botosani, iar ca delegat eparhial este parintele Lucian Leonte. Circumscriptia electorala nr. 6 cuprinde parohiile din Protopopiatul Dorohoi, delegat eparhial fiind parintele Stelian Ciurciun. Circumscriptia electorala nr. 7 cuprinde parohiile din Protopopiatele Darabani si Saveni, si are ca delegat eparhial pe parintele Costica Panzariu, iar alegerile se vor desfasura la sediul Protopopiatului Darabani. Circumscriptia electorala nr. 8 cuprinde parohiile din Protopopiatul Piatra Neamt, iar delegat eparhial este parintele Dumitru Ailincai. Circumscriptia electorala nr. 9 cuprinde parohiile din Protopopiatul Targu Neamt, iar delegat eparhial este parintele Ioan Dogariu. Circumscriptia electorala nr. 10 cuprinde parohiile din Protopopiatele Roznov si Ceahlau, delegat eparhial fiind parintele Vasile Toc, iar alegerile se desfasoara la sediul Protopopiatului Roznov’.

Parintele Mihai Ciocan ne-a vorbit si despre conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca atat electorii, cat si cei care doresc sa devina membri ai Adunarii eparhiale: ‘Toti preotii si diaconi care functioneaza efectiv la una din bisericile care cad intr-o circumscriptie au dreptul la vot si vor fi inscrisi de drept in lista electorala a preotilor. Preotii si diaconii care nu sunt deserventi ai vreunei biserici, preotii sau diaconii pensionari care locuiesc in circumscriptia respectiva, precum si preotii si diaconii monahi care suplinesc sau deservesc o biserica parohiala vor putea fi inscrisi si ei in listele electorale, insa cu aprobarea chiriarhului locului. Privitor la membrii laici care pot sa-si depuna candidatura si sa fie alesi ca si delegati ai Consiliilor parohiale in Adunarea Eparhiala, art. 88 din Regulamentul pentru functionarea organelor deliberative a eparhiilor din Patriarhia Romana precizeaza ca orice barbat crestin ortodox inscris in una din listele membrilor Adunarii parohiale de pe teritoriul eparhiei in care au loc alegerile poate fi ales in Adunarea eparhiala daca are varsta de cel pu]in 30 de ani. Candidatii pentru demnitatea de membri ai Adunarii eparhiale trebuie sa fie crestini ortodocsi, sa duca o viata nepatata, sa aiba la activ merite reale pentru Biserica’.

Comentarii Facebook


Știri recente