Alegerea noului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, in presa straina

Presa internationala a difuzat aseara stiri despre alegerea IPS Daniel, Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, la conducerea Bisericii Ortodoxe Romane, dupa trecerea la cele vesnice a PF Parinte Patriarh Teoctist.

Astfel, potrivit ziare.com, Agentia ‘France Presse’ noteaza ca IPS Daniel este considerat liderul aripii reformatoare si este vazut ca un foarte bun ‘manager’, ceea ce i-a permis sa transforme Mitropolia Moldovei intr-una dintre cele mai prospere din tara, iar Biserica ramane institutia cu cea mai mare credibilitate in randul populatiei romane.

‘Reuters’ scrie ca noul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane a fost timp de 17 ani Mitropolit al Moldovei si devine cel de-al saselea Patriarh. Agentia consemneaza numarul de voturi cu care a fost ales IPS Daniel in fata contracandidatului sau, IPS Bartolomeu Anania. ‘Reuters’ preia declaratia IPS Daniel de dupa desemnarea sa: ‘Vreau sa slujesc Biserica asa cum a slujit-o Parintele Teoctist’ si reaminteste ca, in timpul patriarhatului celui din urma, Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat Romania, prima vizita a unui Papa intr-o tara majoritar ortodoxa.

‘Associated Press’ isi incepe relatarea remarcand IPS Daniel este unul dintre cei mai tineri prelati din Biserica Romana, cunoscut pentru pozitia sa ecumenica si dorinta de a moderniza Biserica. In varsta de 56 de ani, el era considerat candidatul cu cele mai mari sanse de a-l inlocui pe PF Teoctist si a invins un prelat mai traditionalist, IPS Bartolomeu Anania. AP precizeaza ca IPS Daniel a fost unul dintre fondatorii unui grup care propunea reinnoirea Bisericii Ortodoxe, care s-a destramat insa in 1990, cand el a devenit Mitropolit al Moldovei. ‘Associated Press’ adauga ca acestea au fost primele alegeri democratice din Biserica Ortodoxa Romana. Agentia isi incheie relatarea reamintind ca 87% din populatia Romaniei este ortodoxa, ca Biserica s-a reafirmat dupa caderea comunismului si ca PF Teoctist a fost laudat pentru dialogul cu Vaticanul.

Alegerea noului Patriarh este reflectata si in presa sarba de BIRN, ‘Balkan Investigative’.

‘Report Network’ a observat competitia stransa in urma careia a fost desemnat IPS Daniel al Moldovei.

Comentarii Facebook


Știri recente