Alegerea lui Teofil al III-lea a fost recunoscuta de catre Conferinta reprezentantilor tuturor Bisericilor Ortodoxe.

Biserica Ortodoxa a Ierusalimului, leaganul civilizatiei crestine, are un nou Patriarh in persoana Sanctitatii Sale Teofil al III-lea. Sfantul Sinod al Bisericii Ierusalimului a purces la o noua alegere de patriarh, dupa ce fostul patriarh, Irineu I, a fost depus din slujba sa la data de 5 mai 2005. Decizia Patriarhatului de depunere a lui Irineu I a fost recunoscuta de catre Conferinta reprezentantilor tuturor Bisericilor Ortodoxe care s-a tinut la Constantinopol, in data de 25 mai a.c.

Alegerea patriarhului a avut loc in trei runde potrivit uzantelor specifice. Prima runda a avut loc in data de 20 iulie, cand Sfantul Sinod alege si propune o lista cu trei candidati. Pe 22 august, Sinodul, format din 14 episcopi, 21 stareti ai manastirilor din Ierusalim si dimprejur si 12 preoti de mir, a fost convocat sa participe, in Biserica ‘Sfantului Mormant’ la alegerea noului patriarh. Astfel, a ajuns Teofil, Mitropolit de Tabor, cel de-al 97-lea patriarh si cel de-al 104-lea succesor al Sf. Iacob, primul episcop al Ierusalimului. Mai lipseste doar recunoasterea din partea autoritatilor palestiniene, israeliene si iordaniene pentru ca cel ales sa fie oficial intronizat ca patriarh.

Sanctitatea Sa Teofil al III-lea s-a nascut in anul 1952, in localitatea Gargaliani, regiunea Messinia din Grecia. In anul 1964 a intrat in fratia Sfantului Mormant si a fost admis la scoala de studii teologice ortodoxe din Ierusalim, ale carei cursuri le termina in 1970. In acelasi an, este tuns in monahism de catre patriarhul de atunci Benedict al Ierusalimului. A fost hirotonit preot, iar din 1975 si-a continuat studiile de teologie la Facultatea de teologie ortodoxa din Atena. Intre 1988 si 1991 a fost reprezentantul patriarhiei pe langa Consiliul Mondial al Bisericilor, iar intre 2001 si 2003 a reprezentat aceeasi Biserica pe langa patriarhia Rusiei. La data de 14 februarie 2005 a fost ales Mitropolit al Taborului, functie in care a ramas pana la data alegerii sale ca patriarh.

Comentarii Facebook


Știri recente

La hramul istoric al Catedralei Patriarhale va fi proclamată canonizarea Sf. Cuv. Teofana Basarab | Programul manifestărilor

Catedrala Patriarhală îşi serbează în 21 mai hramul istoric dedicat „Sfinților Împărați Constantin și Elena”.  Între manifestările organizate este cuprinsă proclamarea canonizării Sfintei Cuvioase Teofana Basarab. Detalii despre viaţa sfintei, aici. Programul integral: Proclamarea canonizării…