„Alege școala”, un nou proiect al Patriarhiei Române

Al doilea congres național „Hristos împărtășit copiilor” se desfășoară în aceste zile, la Mănăstirea „Sfântul Constantin Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, din județul Brașov. La prima întrunire au luat parte peste 30 de inspectori eparhiali, responsabili cu programul de catehizare în eparhiile BOR, care au făcut cunoștință cu noul proiect patriarhal, „Alege școala”.

Cea de-a doua zi a congresului a debutat cu un cuvânt de binecuvântare din partea Preafericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, transmis prin intermediul părintelui lector univ. dr. Gheorghe Holbea, consilier patriarhal în cadrul Sectorului teologic-educațional al Patriarhiei Române.

Prezent la eveniment, IPS Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a subliniat importanța misiunii catehetico-pastorale susținute prin continuarea acestui proiect: „Cred că sunteți cu toții conștienți că nu mai putem rămâne numai la lucrarea pe care o putem face legată de Liturghie în cadrul Bisericii din punct de vedere catehetic și misionar. De asemenea, nu ne putem mulțumi decât cu ceea ce se face în școală, deși acolo avem o pregătire continuă, gradată pe etape și absolut necesară, iar fără ea am fi la pământ. Biserica trebuie să continue și partea aceasta care vine și complementară, dar și în continuare, pentru că ea trebuie făcută în școală și chiar din familie. Sper ca experiența pe care ați dobândit-o fiecare în parte să vină în completarea acestei lucrări, în așa fel încât să putem, la sfârșitul acestui congres, să-i transmitem PF Părinte Daniel și Sfântului Sinod că această lucrare a început într-adevăr să rodească și rodește din ce în ce mai mult, pentru că ea nu se va sfârși niciodată”.

În continuare, Anita Del Haas van Dijk, directorul național World Vision România, a ținut să mulțumească tuturor participanților la proiectul „Hristos împărtășit copiilor” pentru colaborarea fructuoasă de pe parcursul implementării: „Ca și organizație nonprofit, World Vision este onorată să lucreze alături de Patriarhia Română. Noi trebuie să fim mâinile și picioarele Domnului Hristos în această lume, pentru a putea duce mai departe lucrarea Sa de mântuire. Am plantat o sămânță pe care împreună am ajutat-o să crească, de aceea îmi doresc ca și anul acesta proiectul nostru să fie cât mai rodnic, iar această lucrare evanghelică pe care am început-o să fie spre folosul tinerilor noștri, pentru ca ei să-L cunoască pe Dumnezeu”.

Șirul luărilor de cuvânt a fost continuat de coordonatorul regional al proiectului, James Morgenroth. Mai departe, părintele Constantin Naclad, inspector patriarhal pentru catehizarea parohială, a făcut o prezentare retrospectivă a desfășurării proiectului „Hristos împărtășit copiilor”, arătând, totodată, planurile de viitor.

Unul dintre proiectele care vor fi implementate în scurt timp, în continuarea proiectului „Hristos împărtășit copiilor”, este „Alege școala”. Acesta se va desfășura pe parcursul a trei ani și va avea drept scop prevenirea și combaterea fenomenului de abandon școlar, precum și rezolvarea cazurilor de delincvență juvenilă, prin organizarea la nivel parohial a programului de catehizare „Școala de duminică”. Peste 18.000 de copii, atât din mediul rural, cât și urban, inclusiv de etnie romă, cu vârste cuprinse între 6 și 16 ani, vor beneficia de sprijin pentru a nu abandona școala. În afară de participarea la „Școala de duminică”, copiii vor lua parte la concursuri și tabere de creație cu caracter educativ și catehetic, ei urmând să fie selectați după criterii bine stabilite. În desfășurarea proiectului se vor organiza 154 de sesiuni de training destinate pregătirii persoanelor adulte în vederea viitoarei implementări a proiectului: „Proiectul «Alege școala» este un nou proiect prin care Patriarhia se implică în activitățile cu tinerii, sub auspiciile proiectului național «Hristos împărtășit copiilor». Este un proiect prin care dorim să accesăm fonduri structurale europene pentru activități ca: sesiuni de formare pentru preoți, tabere de creație pentru copii sau concursuri naționale, toate acestea pentru a încuraja apropierea de școală”, a declarat părintele inspector Naclad.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente