Alege școala! și Sărbătoarea Sectorului Teologic Educațional al Patriarhiei Române

Prima etapă a proiectului educațional Alege școala! demarat de Patriarhia Română, prin Sectorul teologic-educațional, și Organizația World Vision a ajuns la final.Tot astăzi, cu o zi în avans, Sectorul Teologic Educațional al Patriarhiei Române și-a sărbătorit ocrotitorul, pe Sf. Ierarh Grigorie Dascălul.

Evenimentul a fost marcat joi, 21 iunie 2012, în sala Europa Christiana din Palatul Patriarhiei, printr-o sesiune festivă la care a participat și Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Preafericirea Sa a dat citire unui cuvânt de binecuvântare intitulat „Sf. Grigorie Dascălul, ocrotitor și model pentru activitățile educaționale ale Patriarhiei Române”.

În deschiderea evenimentului, în cuvântul său, Părintele Consilier Patriarhal Constantin Pătuleanu a evidențiat faptul că Sectorul Teologic Educațional al Patriarhiei Române trebuie să continue activitățile Mitropolitului Grigorie Dascălu, mai ales cele educaționale, acesta fiind întemeietorul seminariilor teologice din Țara Românească și a unor școli în diferite parohii”, școli întemeiate „pentru a lumina poporul și pentru a oferi educație copiilor”. Proiectul Alege Școala s-a încadrat în această direcție deoarece Biserica a încercat să vină în sprijinul copiilor aflați în prag de abandon școlar.

„Aceste activități demonstrează că suntem continuatori a activităților pe care le-a desfășurat mitropolitul Țării Românești, Grigorie Dascălu, în Țara Românească, de asemenea, demonstrează de ce este ocrotitor și model al Sectorului Teologic Educațional”, a spus Părintele Constantin Pătuleanu.

În continuarea evenimentului, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal, a elogiat personalitatea marelui Sfânt Ierarh Grigorie Dascălu, evidențiind importanța sa în promovarea educației și a culturii pe pământ românesc.

„Numele de familie nu este Dascălu, un lucru foarte important pentru semnificația patronajului lui asupra sectorului teologic cultural (…), însă pentru activitatea sa arhipăstorească s-a arătat a fi un dascăl al poporului credincios din Țara Românească, iar prin lucrările teologice, traduceri, sau lucrări originale, multe cu caracter de manual a devenit dascăl al multor generații de elevi ai seminariilor care se vor înființa îndată după moartea lui, dar care se vor înființa în urma demersurilor sale făcute în ultimii ani din viață”, a spus Preasfinția Sa.

Apoi, părintele consilier Constantin Năclad a vorbit despre proiectul Alege Școala, arătând că acesta implică promovare valorilor creștine în vederea motivației educaționale.

„Proiectul Alege Școala a fost gândit plecând de la problemele cu care se confruntă societatea românească și anume: abandonul școlar, delicvența juvenilă, lipsa oportunităților de angajare pentru generația tânără, dar și pe fondul rezultatelor pozitive care au existat în programul Hristos Împărtășit Copiilor”, a spus Părintele Constantin Năclad.

Proiectul „Alege școala”, prima etapă, s-a desfășurat în 10 eparhii din Mitropoliile Munteniei și Dobrogei și Moldovei și Bucovinei. Proiectul a inclus sesiuni de fomare, tabere pentru copii, dar și un concurs național de creație. Numărul beneficiarilor indirecți ai proiectului, copii cu vârste cuprinse între 6 și 16 ani, implicați în toate aceste activități, a fost de peste 10.000.

„Prin inițierea, implementarea și asigurarea continuității proiectului Alege școala considerăm că se continuă educația religioasă în școli și familie, Biserica intervenind astfel în situația copiilor aflați în risc de abandon școlar pentru a-i integra comunității care se întemeiază pe cultura iubirii și a comuniunii în Hristos Mântuitorul. Hristos nu este un moment istoric, ci este cu noi și în noi în toate zilele și în toate clipele, veșnic. Proiectul Alege școala reprezintă un succes al tuturor celor care au lăsat o părticică de suflet pentru dăinuirea neamului omenesc prin Biserică. Nu există bucurie mai mare decât să faci un copil fericit atunci când este privat de dragoste posibilități materiale sau prietenie”, a mai spus părintele Constantin Năclad.

Totodată, în această zi a luat cuvântul și Domnul Cătălin Popa, director executiv al Fundației World Vision România care a mult mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru găzduire, pentru binecuvântarea dată acestui proiect și pentru susținerea necurmată a parteneriatului între World Vision și Biserica Ortodoxă Română.

Pe parcursul desfășurării proiectului, World Vision România a asigurat rechizite și calculatoare, formarea psiho-pedagogică pentru preoții și profesorii de religie implicați, manuale de suport, dar și materiale necesare desfășurării activităților.

La final, Patriarhul României i-a felicitat și încurajat pe toți cei implicați în derularea proiectului.

„Astăzi este o zi de bucurie și de speranță, bucurie pentru că privind în urmă putem constata că proiectul a rodit în sufletele copiilor beneficiari, fapt dovedit și de premierea care a avut loc în data de 21 mai 2012 pe Colina Bucuriei, cu ocazia hramului Catedralei Patriarhale Sfinții Împărați Constantin și Elena, când cei mai buni dintre copiii implicați în proiect au primit daruri consistente din partea organizatorilor. Momentul acesta este și prilej de speranță deoarece organizatorii pot să analizeze rezultatele obținute cu succes în prima etapă din proiectul Alege Școala și pot continua o etapă nouă pentru a diversifica activitățile educațional culturale și misionar-pastorale ale Patriarhiei Române. Vă felicităm pe toți cei prezenți pentru rezultatele obținute și vă dorim noi realizări în viitor spre slava lui Dumnezeu, binele Bisericii noastre și bucuria copiilor și tinerilor, cu aleasă prețuire și părintească binecuvântare”, a spus Părintele Patriarh.

La eveniment a fost prezent Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop Vicar Patriarhal

Aproximativ 10.000 de copii au participat și au fost premiați în cadrul unor concursuri parte din proiectul „Alege școla”, care a avut ca scop reducerea abandonului școlar. Prima etapă a proiectului, desfășurată în perioada 2009-2012, a vizat trei zone de dezvoltare: București și Ilfov, Nord – Est (județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui) și Sud (județele Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman).

Cea de-a doua etapă a proiectului „Alege școala!” implementată în Transilvania, Banat, Oltenia, sudul Moldovei și Dobrogea, va continua până în 2013.

Inițiativele Alege Școala! se desfășoară cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, fiind implementat cu sprijinul Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului.

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…