Alege școala! în Arhiepiscopia Timișoarei

În această perioadă, în Arhiepiscopia Timișoarei a avut loc evaluarea lucrărilor elaborate de către copiii incluși în proiectul ‘Alege școala!’, ceea ce a marcat finalizarea etapei la nivel de protopopiat. Această activitate respectă graficul de desfășurare a concursului de creație ‘Alege școala!’, cu tema ‘Școala mea’.

Copiii participanți la concurs au avut de ales o abordare din cele trei secțiuni, respectiv Secțiunea literară, Secțiunea artistică sau Secțiunea multimedia. La Secțiunea literară, copiii au putut scrie o scrisoare către Dumnezeu despre școala în care învață, un articol de ziar despre școala lor, o poezie despre școala lor, o povestioară moralizatoare despre școală sau o rugăciune către Dumnezeu pentru cei care nu merg la școală. La Secțiunea artistică au realizat un desen sau o pictură despre școala lor, o fotografie inedită în concordanță cu tema concursului sau au descris un joc imaginat de copii, care a fost jucat/poate fi jucat. La Secțiunea multimedia au realizat un interviu cu preotul (profesorul de religie) – un copil din grupa de cateheză intervievează preotul/prof. de religie despre cum a fost școala lui; o prezentare multimedia despre școala mea (film, ppt. etc.).

‘Evaluarea lucrărilor s-a desfășurat la fiecare dintre cele șase protopopiate ale eparhiei noastre. Comisia de jurizare a fost formată din protopopi, responsabilii la nivel de protopopiat pentru cateheza parohială, un profesor de religie, un profesor de desen și un profesor de limba română. Pentru evaluarea lucrărilor, membrii juriului au avut în vedere mai multe aspecte. În primul rând conținutul, respectiv conexiunea cu educația catehetică a Bisericii. Și aici ne referim la valorile educației creștine, necesitatea educației creștine, mijloace educative creștine și finalitatea educației creștine. De asemenea, s-a ținut cont de claritatea, imaginația, originalitatea, precum și de viziunea unitară a portofoliului. La fiecare secțiune s-au nominalizat câștigătorii premiilor I, II și III, urmând ca la sfârșitul lunii februarie să se desfășoare premierea câștigătorilor. De asemenea a fost evidențiat portofoliul parohiei cu cele mai valoroase lucrări’, a declarat pr. Sorin Lungoci, expert formator în cadrul proiectului, după cum ne informează Ziarul Lumina, Ed. de Banat.

Scopul acestui concurs este acela de a conștientiza rolul educației în viața unui copil și al posibilităților pe care aceasta le poate oferi în integrarea pe piața muncii și în prevenirea abandonului școlar și a delincvenței juvenile.

Următoarea etapă a concursului este cea la nivel de eparhie, moment în care tema se va modifica, devenind ‘Școala din pridvorul Bisericii’. La această etapă vor participa toți copiii din grupele (parohiile) din care au făcut parte cei premiați (I, II, III) la faza pe protopopiat.

Comentarii Facebook


Știri recente